"Belediyeler, kanun gereği ‘burs' ödemesi yapamazlar"

'Belediyeler, kanun gereği ‘burs' ödemesi yapamazlar'

Kırklareli Belediye Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde yerel bir gazetede çıkan ''Kırklareli Belediyesi'nden öğrencilere burs yok” başlıklı habere cevap verdi. Kırklareli Belediyesi açıklamasında bahse konu haberin eksik bilgi ve duyumlar ile yazıldığını belirterek, şunları kaydetti;

“17/ 09/ 2009 tarihinde ''Kırklareli Belediyesi'nden öğrencilere burs yok” başlıklı haber doğrultusunda Vatandaşları için her zaman elinden gelenin fazlasını yapmaya gayret eden Belediye Başkanlığımız, bahse konu haberin eksik bilgi ve duyumlar ile yazıldığını fark etmiş olup, kamuoyu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.

Bahse konu durum Anayasa Mahkemesi tarafından alınan resmi karar doğrultusunda uygulanmakta olup, sadece şehrimizi değil tüm Belediye Başkanlıklarını kapsamaktadır.

Buna göre; Anayasa Mahkemesi 20.11.2008 günlü, E. 2004/24, K. 2008/165 sayılı kararı ile 5102 sayılı kanunun 2. fıkrasındaki "belediyeler hariç" ibaresi iptal edilmiştir.

5102 sayılı yasanın 2. fıkrası şu şekilde geçmektedir:

“Genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme kapsam ve programına alınmış, hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, kamu bankaları, kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurumlar ile kurul/üst kurullar ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları (belediyeler hariç) birinci fıkrada belirtilen yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi ve nakdi yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamazlar. Ilgili mevzuatları gereği burs, kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirirler. "

Anayasa Mahkemesinin kararı yargı kararı olup, resmi kurumlar kapsamında bu kanun, Belediyemiz tarafından da uygulanmaktadır.”