Başbakan Erdoğan; "Kırklareli'de, üniversite bu şehrin umudu, vizyonu haline geldi"

Başbakan Erdoğan; 'Kırklareli'de, üniversite bu şehrin umudu, vizyonu haline geldi'

Katıldığı bilgilendirme toplantısında üniversitelerin önemine dikkat çeken bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırklareli Üniversitesi’nden de bahsederek, üniversitenin şehrin umudu ve vizyonu haline geldiğini söyledi.

7 yılda 63 yeni üniversiteyi Türkiye’ye kazandırdıklarını belirten Başbakan Erdoğan açıklamalarında, “Buna itiraz edenler oldu. Işte bu, içe kapanmanın neticeleriydi. ‘Binayı, personeli, öğretim görevlisini nereden bulacaksınız’ dediler. Biz, her zaman şunu söyledik; ‘Kaynak Türkiye’dir’ dedik. Işte öğretim üyelerimiz burada ama, yatırım yaparsan öğretim üyesi olur. Yatırım yapmazsan, öğretim üyesi olmadığı gibi elindekileri de kaybedersin.” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın “5 yılda 5 bin Öğrenci Projesi” bilgilendirme toplantısına iştirak eden Başbakan Recep Tayip Erdoğan, üniversitesi olmayan ilin kalmadığını, göçün önlenmesine katkı sunan üniversitelerin bulundukları ilin umudu ve vizyonu haline geldiğini kaydetti. Trakya ve Anadolu’daki üniversitelerin hızlı bir biçimde geliştiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasında ilimizden de bahsederek “Eğitim sebebiyle yüksek öğrenim için değişik illere göç eden insanımızı, gencimizi kendi ilindeki üniversiteleri seçme imkanını getirdik. Türkiye'nin 81 vilayetini ziyaret eden bir Başbakan olarak konuşuyorum; en az gittiğim Il’e 3 kez gittim, sorunları yerinde inceleme fırsatını yakaladım. Kırklareli’nde, Kırşehir’de, Batman’da, Yozgat’ta, Mardin’de, Şırnak’ta, Hakkari’de üniversitelerimiz bu şehirlerimizin umudu, vizyonu haline geldi. Bu üniversitelerimizde, inanıyorum ki, oralarda barışın tohumları atılıyor; inanıyorum ki, ekonomik hareketlenmenin tohumları atılıyor. Belki bugün değil ama, en geç yarın bunlar gerçekleşecek. Bu noktada umutlarım kesinlikle sonsuzdur” dedi.

Konuşmasının devamında üniversiteleri mercek altına aldıklarını belirterek, yeni üniversite kurulmasını detaylandıran Erdoğan, “Şu anda, YÖK’ün master, master öncesi, doktora, doktora öncesi ve sonrası öğrenciler için attığı adımlar var. 250 civarında öğrenci YÖK tarafından yurtdışına gönderildi. Aynı şekilde TÜBITAK’ın yaptığı çalışmalar var. Türkiye’nin tüm üniversitelerinde adım adım sorunları gideriyoruz, ihtiyaçları karşılıyoruz. Üniversiteleri şehirlerimizin umudu haline dönüştürüyoruz. Bugün yeni üniversite kurulmasına karşı çıkanlar, yarın inanıyorum ki oradan yetişmiş son derece donanımlı öğrenciler karşısında inanın mahcup olacaklardır. Türkiye çok hızlı bir şekilde büyüyor. Bunu Ankara’da, Türkiye’de kalırsak göremeyiz ama dünyayı gezip dolaştıkça Türkiye'nin ne denli hızlı büyüdüğünü o zaman çok daha iyi hissediyorsunuz.” dedi.

Kırklareli Üniversitesi’nin performansı günden güne yükseliyor

2007 yılında kurulan Kırklareli Üniversitesi, geçen 3 yıl içerisinde hem idari, hem de fiziki olarak büyük gelişmeler gösterdi. Halen 4 Fakülte, 1 Sağlık Yüksekokulu ve 6 Meslek Yüksek Okulu olan K.Ü.’nde 2 enstitünün de faaliyete geçme çalışmaları sürüyor. Yeni eğitim-öğretim yılına Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi ile Fen-Edebiyat Fakültesi’ni faaliyete geçirerek başlayan Kırklareli Üniversitesi’nde, bu yıl öğrenci sayısında da büyük artışlar oldu. Bu da doğal olarak Kırklareli merkezinde hem sosyal, hem de ekonomik hareketlenmeler olmasını sağladı. Bu hareketlenmelerin yanısıra üniversitenin akademik faaliyetleri, Kırklareli’nin stratejik oluşumlarına da liderlik etmeye başladı.

Yetkililer, her fırsatta üniversitenin Kırklareli için hem sosyal, hem de ekonomik anlamda bir kalkınma modülü olduğunu belirtirken, herşeyin kentin stratejik yapısını güçlendirecek orantıda düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çekiyorlar.

Başbakan Erdoğan açıklamalarının devamında 5 yılda 5 bin öğrenci projesine değindi

Kırklareli Üniversitesi’nin Başbakan’ın değerlendirmelerine yönelik olarak aynı orantıda gelişme göstermesi, ilimiz için büyük bir umut kaynağı olarak görülüyor. Bilgilendirme toplantısındaki konuşmalarında üniversitelerin varlığıyla birlikte, orada eğitim görecek ve eğitimlerini yüksek düzeyde devam ettirecek öğrencilerin durumlarına da dikkat çeken Erdoğan, “5 yılda 5 bin Öğrenci Projesi”ni de yer verdiği değerlendirmesinde, yurtdışında eğitim görecek öğrencilerin manevi görevlerine değindi ve şunları kaydetti:

Gittiğiniz yerlerde birer büyükelçi gibi çalışacaksınız

Yurtdışında öğrenim görecek öğrencilerimiz Türkiye’nin birer temsilcisi gibi çalışmalıdır. Yurtdışına yapacağınız yolculuk kutlu bir yolculuktur. Sizin için tahsis edilen kaynak bu ülkenin on milyonlarca insanının dişinden, tırnağından artırdığı birikimlerinden ayrılmıştır. Ananızın sütü gibi helaldir. Gittiğiniz yerlerde birer başkonsolos, büyükelçi gibi çalışacaksınız”.