Başkan Çağlayan; "Iyi bir kent yaratmak için, öncelikle iyi bir kentli yaratmak gerekir"

Başkan Çağlayan; 'Iyi bir kent yaratmak için, öncelikle iyi bir kentli yaratmak gerekir'

TMMOB ve Kırklareli Il Koordinasyon Kurulu’nun ortaklaşa düzenlediği Kırklareli Kent Sempozyumu, dün Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Seminer Salonu’nda yapıldı.

Saat 09:30’da başlayan sempozyuma Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, KSMMMO Başkanı Burhan Üstünkol, Il Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan, KTSO üyesi Mehmet Sağ, TMMOB Yönetim Kurulu 2. Başkanı Nail Gürel, ZMO Kırklareli Il Temsilcisi Erol Özkan, TMMOB üyeleri, konuyla bağlantılı birçok katılımcı, akademisyenler ve vatandaşlar iştirak etti.

Sempozyum, Kırklareli milletvekillerinin mesajlarının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını ise Kırklareli Il Koordinasyon Kurulu adına ZMO Kırklareli Il Temsilcisi Erol Özkan yaptı.

Özkan konuşmasında, Kırklareli’de ve çevresinde yaşanan sorunları geniş kapsamda değerlendirmenin önemine değinerek, sorunların doğru teşhis edilmesinin, kentin ve çevresinin gereksinimlerini uzun vadede karşılayacağını ve yaşam kalitesini yükselteceğini ifade etti.   Özkan’ın ardından TMMOB 2. Başkanı Nail Gürel bir konuşma gerçekleştirdi. TMMOB’nin tüzel kişiliğinden bahseden Gürel, kent sorunlarına ilişkin olarak yerel yönetimler, kamu kaynaklarının dağılımı, afetler, çevre, altyapı, ulaşım, konut, turizm, kentsel koruma, kentsel dönüşüm temalarında sorunların tespitlerini ve çözüm önerilerinin kamuoyuna sunulduğunu kaydederek; “Doğal varlıklarımızı ticari ranta kurban edenler; bir yandan 2B adı altında ormanlarımızı pazarlamaya çalışıyorlar. Diğer yandan büyük çoğunluğu arsa değeri üzerinden pazarladıkları orman alanlarında üretilen, temiz ve kullanılabilir suyumuzu da ticarileştirmeye çalışıyorlar. Kırklareli çevresi de son yıllarda dünyada ve ülkemizde neo-liberal politikaların uygulayıcılarının gerçekte piyasa değeri ölçülemeyecek doğal varlıkları; bunlardan sağlanan ürün ve hizmetleri ticariIeştirme çabalarıyla karşı karşıyadır.

TMMOB IKK Sekreterliği tarafından oda bileşenlerimizin katılımı ile düzenlenen Kırklareli Kent

Sempozyumu'nda, uygulanan politikalara karşı; bilimsel, teknik ve toplumu öne alan alternatiflerimizi sunacağız. Sanayi, enerji, turizm, tarım, ulaşım, sağlık, çevre, eğitim, kentin kültür ve sanat politikaları bir arada gerçekleştirilmedikçe ve her birine eşdeğer önem verilmedikçe, arzu edilen kent yaşamının gerçekleşemeyeceğini bir kez daha vurgulayacağız. Umuyorum ki bu sempozyumla Kırklareli ve çevresine yönelik sunacağımız perspektifler ve kalıcı çözüm önerileri kentimizin gelişmesine yardımcı olacaktır.” dedi.

Daha sonra Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’da bir konuşma yaptı. Başkan Çağlayan kent denilince akla hemen belediyenin geldiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Kent halkının sorunlarının çözümü için gerekli yetki ve görevler ağırlıklı olarak belediyededir. Imar planları şehirciliğe uygunsa, o şehirde yapılaşma devam eder. Imar planlarının yapılmasının yanısıra önemli olan, planların ve revizyonların zamanında yapılmasıdır. Modern bir kentte bulunması gereken husulardan herkesin kabul ettiği ilki, araç ve insan trafiğinin rahatlıkla işlediği yollar ve caddelerin yer almasıdır. Bunun yanında hava sirkülasyonunu sağlayacak alanların bulunması, yeşil alan, otopark, sosyal ve kültürel faaliyetler içinde gerekli yapılaşmanın oluşması modern şehir için çok gereklidir.” Rekreasyon alanlarının önemine de değinen Başkan Çağlayan; “Iyi bir kent yaratmak için, aynı zamanda iyi bir kentli yaratmak gerekir.” dedi.

Konuşmaların ardından saat 11:00’da “Ormanlarımız, Su Kaynaklarımız, Tarım ve Geleceğimiz” konulu 1. oturuma geçildi. Başkanlığını HKMO Istanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Tevfik Özlüdemir’in yaptığı oturumun konuşmacıları; Harita Kadastro Mühendisi Selahattin Avşar, OMO Kırklareli Temsilcisi Vicdan Aladağ, ZMO Istanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ve YTÜ Çevre Müh. Bölümü’nden Prof. Dr. Beyza Üstün’dü.

