"Bebek Dostu Hastaneler" bilgilendirildi

Hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak Sağlık Bakanlığı tarafından 1991 yılından bu yana UNICEF/DSÖ önerileri ile 'Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler' Programı yürütülmektedir. Program kapsamında il düzeyinde yapılan eğitimler ile doğum yapılan hastanelerin 'Bebek Dostu Hastane' unvanı alması için eğitimler yapılıyor.


HABER MERKEZİ
 2004 yılında bu yönde yapılan programda Kırklareli, Sağlık Bakanlığınca düzenlenen törende “Bebek Dostu İl” olarak ilan edilmişti.
Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü bu yıl Lüleburgaz Medikent Hastanesi'nde, hastane çalışanlarına yönelik, anne sütünün özendirilmesi, desteklenmesi, sürdürülmesi programı kapsamında hizmet içi eğitim düzenledi. Ayrıca Lüleburgaz Devlet Hastanesi de 2004 yılından bu yana “Bebek Dostu Hastane” olarak hizmet vermektedir. Bu eğitim çerçevesinde Lüleburgaz Devlet Hastanesi çalışanlarıyla da bilgi güncellemesi yapıldı.
Gerçekleştirilen programa; Özel Medikent Hastanesi, Özel Derman Hastanesi ve Lüleburgaz Devlet Hastanesi'nden Kadın Doğum ve Çocuk Servisi’nde çalışan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları ile Ebe ve Hemşireler katıldı.
Eğitim Programı’nda “Anne Sütünün Önemi ve Bebek Dostu Hastane” kavramı hakkında bilgiler verildi. 43 kişinin katıldığı eğitim programında; Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Dr. Demet Aydoğdu, Tıbbi Teknolog Melahat Açıksöz, Ebe Nuray Yılmaz ve Hemşire Semra Muhacir eğitici olarak görev aldı.  
Eğitim Programı’nda; “Anne Sütünün Önemi ve Emzirme Fizyolojisi”, “Emzirmenin Değerlendirilmesi ve Emzirme Pozisyonları”, “Memeyi Ret ve Meme ile İlgili Durumlar”, “Yetersiz Süt”, “Ağlama”, “Sütün Sağılması”, “Hasta ve Düşük Doğum Ağırlıklı Bebekler”, “Relaktasyon ve Emzirmenin Sürdürülmesi” konularında oturumlar düzenlendi.    
Eğitim sonrası tanınan süre sonunda Lüleburgaz Özel Medikent Hastanesi ve Özel Derman Hastanesi’nin değerlendirmeleri yapılarak Bakanlık bildirimleri ile “Bebek Dostu Hastane” olarak hizmet sunumuna devamı sağlanacağı söylendi.
Yapılan konuşmada amaç olarak; “Hedefimiz; ilk altı ay sadece anne sütü, altı aydan sonra anne sütü ile beraber tamamlayıcı ek besinlere geçilerek emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesidir” denildi. (s)