Bayram Kırklareli'nin tüm köylerinde şeker tadında geçti

Bayram Kırklareli'nin tüm köylerinde şeker tadında geçti

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının ardından başlayan Ramazan Bayramı, Kırklareli Merkez ilçede olduğu kadar ilimizin diğer ilçe ve köylerinde de renkli görüntülere sahne oldu. 30 gün boyunca tutulan oruçların ardından yüce Allah(C.C)’ın kullarına bahşettiği en güzel hediyelerden birisi olan Ramazan ve Şeker Bayramı, ilimize bağlı köylerde de yaşamı diri tutan unsurların başında geldi. Sevdiklerini ve akrabalarını özleyen bir çok köyde Ramazan Bayramı sevinci sel olup aktı. Özellikle ilimizin Bulgaristan sınırına yakın köylerinde her yıl olduğu gibi bu yılki bayramda da çocuk sesleri ile şenlendi. Günler öncesinde yapılan hazırlıklar bayramın gelmesi ile yerini tatlı bir huzur ve sevince bıraktı.

Kadıköy’de bayram geleneklerine uygun kutlandı

Kırklareli’nin köylerinde yaşanan bayram coşkusunun yoğun olarak hissedildiği köylerden biri de merkez ilçeye bağlı Kadıköy Köyü’ydü. Yıllardır süre gelen bayram geleneklerinden kopmayan Kadıköy’ün de Ramazan Bayramı her sene olduğu gibi bu yılda samimi ve sıcak bir havada kutlandı. Günler öncesinden köy halkında başlayan bayram telaşında hazırlıklar son güne kadar büyük bir hızla devam etti. Daha önce köyde yaşayıp şehirde yaşamaya başlayanlar ya da köyde tanıdıkları olanlar bu bayramda da aile ve akrabalarını yalnız bırakmadılar.

1 ay boyunca tutulan oruçlarla birlikte bayramı karşılamak için canla başla uğraşan köy ahalisi misafirlerine kusursuz bir bayram yaşatmak için elinden gelen tüm çabayı gösterdi. Özellikle son hafta artan hazırlıklar arasında birbirinden güzel hamur işleri sofraları süslerken, bu görüntü hem gönülleri hem de mideleri fethetti. Köyde ikrama sunulan hamur işleri arasında şerbetli tatlılardan oturtma ve baklavanın yanısıra kadayıf da vardı. Köy hanımlarının bayrama yakın toplanıp hepbirlikte açtığı hamurlar, arife günü şerbetlenip yemeye hazır hale getirildi. Tatlının yanında servis edilmek üzere börekler yapılıp, lokmalar kızgın yağda pişirildi. Yanında sunulan yayık ayranı ile birlikte koyun yada inek sütünden yapılan peynir ve ekşimik de bayramda misafirlerin damak tadına sunuldu.

Kadıköy hanımları titizlikleri ile de dikkat çekerken haftalar öncesi yapılmaya başlanan ev temizlikleri arasında boya badana işleri de vardı. Bunun yanısıra yıkanan halı, kilim, perde vb. ev eşyaları ile birlikte son güne kadar hazırlıklar büyük bir heyecan ve neşe havasında sürdürüldü. Hazırlıklar tamamlanıp bayram günü geldiğinde köyü saran telaş yerini tatlı bir neşeye bıraktı. Üç günlük Ramazan Bayramı boyunca gerçekleştirilen ziyaretler geleneklerimizden kopmadığımızı gösterdi.

Kadıköy’ünde arife günü yapılan lokmalar eş-dost tüm köye dağıtıldı. Daha arife gününden köye gelmeye başlayan misafirlerle birlikte son gün tamamlanan hazırlıkların ardından bayram coşku ile karşılandı.

Kadıköy Köyü’nde kılınan bayram namazının ardından köyde bulunan erkekler gelenekselleşen ve Türk ve Müslüman adetlerinin en güzel örneğini sergileyerek birbirleri ile bayramlaştı. Hemen akabinde hep birlikte mezarlığa gidildi. Okunan duaların ve yapılan bayram vaazlarının ardından köy kahvesine giden erkekler burada bulunan büyüklerin ellerini öpülüp hatırlarını sordu.

Sabahın erken saatlerinde kalkan köyün hanımları eş ve çocukları ile birlikte bayram gününe hazırlandı. Köyde bulunan kadınlarda evlerinde namaz kılıp dua etti. Şüphesiz köy halkından en büyük coşkuyu yine çocuklar taşıyordu. Birbirinden güzel bayramlık kıyafetlerini giyen çocuklar evlerinden ayrılıp, şeker toplamak için köydeki diğer evlerin yolunu tuttu. Uzun zamandan beri süre gelen gelenek bu bayramda bozulmayıp naylon poşetlerini ellerini alan çocuklar köy hanelerini teker teker gezdi. Büyüklerin ellerini öpüp, bayramlarını kutlayan çocuklar, büyüklerden para, şeker ile birlikte onların hayır dualarını aldılar.