Oturum Başkanı Tevfik Özlüdemir konuşmacıları ve anlatacakları konuları tanıttı. Konuşmalarda sürdürülebilir yaşam, ekolojik denge, ormanların Cumhuriyet tarihindeki süreci, tarım ve kent ilişkisi gibi konulara teknik bilgilerle değinildi. Konuşmacılardan Selahattin Avşar “2B Arazilerinin Teknik, Bilimsel ve Siyasi Boyutları” konusunu anlatırken; Vicdan Aladağ “Ormancılık Politikaları, Ülkemizde ve Trakya Bölgesinde Ormancılığın Geldiği Konum”u, Ahmet Atalık “Tarım ve Kent Ilişkisi”ni, Beyza Üstün “Ülkemizde ve Trakya Bölgesinde Su Havzalarının Durumu, Su Yönetimi Ilkeleri ve Uygulanan Politikaların Çevreye Etkileri”ni anlattı.

Yemek arasının ardından saat 14:00’da 2. oturuma geçildi. 2. oturumun başkanlığını TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Alaattin Aras yaparken, konuşmacılarda KMO Bursa Şubesi Kimya Mühendisi Vahap Sınmaz, JMO Istanbul Şube Yön. Kurulu Üyesi Şerafettin Çengel, KMO Kırklareli Il Temsilcisi Hüseyin Kahraman ve Prof Dr. Tanay Sıtkı Uyar’dı. Sempozyumda; Vahap Sınmaz “Kentlerin Içme ve Kullanma Suyu” konusunu, Şerafettin Çengel “Madencilikte Çevre Sorunları” adlı konuyu, Hüseyin Kahraman’da “Endüstriyel-Tehlikeli Atıklar” konusunu anlattı. Son olarak konuşma yapan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar “Enerjide Çözüm: Etkin Kullanım ve Yenilenebiir Enerji” konusuna değindi.

Verdiği somut bilgilere küresel ısınma ve atmosferin kademeleri ile devam eden Uyar, yaptığı slayt sunum sayesinde gerçekçi bilgileri sempozyum müdavimlerine sunmuş oldu. “Iklim değişikliği için müzakere süreci”nin “mücadele süreci” olması gerektiğinin altını çizerek, konuşmasına fosil yakıtlarla devam eden Uyar; konuşmasında sık sık Amerika, Fransa, Almanya ve Italya’dan örnekler vererek enerjinin G-8 ülkelerinde düşük ve bir o kadar çevreye zararsız olarak üretilmesine dikkat çekti. Temiz enerji üretimi konusunda ülkemizin çok büyük avantajları bulunmasına rağmen, bu avantajı büyük ülkelerin baskın politikaları yüzünden kötüye yoğrulduğuna değinen Uyar, konuşmasına Nükleer Enerji ve Rüzgar Enerjisi ile devam etti. Şu anda gelişmiş ülkelerde en kolay ve en temiz enerjinin rüzgar enerjisinden sağlandığına değinerek, rüzgar enerjisi bakımından ülkemizin de çok büyük potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Projeksiyon cihazı eşliğinde sunumuna devam eden Uyar; Amerika’nın 1980’den sonra Nükleer Enerji’den, Rüzgar Enerjisi’ne geçişini ele aldı. Prof. Dr. Uyar’ın konuşmasının ardından soru ve cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde Lüleburgaz TEMA Temsilcisi Hakan Dedeoğlu; Kofçaz’daki maden rezervi üzerine sorular yöneltti. Konu ile ilgili diğer söz alanlar ise; Kofçaz TEMA Sorumlusu Hasan Tuna, AÖF Kırklareli Sorumlusu Münir Saygın, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan konuşmacılara bir takım sorular yöneltti. Soruların konuşmacılar tarafından cevaplanmasının ardından sempozyuma kısa bir ara verildi ve saat 16:00’da başkanlığını ZMO 2. Başkanı Dr. Turhan Tuncer’in yaptığı 3. oturuma geçildi. Bu oturumun konuşmacıları ise; YTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Aysu, NKÜ Ziraat Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir ve Kırklareli Belediyesi Imar Müdürü Basri Gürel’di. Bu oturumda da Emre Aysu “Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı Nedir? Ne Değildir?”, Cemil Cingir “Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı Hakkında Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz”, Basri Gürel’de “Kırklareli Imar Sorunları” konusunu anlattı. Bu oturumun sonunda da katılımcıların yönelttiği sorular, konuşmacılar tarafından cevaplandı.  Bilimsel bir seminer kalitesinde geçen Kırklareli Kent Sempozyumu’nda Kırklareli enine boyuna masaya yatırılmış oldu.