Belediye Meclisi ne iş yapar?

Belediye Meclisi ne iş yapar?

Kırklareli Belediye Meclis toplantılarının 5. si olan Ekim ayı gündemi, geçtiğimiz Salı günü gerçekleşti. 29 Mart yerel seçimlerinden sonra, Nisan ayını yönetim seçimiyle geçiren meclis, Ağustos ayında tatile girdi. Eylül ayı başında tekrar işbaşı yapan üyeler, bu ay ise 5. toplantıda biraraya geldi.

Peki ayda sadece bir kez düzenlenen ve kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmediği toplantılarda neler oluyor? Vatandaş, bu sorunun cevabını bulmaya çalışırken, Başkanlığını Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’ın yaptığı belediye meclisinde yer alan 25 üye; çoğu maddeyi çeşitli komisyonlara havale ederek, Kırklareli’nin yaşayışı ile ilgili değişim ve gelişimlere darbe vuruyor. Birçok üyenin ‘Salla gitsin’ mantığıyla iştirak ettiği meclis, kimi zaman öylesine içi boş bir şekilde çalışıyor ki, geçtiğimiz Mayıs ayından, hatta ve hatta yerel seçimler öncesi Mart ayından bile hep bir sonraki gündemlere bırakılmış olan maddeler, hala çözülmeyi bekliyor.

Vatandaşların, resmi kurum ve kuruluşların müracaatları, talepleri, doğru düzgün bir karar verilmeden ya komisyonlara havale ediliyor, ya da diğer gündem toplantılarına sarkıtılıyor.

Maddelerin gerekli şekilde görüşülememesinin başında, Başkan Çağlayan’ın meclisi sağlıklı bir şekilde koordine edememesi birinci sırada yer alıyor. Meclis üyelerinden birçoğu, toplantıda kendi kafasına göre hareket ediyor. Bazıları kendi aralarında konuşarak söylenenleri dinlemiyor, bazıları da hiç kapatmadıkları ya da sesini kısmadıkları cep telefonlarına, toplantının orta yerinde cevap vererek, yüksek sesle iletişim kuruyor. Değişik mazeretlerle zaman zaman toplantıya katılmayan bazı üyeler olduğu gibi, toplantının gündem maddeleri sona ermeden meclisi terkeden üyeler de bulunuyor. Daha gündemin yarısında, hiç bir şey demeden toplantıdan ayrılan üyelere de hiç kimse ‘Nereye gidiyorsun’ diye sormuyor. Hal böyle olunca görüşülen maddelerin oylamasında ne kadar adaletli bir karar verildiği düşündürücü bir durum alırken; ‘Kabul edenler, kabul etmeyenler’ cümlesine hiç kimse doğru düzgün el kaldırmadan ‘Kabul edilmiştir’ kararı veriliyor.

25 kişilik mecliste 3 kişiden başka kimse konuşmuyor

CHP grubundan 17, AKP grubundan ise 8 kişinin bulunduğu belediye meclisinde, 4 ila 5 saate varan görüşmelerde belli başlı isimler dışında hiç kimse girişim göstermiyor ve konuşmuyor. AKP grubundan Fahrettin Üstündağ toplantıların değişmeyen konuşmacısıyken, CHP grubundan da konuşan isimlerin başında Ünal Başkur ve Isa Ataç geliyor.

Diğer üyeler ise, şehrimizle ilgili maddelerin yer aldığı gündeme her nedense katılmamayı ve sessizce bir kenarda bekleyerek dinlemeyi tercih ediyor. Aslan, Başkur ve Ataç varlığı hissedilen 3 isim olarak belediye meclisine kafa yoran ve emek veren isimler olarak öne çıkıyor.

Kentin sosyal ve ekonomik sürecine yönelik maddelerin sıkça yer aldığı gündemlerde, Kırklareli’nin yararına yönelik kararlar hiçbir zaman hayata geçirilemezken, bu kararların alınması için büyük çaba sarfedenlerin başında gelen Ünal Başkur, kimi zaman kendi grubuyla bile fikir ayrılığına düşüyor. Başkur’un çoğunlukla çözüm üretmeye, akıcılık sağlamaya, Kırklareli’nin gelişiminde atılması gereken önemli adımları desteklemeye yönelik objektif fikirlerine, kendi grubu CHP’den bile Isa Ataç dışında pek destek gelmiyor.

Kırklareli, belediye meclisini ciddiyete ve yapıcı olmaya davet ediyor

Yazılı basın haricinde belediye meclisinde neler yaşandığından haberdar olamayan vatandaşlar, sürekli ertelenen maddelerinin çözülememesinin sıkıntısını yaşarken, ciddiyete halen bürünememiş olan belediye meclisinin, Kırklareli’nin gelişimine yönelik kararlara neden destek vermediğini de bilmek istiyor. Ayrıca kamuoyu, üniversitesi kurulduğu halde bunun ne anlama geldiğini henüz kavrayamayan meclisin, bencil bir psikolojiden çıkarak, gelişime açık kararlar vermesini ve yapıcı projelere imza atmasını istiyor.