Barış; "Öğretmenlerimiz Cumhuriyetimizin en temel taşlarıdır"

Barış; 'Öğretmenlerimiz Cumhuriyetimizin en temel taşlarıdır'

CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Barış, Harf Devrimi’nin ardından ülkedeki okur-yazarlık oranlarına yönelik açıklamaların da bulunduğu mesajında şunları kaydetti.

“Harf Devrimi’nin 1 Kasım 1928 tarihinde kabulünden sonra, 24 Kasım 1928’de yayımlanan Millet Mektepleri Yönetmeliği gereğince, yurdun dört bir yanında başlatılan okul yapma hamlesi ile okuma -yazma seferberliğe başlatılmış, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de okuma-yazma seferberliğine “Başöğretmen” sıfatı ile katılmıştır.

1928’e gelindiğinde ülkedeki okur-yazar oranı kadınlarda nüfusun %4, erkeklerde ise nüfusun ancak % 17’si kadardı. Bugün hala nüfusumuzun % 7’sinin okuma yazma bilmediği ülkemizde, Cumhuriyet tarihimizin en önemli devrimlerinden birisi olan Harf Devrimi ile 1928 yılında başlatılan okuma-yazma seferberliğine; öğretmen ve aydınların çok ciddi destek vermeleri ile 1 yıl gibi çok kısa bir sürede, (öğretmene, kitap, bina, araç ve gereç  yokluğuna rağmen) 200 bine yakını kadın olmak üzere 600 bine yakın yetişkine okuma yazma öğretilmiştir. Harf Devrimi ile başlatılan okuma-yazma seferberliği ile her alanda olduğu gibi cehaletle savaşımda da önemli mesafeler katedilerek, çok kısa bir süre içerisinde okur yazar oranında % 20’lere ulaşılmıştır. Millet Mektepleri’nin açılışı ve Atatürk’e Başöğretmenlik ünvanının veriliş tarihi olan 24 Kasım 1981 yılından itibaren bu tarih, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Saygıdeğer öğretmenlerimiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; ‘Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir. Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır…’ diyerek, Cumhuriyetimizi ve Cumhuriyetimizin nesillerini sizlere emanet ederek, öğretmenlerimize güvencini belirterek, önemli sorumluluk yüklemiştir.

Ne yazık ki Atamızın ebediyete intikalinden sonra; Cumhuriyetimizi ve Cumhuriyetimizin gelecek nesillerinin emanet edildiği öğretmenlerimize, hakkettiği gerçek değerini veremedik. Onlara yeteri kadar sahip çıkamadık. Her ne kadar günümüzde ekonomik zorluklar içerisinde hayat mücadelesi vermeye çalışsa da, Cumhuriyetimizin en önemli temel taşlarından biri olan öğretmenlerimiz, geleceğimizin de güvencesidir. Onlar, Cumhuriyetimizin en temel taşlarıdır. Bu duygu ve düşüncelerimle saygıdeğer öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, en içten duygularımla sevgi ve saygılarımla sunuyorum.”