Belediye bugüne kadar 450 kg. atık pil topladı

Belediye bugüne kadar 450 kg. atık pil topladı

Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi, pil toplama kutuları aracılığı ile bugüne kadar 450 kilogram atık pil toplandığını belirtti. Konu ile ilgili olarak söz konusu birimden yapılan açıklamaya göre, insan ve çevre sağlığına büyük zararlar veren atık piller ile ilgili çalışmaların devam edeceği de önemle kaydedildi.

Açıklamada konu ile ilgili olarak şu bilgiler verildi; “Kırklareli Belediye Başkanlığımız atık pillerin doğaya atılmaması Kırklareli’nde yaşanabilir bir çevre oluşturmak ve ekolojik dengenin bozulmasını önlemek amacıyla, başta okullar olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılan atık pil toplama bidonları ile pilleri toplamaktadır. 

Mevcut toplama zincirine bir yenisi daha eklendi ve şehrimizde faaliyet gösteren elektrikçilere belediyemiz ekipleri tarafından pil toplama kutuları dağıtıldı.

Doğaya atılan piller zaman ile sızdırmazlığını yitirerek içindeki ağır metaller ( cıva, kurşun, çinko, kadmiyum vb.) gibi zararlı maddelerin toprağa ve suya karışması ile doğayı kirletmesinin yanında, toprak ve sudaki ağır metaller de besinler yolu ile insan vücuduna geçiyor ve zamanla birikim yaparak insan sağlığı üzerinde zararlı etkiye neden oluyor.

Masum gibi görünen atık piller aslında çok tehlikeli ve doğaya zarar veriyor.

- Akan bir pilin deri veya solunum yolu ile hızla vücuda girebileceğini,

- Cıva oksitli bir pilin 800 000 litre suyu içilmez hale getirdiğini,

- Bir kalem pilin bir traktör römorku kadar toprağı zehirlediğini bilmemiz gerekiyor.

Değerli metalleri içeren kullanım süresini tamamlamış piller geri kazanılabilmektedir. Kullanım süresi dolmuş atık pil olarak adlandırdığımız piller, fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra yeniden işlenerek çatal / bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kısaca bünyesinde metal içeren birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılabiliyor.

Atık pillerinizi naylon torba, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirip, süpermarket, okul, muhtarlık vb. Belediyemizin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atmamız gerekiyor. Kırklareli Belediye Başkanlığı yaptığı geri dönüşüm çalışmalarından biri olan atık pillerin toplanması faaliyeti ile bugüne kadar 450 kg pil toplamıştır.

Belediyemizin çevreyle ilgili projeleri ve uygulamaları devam edecektir.”