Beğendik'ten ötesi Rezovo

Beğendik'ten ötesi Rezovo

Güzel ilimiz Kırklareli, Istranca Dağları’nı ve Ergene Havzası’nı bünyesinde barındırması sebebi ile orman ve ova kültürünü birarada yaşayan birbirinden şirin yerlerşimlere sahip.   

İlimiz Demirköy Ilçesi’ne bağlı turistik Iğneada Beldesi’ne 14 kilometre uzaklıkta bulunan Beğendik Köyü, Türkiye’nin Karadeniz’in en batısındaki yerleşim olarak literatürlerdeki yerini çoktan almış durumda.

Bu köyün tam karşısında yer alan Bulgaristan’ın şirin balıkçı köyü Rezovo, yapısı ve mimarisi bakımından her ne kadar Beğendik’e benzese de dil, din ve ırk özellikleri bakımından birbirine zıt iki kutup gibi. Ilimizin Bulgaristan sınırında yer alan hudut köyleri, nam-ı diğer balkan köyleri son yıllarda çok büyük göçler vermiş olsa da otantikliğini ve kültürel değerlerini korumuş durumdadır.

Karadeniz’e kıyısı olması sebebi ile Beğendikliler’in ve Rezovolular’ın büyük bir bölümünün geçimini balıkçılıktan karşılaması iki köyün balıkçıları arasındaki iletişimi de yüksek bir seviyeye ulaştırmış.

Türkiye- Bulgaristan sınırını çizen Rezve Deresi her ne kadar sınırları ayırsa da iki ayrı ülke ve köy balıkçılarının barınağı durumunda. Beğendik ve Rezovo Köyü balıkçılarının Karadeniz’e açıldığı Rezve Deresi, geçimini balıkçılıkla sürdüren iki köy balıkçılarının ortak noktası durumunda. Aralarında sınır ile ile beraber din, dil, ırk ve benzeri ayrımlar olsa da Beğendikli ve Rezovolu balıkçılar, dostluklarını yıllardır sürdürüyor.

Hatta anlatılana göre ise yaklaşık 3 yıl önce yaşanan sel felaketinde Rezovolu balıkçıların kayıkları azgın sularla birlikte Türkiye tarafına geçtiği ve kayıkların tamiratını Beğendikliler’le birlikte yaptığı söylentisi ise ebedi dostluğu bir kez daha gözler önüne seriyor.