"Bayram'da beslenmezine dikkat edin"

* Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz; ''Bir ay gündüz ciddi bir açlığa alışan vücudun normal yeme düzenine alışması için en az 9 gün gerekecek'' dedi.



Kırklareli Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz, bir ay gündüz ciddi bir açlığa alışan vücudun normal yeme düzenine alışması için en az 9 gün gerekeceğini belirtti.
Saymaz, yaptığı açıklamada Ramazan ayında bir ay boyunca oruç tutmak vücudun dengesini değiştirdiği için Ramazan ayının bitimi ile birlikte bu dengeyi de kontrollü olarak tekrar eski haline getirmek gerektiğini söyledi.
Ramazan ayının bitimiyle birlikte beslenmeye dikkat edilerek vücudun yapısını aniden bozmamak gerektiğini ifade eden Saymaz, Ramazan ayından sonra beslenme yöntemlerini şu şekilde sıraladı:
“Bir ay gündüz ciddi bir açlığa alışan vücudun normal yeme düzenine alışması için en az 9 gün gerekecektir. Metabolizmayı hızlandırmanın önemli iki yolundan biri egzersiz yapmak, ikincisi ise öğün sıklığını artırmaktır. Bu süreçte sabah kahvaltıları çok hafif, öğle yemekleri sıvı ağırlıklı çorba, cacık, ayran tarzı besinler olmalı. Günün 15.00-17.00 saatleri arası mutlaka su içerek, az miktarda atıştırmalar ilave edilmeli.
Bir anda mideyi yoracak yoğun besinlere çok yönelmeyin. Unutmayın ki ramazanda açlığa alışan vücutta normal yemekle beraber kilo artışı görülebiliyor. Vücut, kıtlık mekanizmasını oruç esnasında çalıştırdığı için belirli bir süre depolama eğiliminde olacaktır. Bunu engellemek veya kontrol altına alabilmek için tıka basa yemek yerine gün içinde 5-6 öğün şeklinde beslenmek, hem kan şekerinin düzenli olmasını sağlar hem de ana öğünlerde fazla miktarda besin tüketimini önler.''
* Bayramda Beslenme
Ramazan ayı sonrası özellikle bayramda hazımsızlık ve mide problemleri ile çok karşılaşılmakta olduğuna dikkat çeken Saymaz; ''Geleneksel bayram tatlısı ikramları sebebi ile bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır'' dedi.
Ramazan süresince oruç tutanların bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Saymaz, şunları kaydetti:
''Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5 - 2 litre su içilmeli. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere komposto, ayran, limonata gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, diyetlerine ve ilaç kullanımlarına bayram süresince de özen göstermeleri sağlıkları açısından önem taşımaktadır.'' aa