"Basınımızın fedakar çalışanlarına sansürsüz bir gelecek diliyoruz"

'Basınımızın fedakar çalışanlarına sansürsüz bir gelecek diliyoruz'

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Il Temsilcisi Göksal Çidem, Bağımsız Eğitimciler Sendikası Il Temsilcisi Hakan Tıraşçı ve Bağımsız Sağlık-Sen Il Temsilcisi Rıdvan Demirel, yayımladığı ortak basın açıklamasında, basın mensuplarının “Basın Bayramı”nı kutladı ve özellikle yerel basının gündemindeki sorunlarını masaya yatırdı.  Dün gazetemizi ziyaret eden ve anlamlı günümüzü kutlayan, sendika temsilcileri konu ile ilgili olarak şunları kaydettiler;

“Bundan bir asır önce 24 Temmuz 1908, yani basında sansürün kaldırılışının bugün 1O1'ncü yılı. Aradan tam bir asır geçmesine rağmen basınımızın içinde bulunduğu sürece bakmak gerekirse iki yönden değerlendirmek gerekir. Yerel ve Ulusal basın.

Gündemlerinde neler var? Ulusal basında gerçek gündemden uzak sanal gündem ve bölünmüşlük var. Yerel basında ise gerçek gündem var. Yerelde yaşanan sıkıntılar dile getirilmekte sessizlerin sesi olma gayreti var. Her yöre kendi insanının yaşadıklarını ve sıkıntılarını gündeme getirmektedir. Bizler de BASK olarak bu anlamlı günde basın çalışanlarının her geçen gün daha da kötüye doğru sürüklenmekte olan sorunlarını gündeme getirmek için ziyaretlerde bulunuyoruz.

Gazeteciler her türlü doğal afette ve savaşta tehlikeyi birebir yaşayan bazen de hayatlannı kaybetme pahasına olayların içinde bulunuyorlar. Basın çalışanları zaman mefumu gözetmeden çalışmakta, Iş kanunun da çalışma süreleri belirtilmiş olmasına rağmen, uygulamada yasada belirtilen çalışma saatlerine göre 2 kat daha fazla çalışılmasına rağmen ücretlere yansımamaktadır.

Üstelik Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından da 'tehlikeli görev' yapanlar kategorisinde kabul edilmektedir. Buna rağmen Sendikal hakları yok edilmiş, yıpranmaya yönelik kıdem tazminatlarının ellerinden alınmıştır. Işte böyle bir ortamda 24 Temmuz basın emekçilerinin bayramı olarak kutlanıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün "Bağımsızlık benim karakterimdir" deyişini düstur edinen BASK mensupları olarak basın emekçilerinin her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha yineliyor, gelecek günlerin basınımızın fedakar çalışanlarına sansürsüz, sosyal imkanlarına kavuşmuş, sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyoruz.”