Barış; "TMO, çiftçilerimizin zor durumda kalmasından yararlanıyor mu?"

CHP Kırklareli Milletvekili Dr. Tansel Barış taban hububat alım fiyatının düşük olması nedeni ile Tarım ve Köyileri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e soru önergesi göderdi.

CHP Milletvekili Dr. Tansel Barış’ın soru önergesi şu şekilde oldu;
“Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim, Saygılarımla.
1)   Toprak Mahsulleri Ofisinin Açıklamış olduğu Hububat alım fiyatlarının, üretici çiftçilerimiz ve Ziraat Odalarımız tarafından çok düşük bulunduğu, açıklanın alım fiyatlarının, üretim maliyetlerinin çok altında bulunarak, bu fiyatların kabul edilemez olduğu ifade edilmektedir. Üretici çiftçilerimizin ve Ziraat Odalarımızın da ifade ettiği gibi TMO’nun açıkladığı alım fiyatları maliyetlerin altında mıdır? TMO’nun bu hububat alım fiyatlarını belirlerken, çiftçilerin girdi maliyetleri göz önüne alınmamış mıdır?
2)    Ziraat Odalarımızın açıkladıklarına göre son bir yılda tarımda girdi maliyetlerin % 100'leri geçtiği halde, TMO tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarındaki artışın ise % 8 civarında olduğu iddia edilmektedir. Ziraat Odalarımızın maliyet hesaplarında mı bir yanlışlık vardır? Yoksa TMO mu maliyetleri hesaplarken bazı girdileri hesaba katmamakta mıdır? Maliyet hesaplamalarında bu kadar uçurumun olmasının sebebi nedir?
3)  Ziraat Odalarımızın açıkladığı maliyet artışlarına karşın, TMO’nun, çok düşük artışla hububat alımı yapmasını, TMO’na çiftçilerimizin zor durumda kalmalarından yararlanarak, fırsatçılık yapıyor diye bilir miyiz?
4)  Ziraat Odalarımızın yaptıkları hesaplamalara göre çiftçinin kurtarılması en azında ayakta kalabilmesi için Kırmızı sert ekmeklik buğdayın en az 525, Anadolu sert buğdayın ise an az 575 lira olması gerekirken, TMO’nun 475 lira olarak açıklamakta, hatta kalite düşüklüğü nedeni ile bölgemizde bu fiyatın 400 liraya kadar da düşeceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
5)  Çiftçilerimiz %98 gibi büyük bir çoğunlukla kredi kullandıkları, açıklanan bu hububat fiyatları ile borçlarını ödeyemeyeceklerini, kredilerini kapatamayacaklarını, bu durumda bankalara olan kredi borçlarından dolayı hapse gereceklerini ifade etmektedirler. Çiftçilerimizin hapse girmemeleri için açıklanan bu hububat fiyatlarına ilave bir fiyat verilerek çiftçilerimizin hapse girmelerinin önüne geçecek midir?
6)  Ziraat Odalarımızın açıklamalarına göre geçen yıl 40 kuruş olan arpanın bu yıl 35 fiyat verildiği ifade edilmektedir. Girdi maliyetlerinde düşüş mü oldu da, arpaya geçen yılın da altında bir fiyat verilmiştir?
7)  Çiftçilerimizin ifadelerine göre; geçen yıllara göre üretim kalitesinde ve miktarında % 75'e varan düşüş olduğundan çiftçinin çok zor durumda olduğu, TMO’nun açıkladığı hububat alım fiyatları ile tamamen yok olacaklarını ifade etmektedirler. Çiftçilerimiz bu feryatlarına çözüm bulunacak mıdır? Yoksa tamamen yok olmalarına göz mü yumulacaktır?”