Barış; "Tüm kadınlarımız sağlık kontrollerini zamanında yaptırmalıdır"

Barış; 'Tüm kadınlarımız sağlık kontrollerini zamanında yaptırmalıdır'

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Dr. Tansel Barış, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla yayımlamış olduğu mesajında bayanların, adetten kesilmesi anlamına gelen menopozun, yaş oranının dünyada 50-52, ülkemizde ise, 47-49 yaşları civarında olduğunu belirtti. Barış mesajının devamında şunları kaydetti:

“Adetin kesilmesi ile doğurganlık da sona erer. Menopoz sonrası, östrojen eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi olumsuzluklar nedeni ile kadınlarımız bazı sağlık sorunları ile karşılaşırlar. Bu bakımdan menopoz sonrası süreç hepimizi yakından ilgilendiren toplumsal bir sağlık sorunudur. Menopoza giriş birdenbire olmaz, yıllarca yavaş-yavaş devam ederek, uzun bir sürecin sonunda ortaya çıkar. 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarımızda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı olarak düzensiz adet kanamaları, zaman-zaman ateş basması ve terleme şeklinde belirtiler vermektedir. Zamanla şikayetler iyice artmaya başlar ve sonunda adet tamamen kesilir. Menopoz tanısının kesinlik kazanması için bir yıl boyunca kanamanın olmaması yeterlidir. Kandaki östrojen ve yumurtlamayı uyaran hormon seviyeleri ölçülerek kesin tanı konulur. Kadınlarımızda menopozdan  dolayı en önemli değişiklik kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmaktadır. Bunun sonucu; ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, cinsel isteksizlik, kemik erimesine bağlı kırılmalar, damar sertliği, kalp hastalıkları, kuruluk, idrar kaçırmaya kadar varan üriner sistem bozukluklar şeklinde kendini gösterir. Bu sorunlara karşı zamanında tedbir alınırsa, menopozdan dolayı azalan yumurtalık hormonlarının yerine konmasıyla, sorunlar en aza indirgenebilir.

Bu dönemde kadınlarımız hormon tedavisi alsın veya almasın mutlaka doktor tarafından izlenmeli ve zaman-zaman sağlık kontrollerinden geçirilmelidir. Özellikle bu dönem, meme ve jinekolojik kanserlerin en sık görüldüğü dönemdir. Meme kanserleri açısından mamografileri, rahim ve rahim ağzı kanserleri açısından ultrasonografilerin ve smear taramalarının yapılması şarttır. Menopoza başlangıcı  ve sonrası dönemin sağlıklı geçirilebilmesi için en az yılda bir defa sağlık kontrolünden geçilmesi, özellikle 40 yaşından sonra meme röntgen ve ultrasonografilerin yaptırılması, kalsiyumlu yiyecek ve içecekleri tüketmesi, (özellikle süt ve süt ürünlerinin yanında yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, badem, kuru incir), aşırı proteinden, salamura besinlerden, sigaradan, alkol ve çok acılı yiyecekler ile un, tuz ve şekerden uzak durulması, güneş ışığından mümkün oldukça yararlanmaları, günlük egzersiz yapma alışkanlığı edinmeleri, günlük öğün sayısını artırarak aşırı kilodan kaçınmaları gerekmektedir.

Kadınlarımızın yaşamlarının bu çok önemli dönemecinde Uluslararası Menopoz Topluluğu ve Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyadaki kadınlarımızın yaşamlarının önemli bir dönemlerinden biri ve doğal bir sürecin sonucu olarak Menopoz Döneminin önemine binaen dünyanın dikkatlerini konunun üzerine çekmek amacıyla, 18 Ekim’i tüm dünyada Menopoz Günü olarak kabul edilmesini kararlaştırmıştır. Her yıl tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bugün, kadınlarımızın menopozla ilgili kaygıları, karşılaştıkları sıkıntılar ve bu sıkıntıların en hafif ve sorunsuz olarak atlatması için toplumun bilinçlenmesini sağlamak ve kadınlarımız tarafından bu sürecin yaşamının doğal bir süreci olduğunun bilinmesi adına anılan bir gün olması sebebi ile önemli bir gündür.

18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısı ile tüm kadınlarımıza menopoz dönemlerinde sağlık kontrollerini zamanında yaptırmaları ve alınması gereken tedbirleri elden bırakmamaları dileği ile sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.”