Başaran; "Türkiye'de ÖSS'da yerleşemeyenler AB'de üniversite okuma fırsatı buldular"

Başaran; 'Türkiye'de ÖSS'da yerleşemeyenler AB'de üniversite okuma fırsatı buldular'

Balkan Üniversiteler Birliği çatısı altında yer alan Bulgaristan’ın Sofya, Burgaz ve Varna Üniversiteleri’nin Trakya bölge yetkilisi olarak görev alan Niyazi Başaran gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. 5 Ağustos Çarşamba günü Başaran ve arkadaşı Salih Yılmaz tarafından gerçekleştirilen ziyarette Balkan Üniversiteler Birliği’nin her geçen yıl daha fazla Trakyalı öğrencileri bünyesine kattığı belirtildi.

Trakya bölgesinden Balkan Üniversiteleri’ne 5 yıldan bu yana öğrenci gönderdiklerine dikkat çeken Başaran, Trakya’dan toplamda 85 öğrencinin Bulgaristan’da puan engeline takılmaksızın öğrenim gördüğünü dile getirdi. Balkan Üniversiteleri Birliği kapsamında yer alan üniversitelerde İngilizce olarak; Tıp, Bilgisayar Mühendisliği, Gemi Inşaat Mühendisliği, Güverte, İşletme, Turizm- Otelcilik, Petro- kimya Mühendisliği, Çevre ve Ekoloji Mühendisliği gibi bir çok dalda öğrenim görme fırsatının öğrencilerin ayağına geldiğine belirten Başaran, Kırklareli’ne 100- 200 kilometre uzaklıkta bulunan üniversitelerin öğrencilerin ulaşımı bakımından da çok büyük avantaj olduğunun altını çizdi.

Kırklareli’den 25 öğrenci

Puansız öğrenci alındığı için bu üniversitelerin hafife alınmaması gerektiğine değinen Başaran, öğrencilerin Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kolayca staj yapma olanağına sahip olduğunu ve bunun da ileride öğrencilerin iş yaşamlarına son derece olumlu yansıyacağına dikkat çekti.

Kırklareli’ne uzaklığı üniversite bakımından 100 ile 200 kilometre uzaklıkta olduğuna dikkat çeken Salih Yılmaz ise yaptığı açıklamada; ”Balkan Üniversiteleri bünyesinde bulunan bir çok üniversite Türkiye’de üniversiteye yerleşemeyen gençlere mühendislik ve tıp dahil bir çok dalda eğitim alma fırsatı veriyor. Türkiye’de barajı geçmeseler bile okul çıkış notları sayesinde istedikleri alanlarda eğitim alma şanslarını yakalıyorlar. Ingilizce ve Bulgarca olmak üzere eğitim alan gençler, Dünya’da bir çok ülkede eğitimlerini sürdürme fırsatına sahip oluyorlar. Bu fırsatı yakalayan gençler bir an önce bir an önce kaydını yaptırmak için sıraya girdiler. Özellikle Kırklareli ve çevresindeki gençler için cazip olan Bulgaristan’ın Varna, Burgaz ve Sofya şehirlerindeki okullar tercih ediliyor.” dedi.

Balkan Üniversiteleri Trakya Bölge Yetkilisi Niyazi Başaran da ÖSS’de barajı geçemeyen öğrenci ve velilerine seslendiği açıklmasında şunları kaydetti; ”Türkiye’de ÖSS’da yerleşemeyenler AB’de üniversite okuma fırsatı buldular. kırklareli’den 25, Trakya genelinden ise toplamda 85 öğrenci öğrenim görüyor. Ben de oğlumu ve bir çok genci bu üniversitelerde okutuyorum. Oğlum Bilgisayar Mühendisliği ve Programcılığı’nda 4. sınıfa geçti. 2 yıldır Amerika’da staj ve tatilini geçiriyor. Okullarından ve şartlarından çok memnunuz. Ilgilenen ailelere tavsiye ederim, isterlerse yardımcı olurum.” dedi.