Barbaros'ta Bir Dev'in ayak sesleri

 Tekirdağ Nazarpark Gayrimenkul Danışmanlığı şirketi sahibi Yücel Buyural, dünyanın En Büyük İkinci Konteynır Limanının Kurulacağı Tekirdağ Barbaros'ta  Yaptığı Açıklamada, Limanların Dünya Vitrininde Yer Almak İçin Önemli Bir Yer Teşkil Ettiğini Belirterek:'Bu konteynır limanın önemini tüm dünya biliyor. Bölge açısından büyük bir fırsat ve şans olacaktır' dedi.

 

Şenol Goncagül /
Tekirdağ Nazarpark Gayrimenkul Danışmanlığı şirketi sahibi Yücel Buyural, liman işletmeciliği konusunda gerekli eğitimlerin verilmesiyle etrafı denizlerle çevrili Türkiye'nin liman işletmeciliği konusunda çok daha ileriye gidebileceğini ifade etti.
Belçika'da başta olmak üzere, bir çok ülkedeki konteynır limanlarını gezerek, eğitim aldığını ve  liman şehrinin nasıl olması gerektiği konusunda incelemelerde bulunduğunu belirten Yücel Buyural, "Liman işletmeciliği konusunda eğitimli insanların yetiştirilmesi çok önemli. Liman kenti olarak dünya vizyonunda yerini alan Belçika'nın Anvers kentinde ve bir çok ülkelerdeki limanlarda  incelemelerde bulundum. Bin 400 dönüm alan üzerinde bir limanı incelerken kentte pek çok limanın olduğunu gördüm. Orada on binlerce konteynırın yüklendiği depolandığı gördüm ve liman şehri konusunda bilgi sahibi oldum. Barbaros’ta yapılmakta olunan konteyner limanında ve çevresinde, emlak danışmanlığı firması olarak sanayi arsaları satışını yapıyoruz. Bu limanda veya çevresinde arazı satın alabilmek, gelecek adına büyük ve akıllı yatırım yapmak anlamına gelir.Dünyanın en büyük limanlarından birisi Belçika'nın Anvers limanıdır. Türkiye liman işletmeciliğinde yıllık 3 milyon konteynır kapasitesi ile çalışıyor. Ancak yalnızca Anvers'de bulunan limanın kapasitesi 3.6 milyon konteynır. Aynı anda 19 bin adet dolu ve 20 bin adet boş konteynır alabilen bu limanda ayrıca depolama yerleri mevcut. Dünya vitrininde yer almak açısından limanlar çok önemli bir konum teşkil etmektedir" dedi.
Yücel Buyural ayrıca,yaz sezonu ile birlikte yavaşlayan Asyaport konteynır limanı inşaatının Ramazan Bayramı'nın ardından tekrar başlayacağını söyledi.
2010 yılında liman inşaatının tamamlanacağını ifade eden Yücel Buyural, "Yaz sezonu ile birlikte yavaşlayan inşaat, bayramın ardından tekrar hız kazanacak. Denize doldu yapılacak. Asyaport limanı Trakya'daki bütün sanayi bölgelerine ve İstanbul'a karayolu ile Tekirdağ-Muratlı demiryolu kullanılarak Avrupa'ya ve küçük gemilerle körfez ve Güney Marmara sahillerinde de ekonomik ve süratli olarak servis verme imkanı mümkün olacaktır. Liman tam kapasite ile çalıştığında dünyada da bütün modern limanlarda
kullanılmaya başlanan kontrollü gümrük işlemleri yapılacak. Bu yatırımlar Türkiye'nin kalkınmasına ve ekonomik gelişimine katkı sağlanacağı gibi bölgenin kalkınmasına ve istihdama da fayda sağlayacaktır. Tekirdağ'ın Barbaros beldesinde yapılacak Asyaport limanı ilk etapta 400 kişiye işletme döneminde ise bu rakam 2 bin kişiye çıkarılacaktır" diye konuştu.
Limanla ilgili olarak bilgiler de veren Buyural, "Barbaros beldesindeki Asyaport Limanı seçilen konumu ve kullanılacak vinçleri sayesinde çok büyük gemilere değil, daha dünya denizlerinde henüz sefer yapmaya başlayan çok büyük konteynır gemilerine (Super Post Panamax) hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Limanın yıllık konteynır indirme ve yükleme kapasitesi 1 milyon adettir. Bu kapasitenin 500 bin adedi boşaltma ve yüklenmesi konusunda MSC (Mediterranean Shipping Company) ile anlaşma sağlanmıştır. Bu
şirket konteynır yük taşımacılığında dünyada ikinci sıradadır" şeklinde konuştu.
Türkiye’de, ekonomik krizinde etkisi ile birlikte emlak piyasalarının dibe vurduğunun altını da çizen Yücel Buyural:”Türkiye’de emlak ve konut sektörünün canlandırılması ve krizin geride bırakılabilmesi için, öncelikle arsa ve arazi alımlarının önünün açılması lazımdır. Bunun yegane yolu da, arsaya, tarlaya ve arazi alımlarına bankaların kredi vermeye başlamasıdır. Arsa alınacak ki, konut yapılabilinsin. Bir devlet memuru, yıllarca çalışıyor ve bu çalışması esnasında bir arsa almaya gayret ediyor. Emekli ikramiyesini alınca da, üzerine ev yapacak. Şayet, arsaya kredi verilse idi, o memurlar, o arsaları alıp, üzerine evini de emekli ikramiyesini beklemeden yapabileceklerdir. Bazı tedbirler alınmazsa, birkaç ay içinde emlak ve konut piyasaları da biteceklerdir. Özetlemek gerekirse; Konut kredileri daha cazip hale getirilerek, yeniden güncellenecek ve arsa ve arazilere de kredi imkanı tanınacak. Bunlar yapılabilinirse, belli bir canlanma da sağlanacaktır. Konut ve emlak, tüm sektörlerin anasıdır. İnşaat sektörü canlandığında, bir çok sektör de bundan rüzgar alacaktır.” Dedi. TRAKAB projesi çerçevesinde, 2015 yılında Tekirdağ merkez nüfusunun 2.5 milyona çıkacağının tasarlandığının altını da çizen Yücel Buyural:”Tekirdağ büyük bir cazibe merkezi olmaya doğru gidiyor. Bu durumdan en çok ta, emlak ve konut sektörü etkilenecektir. Bugün yapılacak yatırımlar da, misliyle geriye dönecektir.” Dedi.