Belediyelere İç Denetim Semineri

Marmara Belediyeler Birliği Hızır Bey Çelebi Seminer Salonu'nda 'Mahalli İdarelerde İç Denetim Sisteminin Kurulması ve İşleyişi' ile ilgili olarak İSKİ İç Denetim Birim Başkanı İbrahim Düzoğlu tarafından eğitim semineri verildi.

 

 

Kamu Yönetimi anlayışında son yıllarda yaşanan değişimin, denetim alanındaki yansımalarından biri olarak, İç Mali Kontrol ve İç Denetim Sisteminin anlatıldığı bir seminer düzenlendi. Programa, çok sayıda ilçe belediyelerinin başkan yarımcısı ile Birlik üyesi belediyelerin insan kaynakları, mali hizmetler ve iç denetçileri ile ilgili personeli katıldı.

İSKİ İç Denetim Birim Başkanı İbrahim Düzoğlu, iç denetimin maksadının, ‘kurumların hata yapmasını ve suç işlemesini önlemeye yönelik faaliyetler’ olduğunu belirtikten sonra, “Aslolan suç işlenmeden, yanlış yapılmadan önce hareket etmek ve önlem almaktır. Zaten ortada yanlışlık veya suç oluşmuş ise bu iç denetimin değil teftiş kurullarının işidir. İç Denetimde kadavra üzerinde otopsi yapan hekim anlayışı yoktur. Poliklinik-koruyucu hekimlik hizmeti veren hekim anlayışı vardır. Bizim görevimiz özelde üst yöneticiye, genelde ise tüm yönetime yardımcı olmak, danışmanlık yapmaktır. İç Kontrol; faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, mali bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak için yapılan kontroller bütünüdür. Bunu yaparken de risk odaklı analizler yaparak, kurumun hata payını minimize etmeye çalışmaktayız. Çünkü riskler, kurumun hedeflerinin gerçekleştirilmesini engelleyebilecek durumlardır. Bu riskleri en aza indirdiğiniz oranda yönetimindeki başarı oranı da artacaktır” diye konuştu. (yy)