Bayram namazından eve dönen erkekleri karşılayan ev ahalisi bayramlaşarak birbirlerine iyi dileklerde bulundular. Gün boyu eve gelen ziyaretçilere tatlı ve tuzlu olmak üzere çeşitli hamur işleri ikram edilirken ev ahalisinin büyükleri evde kalıp misafir bekledi. Diğerleri ise bayram ziyaretlerini sürdürdüler. Bayram boyunca Kırklareli ve diğer şehirlerden gelen misafirler, köy halkı ile birlikte köy mezarlığını da ziyaret edip ölmüşlerine dualar okudular.

Kadıköy köyünde kutlanan Ramazan Bayramı geleneklerimizden kopmayan bir toplumun bu yılki gülen yüzünü bizlere birkez daha gösterdi. Yaşanan ekonomik krize rağmen kopmayan akrabalık bağları büyük şehirlerde azalma gösterse de Kırklareli ve köylerinde dini bayramlarda yaşanan karşılıklı sevgi ve saygı atmosferi bu bayramda da vatan toprağımızı büyük bir coşku ile sımsıkı sardı.

Kurudere Köyü’nde bayram, her yıl olduğu gibi

Ramazan Bayramı, Ilimiz Pınarhisar ilçesine bağlı en büyük yerleşimlerden olan Kurudere Köyü’nde de her yıl olduğu gibi coşkulu bir şekilde kutlandı. Bayrama günler kala geleneksel bayram baklavasının yapılmasıyla başlayan hazırlıklar, ev bahçelerin temizlenmesi, amca ve teyzelerin naftalin kokulu bayramlıklarını gardroplarından çıkarmaları ile devam etti. Arife gününde köyden göç edip il ve ilçelerde yaşayanların toplanması, Bayram namazına da yansıdı. Sabahın erken saatlerinde başlayan Bayram namazında köy camiinde “Allahumme Salli Alâ” sesleri hep bir ağızdan yükseldi. Cami’yi hınca hınç dolduran köylüler, bayram namazının ardından kırgınlık ve dargınlıklarını bir kenara bırakıp, bayramın verdiği sevinç ve huzur ile başta yaşlılar olmak üzere tüm camii müdavimlerinin bayramını mübarekleyerek sevinçlerine ortak oldular.

Büyük, küçük, yaşlı, genç herkesin katıldığı bayramlaşmanın son bulması ile köylülerin bazıları kahvehaneye giderken, bazıları da evlerine gidip kahvaltı yapmayı yeğledi. Kahvehanede süren sohbetler, uzun zamandır birbirini göremeyen arkadaşları da biraraya getirdi. Ardından ise her bayram günü olduğu gibi büyükler öncelikli olmak üzere dost ve akrabalar ziyaret edildi. Ailece gerçekleşen bayram ziyaretlerinde büyüklerin elleri öpüldü, misafirlere tatlı ve şeker ikramı yapıldı ve hal ve hatırlarlar soruldu. 22 Eylül Salı günü sona eren bayram ile birlikte şehirlerde yaşayanlar evlerine döndü, Kurudere Köylüleri ise Kurban Bayramı’nı daha şimdiden iple çekmeye başladı.

Terzidere’de bayram şeker tadında geçti

Kırklareli’nin Kofçaz Ilçesine bağlı Terzidere Köyü’nde bayram sıcak ve samimi bir havada cereyan etti. Kırklareli’ne 33 km uzaklığında kendi halinde sessiz sakin olan köy, bayramın gelmesiyle adeta şenlendi. Terzidere Köyü Istanbul’dan, Çorlu’dan, Kırklarleli’den, Almanya’dan ve daha başka yerlerden annelerini, babalarını yakınlarını ziyaretine gelen insanlarla adeta doldu, taştı.

Bayramın güzelliği samimiliği bu balkan köyünde daha da fazla hissedildi. Uzakları bekleyen hüzünlü gözler neşelendi. Evlere insan sesleriyle çiçek açtı. Bayramın ilk günü kalabalık bir bayram namazından sonra eş dost birbirleriyle bayramlaştı. Uzakta olanların yaptıkları hoş sohbetlerden sonra evlere dağılındı. Köy halkı önce dirileriyle, sonra ölüleriyle bayramlaştı. Mezarlıklar ziyaretlerle kur’an sesleriyle dualarla doldu taştı. Bayramın heyecanı güzelliği insanların yüzlerinde bir gülümseme bırakarak şeker tadında gelip, geçti.