Belediye Mezbahası'nda yeni bir hizmet anlayışı

Belediye Mezbahası'nda yeni bir hizmet anlayışı

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen ihale ile özelleştirilen ve 5 yıllığına Aytaç Et ve Tavuk Canlı Hayvan Zah. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti’ne kiralanan belediye mezbahası, artık yeni bir sürece girmiş oldu. 15 Temmuz tarihinde de Kırklareli’ndeki kasap esnaflarına bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Kırklareli Belediyesi, konuya yönelik olarak detaylı açıklamalarda bulunmuştu.

O gün belediye binasında yapılan toplantıya da katılan Yüce Aytaç Et ve Et Ürünleri işletmesinin sahiplerinden Aykut Yüce, gazetemize konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yüce bu özelleştirmenin Kırklareli’nin yararına bir atılım olduğunu dile getirerek; “Bu girişimin iyi olacağına inanıyorum.

Amacım hem Kırklareli hayvancılık dünyasına hizmet etmek, hem de dış kesimleri de alarak Kırklareli’ye sürekli devir daim yapan bir gelir mekanizmasını kazandırmaktır. Şu anda fiili olarak çalışmaya başladık. Işletmedeki sistemde her zaman için artı unsurları artırmak için çaba göstereceğiz. Kırklareli’ye iyi bir hizmet vermek tek hedefimizdir.” dedi.

Aile şirketi olan Aytaç Et ve Et Ürünleri’nin 1970’den bu yana hizmet verdiğini dile getiren Yüce, kendisinin de bu işi 1995 yılından beri yaptığını sözlerine ekledi.

Belediye’nin denetimi devam edecek

Bu arada geçtiğimiz günlerde, ilimizdeki kasap esnafımıza yönelik gerçekleşen toplantıda Mezbaha’nın özelleştirilmiş olsa dahi, belediyenin denetim nüfuzu ve takip hiyerarşisinin aynen devam edeceği belirtilmişti. Her ne kadar mezbaha belli bir oran karşılığında kiraya verilmiş ve kiracı önemli bir söz sahibi vasfına ulaşmış olsa da bu durum, belediyenin kanunlar tarafından verilmiş olan yetkilerini ve yerel yönetimdeki söz sahibi olma sıfatını geriletecek nitelikte kısıtlamalara yol açmamakta.

Buna göre; Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın denetleyici yetki ve görevleri devam edecek. Kesim ve ek nakliye ücretleri, ayrıca fiyat tarifeleri belediyenin belirlemiş olduğu tavan fiyatlar dahilinde olacak, bu tavan fiyat asla geçilmeyece. Ayrıca tüm kasap esnafımız bundan sonraki süreçte herhangi bir sorun ve bilinmezlikle karşılaştığı takdirde, Kırklareli Belediyesi’ne başvurması durumunda, talebi çözüme kavuşturulacak.

Mezbaha iki yıl önce yenilenmişti

Sağlık koşullarına uymadığı gerekçesiyle Tarım Il Müdürlüğü tarafından kapatılan Kırklareli Belediye mezbahası, yapılan yenileme çalışmalarının ardından, iki yıl kadar önce yeni yüzüyle hayvan kesim faaliyetlerine başlamıştı.

Yaklaşık 350.000 YTL’ye mal olan Kırklareli Belediyesi’nin mezbahası 50 küçükbaş ve 50 büyükbaş olmak üzere, günde 100 hayvanın kesim işlemini gerçekleştiriyordu. Yeni haliyle sağlık koşullarına büyük önem veren mezbaha, modern görünümüyle de Kırklareline yakışır bir hizmet yeri haline gelmişti.

Belediye Mezbahası, kesim işlemlerini son teknolojiye ait makinelerle gerçekleştirdi. Mezbahada soğutma depoları, otomatik hayvan kesim sistemi ile tamamen Avrupa standartlarında bir kesim yeri statüsüne getirildi. Ayrıca mezbahada hastalık şüphesi taşıyan hayvanların ayrı tutulduğu ve gerekli kontrollerin yapıldığı bir kabin de mevcut.

Söz konusu mezbahada kesim işlemi uygulanacak hayvan, küçük bir kafes sistemi ile kesim alanına getiriliyor. Kafesin tabanı otomatik olarak hareket ettirilerek, hayvanın yan yatması sağlanıyor. Böylece hayvanın sol arka bacağına bir zincir geçirilerek, kafesten yukarıya doğru çıkartılıyor. Başaşağı durumda bekleyen hayvana kesim işlemi uygulanıyor. Derisi yüzülen hayvanın, daha sonra uzman mezbaha çalışanları tarafından iç organları boşaltılıyor. Gerekli kontrollerin yapılmasının ardından etler parçalanarak hazır hale getiriliyor.

Trakya’da tek olan bu mezbaha sağlık koşullarına uygun, en son teknoloji ile hijyenik ve sorunsuz hizmetine 2 yıl önce başlamıştı. Mezbahadaki bu hizmeti artık 5 yıllığına Aytaç Et ve Tavuk Canlı Hayvan Zah. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şirketi üstlenecek.