"Bazı mahallelerde lokal kirlenme görülebiliyor"

* Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada İl merkezindeki suların genelde bakteriyolojik açıdan uygun olduğu, bununla birlikte zaman zaman bazı mahallelerde lokal kirlenme görülebildiği ve böyle durumlarda ilgili kurumlarla işbirliği yapıldığı bildirildi.



HABER MERKEZİ
Kırklareli merkez ilçedeki içme ve kullanma sularının denetimlerinin zamanında yapıldığını belirten Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, İl merkezindeki suların genelde bakteriyolojik açıdan uygun olduğunu, bununla birlikte zaman zaman bazı mahallelerde lokal kirlenme görülebildiği ve böyle durumlarda ilgili kurumlarla işbirliği yapıldığını ifade ederek şunları kaydetti:
“İçme ve kullanma suyundaki denetim ve kontrol çalışmaları Sağlık Müdürlüğümüz tarafından titizlikle takip edilmektedir. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre, il merkezi içme ve kullanma suyu şebekesi yılda 3 kez denetim izlemlerine (tam analiz), 2 ayda bir 6 noktadan kontrol izlemlerine tabi tutulmaktadır. Denetim izlem tahlilleri İstanbul Hıfzıssıhha Enstitüsü Laboratuarı’nda, kontrol izlem tahlilleri ilimiz Halk Sağlığı Laboratuarı’nda yapılmaktadır. Ayrıca su sanitasyonu amacıyla halk sağlığı açısından suların bakteriyolojik analizi en az 15 günde 1 kez muhtelif noktalardan gerçekleştirilmektedir.
İl merkezimizde sularımız genelde bakteriyolojik açıdan uygun olmakla birlikte zaman zaman bazı mahallelerde lokal kirlenme görülebilmekte, böyle durumlarda ilgili kurumlarla işbirliği yapılmaktadır. Aynı zamanda şehir şebekesi tek merkezden Kırklareli Belediyesi tarafından 24 saat sürekli klor ile dezenfeksiyona tabi tutulmaktadır. Bu arada bakteriyolojik açıdan problem olmamasına rağmen, son 3-4 yıldır Eylül-Kasım aylarında suyun fiziksel özelliklerinde (Mangan ve demir oranındaki artış)  yönetmelik sınır değerlerini aşan tespitler mevcuttur. Bu durum suyun renginin berraklığını kaybedip açık sarı renge dönüşmesine ve hafif bir koku oluşmasına sebebiyet vermektedir.
İçme ve kullanma sularının nitelikli olması, temiz ve yeterli su tüketilmesi halk sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu konuya gerekli hassasiyeti göstermek, vatandaşlarımızla birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın sorumluluğundadır.” (s)