"Belediye parayı buldu, Fatura Kırklareliliye çıktı""

'Belediye parayı buldu, Fatura Kırklareliliye çıktı''

3 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilen Temmuz ayı Belediye Meclis toplantısı, Cavit Çağlayan Başkanlığı’nda, Belediye Meclis toplantı salonunda düzenlendi. Saat 16.00’da başlayan toplantıda, Gündemin üçüncü maddesi gereğince, meskenlerden ve iş yerlerinden katı atık toplama ve bertaraf ücreti alınması ile ilgili Plan Bütçe Komisyon raporu görüşüldü. Yapılan görüşmeler neticesinde, 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren ücretlerin toplanmaya başlanmasına karar verildi. Böylece fatura yine Kırklarelililere kesilmiş oldu.
Görüşmeler esnasında, ücretlerin 1 Ocak 2010 tarihinde toplanmaya başlanmasının daha mantıklı bir yaklaşım olacağına dair görüşler de ortaya çıktı. Böylece vatandaşlar, ödeyecekleri katı atık toplama ve bertaraf ücretleri hakkında, zaman içerisinde detaylı bilgiye sahip olabileceklerdi. Ancak oylamanın ardından, oy çokluğu ile ücretlerin 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren toplanmasına karar verildi.
KIM NE KADAR ÖDEYECEK?    
Buna göre 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yıllık olarak; evlerden 36 TL, iş yerlerinden 48 TL, fabrikalardan 4.500 TL ve büyük alana sahip işletmelerden, büyüklüklerine göre; 12.000-9.600-4.800-2.400-1.200 ve 600 TL gibi rakamlar üzerinden katı atık toplama ve bertaraf ücreti alınmasına karar verildi.
1 Eylül 2009 tarihinden itibaren ödenmeye başlanacak ve su faturalarına yansıtılacak olan ücretler, ilk fiyat tespit komisyonu çalışmasında yeniden gündeme alınarak, belirlenecek.  
BELEDIYE BÜTÇESINE KATKISI NE OLACAK?
Kararın kabul edilmesinin ardından, bazı Belediye Meclis Üyeleri, bu gelir kaynağının Belediye bütçesine olan katkısını da öğrenmek istediler.
Faturası Kırklarelililere kesilen söz konusu ücretler sayesinde, Belediye kendisine yeni bir gelir kaynağı yaratmış oldu. Ekonomik açıdan zor durumdaki vatandaş ve girişimci, artık yeni bir giderini daha hesabına katmak zorunda kalacak.
Kırklareli Merkez’de tahmini 20.000 konut olduğunu varsayarsak, bugünkü rakamlarla belediyeye 750.000 TL, esnaf adedinin de 3.500 olduğunu kabul edersek yıllık; 168.000 TL gelir ile toplamda bu uygulamadan Kırklareli halkının sırtına binen yük; yaklaşık 1 Milyon TL (eski para ile 1 Trilyon) olur. Seçim dönemi 5 yılda bir gerçekleştiği için, 5 yıl boyunca ücretlerin aynı kaldığını var sayarsak; 1 Milyonx5= 5 Milyon TL (eski para ile 5 Trilyon) olur.
Böylece Belediye, bu dönemde mevcut toplam borcunun dörtte birini garantiye almış oluyor.
VATANDAŞ MERAK EDIYOR; “KIRKLARELI BELEDIYESI, KATI ATIK BERTARAF TESISI’NE KAÇ PARA HARCADI? TESISLER ŞU ANDA NE DURUMDA?”
Yıllık tahmini olarak 36 TL. ile 12.000 TL. arasında değişen rakamlarla, katı atık toplama ve bertaraf ücreti ödeyecek olan vatandaşın aklında sorular da uçuşuyor; Kırklareli Belediyesi’nin Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne ne kadar ödediği ve tesislerin ne durumda olduğunu merak eden vatandaş, Belediye’den bu konuda tatmin edici cevaplar bekliyor.
Sivil Toplum Örgütleri’ne büyük görevler düşüyor
Belediye Meclis kararı ile 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren meskenlerden ve iş yerlerinden toplanmaya başlanacak olan katı atık toplama ve bertaraf ücretleri konusunda, en büyük görev Sivil Toplum Örgütleri’ne düşüyor. Tüm sivil toplum örgütlerini, vatandaşı hukuksal hakları doğrultusunda bilgilendirmeye davet ediyoruz.