Belediye'de yangın tatbikatı

Belediye'de yangın tatbikatı

Kırklareli Belediyesi Sivil Savunma Birimi ve Itfaiye Müdürlüğü'nün ortak çalışmasıyla organize edilen Kırklareli Belediyesi Hizmet Binası personeline eğitim amaçlı yangın ve kurtarma tatbikatı dün Kırklareli Belediyesi Hizmet Binası önünde gerçekleştirildi. Saat 14.30'da gerçekleşen tatbikat öncesinde ilk olarak teorik eğitim semineri verildi.

Meclis Toplantı Salonu'nda sabah saat 10.30'da verilen eğitim seminerinde Itfaiye ve Yangın Teknikeri Ayhan Abdullahoğlu hizmet binası yangın ekiplerine "Yangın anında neler yapılmalı" konulu anlatım sundu.

 Slayt gösterimiyle desteklenen anlatımda, Yangın çeşitleri, Doğalgaz yangınında müdahale, Yangın söndürme cihazlarının kullanım ve teknikleri, LPG tüpü yangınlarına müdahale gibi konularda bilgiler verilerek, gerçek bir yangın anında neler yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterildi. Yapılan seminerin sonrasında saat 14.30'da belediye hizmet binası önünde bir yangın tatbikatı yapıldı.

Gerçekleştirilen tatbikata Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Başkan Yardımcısı Aydemir Can, Belediye Meclis Üyeleri Sedat Bilgiç, Resul Yıldırım, Fahrettin Üstündağ, birim müdürleri, tüm hizmet binası personeli ve vatandaşlar katıldı. Tatbikatta ilk olarak yangın alarmı çalıştırıldı ve bina tümüyle boşaltıldı.

 Kısa bir sürede binayı boşaltan belediye personelinden bir kişi temsili olarak binanın içinde kurtarılmayı bekledi. Tatbikat alanına kısa bir zamanda gelen itfaiye ekipleri bina içinde temsili olarak mahsur kalan personeli başarılı bir şekilde kurtardı. Gerçekleşen kurtarma operasyonundan sonra Kırklareli Itfaiye ekiplerince belediye binası önünde ateş yakıldı.

 Temsili olarak yakılan bu ateşin söndürülme öncesi bir konuşma gerçekleştiren Itfaiye ve Yangın Teknikeri Ayhan Abdullahoğlu kısa bir bilgilendirme konuşması yaptı. Apdullahoğlu konuşmasında şunları söyledi; "Belediyemiz personeline sabah bir yangın esnasında neler yapılabileceği konusunda bilgiler aktardık. Öğleden sonraki programda da yangın söndürme tüplerinin kullanımı ve yangında mahsur kalanların kurtarılması konusunu işlemek için buradayız. Kurtarma çalışmasını nasıl gerçekleştiğini hepimiz gördük.

Şimdi de yangın kurtarma tüpünün kullanılması nasıl olur, onu anlatacağım. Yangın söndürme tüpleri belediyemizde her katta birer ikişer tane olarak mevcuttur. Bunların nasıl kullanmamamız gerekir, bunu bilmemiz çok önemli, her yangın söndürme tüpünün üstünde bir pim mevcuttur, bu pimi yerinden çıkarmamız gerekir. Bunu yerinden çıkarttıktan sonra yangın tüpünü ters düz etmemiz gerekmektedir. Böylece yangın tüpünün içindeki kimyevi tozun tekrardan karışarak yangın tüpünün rahat çalışmasını sağlayabiliriz. Bu tozu sıktığımızda tozun tazyikli bir biçimde ateşin kaynağına müdahalesi sağlanmalıdır. Bu tozun sağlığımıza hiçbir zararı yoktur. Yangın söndürme tüpünü dışarıda kullanıyorsak rüzgarı mutlaka arkamıza almalıyız. Elimizde birden fazla yangın tüpü mevcut ise aynı anda yangına müdahale etmemiz gerekir. Yangınlarda önemli olan gördüğümüz ve söndürülmesi mümkün olan tüm alevleri gördüğümüz andan itibaren söndürmemiz gerekmektedir."

Itfaiye ve Yangın Teknikeri Ayhan Abdullahoğlu'nun konuşmasının ardından temsili olarak yanan ateşi Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan yangın tüpü ile başarılı bir şekilde söndürdü. Daha sonra Başkan Çağlayan bir konuşma gerçekleştirerek şunları söyledi; "Biz bu tatbikatı her hangi bir yangın anında personelimizin belediyeden tahliyesi ve yangına müdahaleyi nasıl yapacağımızı personele bu konudaki eğitim verme amacı ile gerçekleştirdik. Gerçek yangında gerçekten telaş yapılır. Fakat arkadaşlarında belirttiği gibi telaş yapmadan sakin bir şekilde ilk önce can güvenliği, daha sonra mal güvenliği sağlanacak. Kurtarılmayı bekleyen biri varsa en yakın cam veya balkona gidilerek itfaiyenin gelmesi beklenecek. Bunların hepsi başarılı bir şekilde yapıldığı anda olası bir yangını az hasarla atlata bilmek mümkün olacaktır." Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan'ın konuşmasının ardından Kırklareli Belediye Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanı V. Emel Ayaz'da temsili olarak yakılan ateşi yangın tüpü ile söndürdü. Yangın tatbikatı başarılı bir şekilde gerçekleştirilerek herkesin dağılması ile birlikte sona erdi.