Beyaz Süt projesi Türkiye'de ilk kez Kırklareli'nde başlatıldı

Kırklareli Valiliği Tarım İl Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan 'Beyaz süt Projesi'nin startı merkez ilçeye bağlı Ürünlü Köyü'nde dün verildi.

Tamamen üreticilerin sıhhatli ve hijyenik bir şekilde Süt edebilmesi için yapılan eğitimlere dayalı olarak hayata geçirilen “Beyaz Süt Projesi” Kırklareli Valiliği Tarım İl Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk defa ilimizde uygulanmaya başlandı. Pilot köy olarak merkez ilçe Ürünlü Köyü’nde uygulanmasına başlanan projenin tüm il geneline yaygınlaştırılması için dün Ürünlü Köyü’nde start verildi.
Kırklareli Tarım İl Müdürü Murat Yıldız ve Tarım Danışmanları Ürünlü Köyü’ne giderek burada bu projeyi uygulayan Azime Altıner’in ahırına giderek burada incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelere Ürünlü Köyü Muhtarı Selami Gürer’de katıldı.Yıldız proje ile ilgili olarak burada şu bilgileri verdi:
“Kırklareli Valimiz Hüseyin Avni Coş’un destekleri ile Türkiye’de ilk defa ilimizde bu projeyi hayata geçiriyoruz. Kendilerine tüm üreticilerimiz adına teşekkürlerimi iletiyorum. Projemizin amacı Kırklareli’nde üretilen çiğ sütü izleyen firmalara kaliteli hammadde sağlamak ve tüketicilere sağlıklı, raf ömrü uzun, hijyenik süt ve süt ürünleri sunmaktır. Bu proje il sınırları içerisinde bulunan 203 yerleşim birimini kapsamaktadır. Projemizin uygulama süresi 6 aydır.
* “Kırklareli ekonomisine 25 milyon TL katkı sağlayacağız”
Kırklareli tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomiye sahiptir. İlimizin toplam yüzölçümü 655 bin hektardır. Tarım %58’sini Bitkisel %42’sini hayvansal üretim oluşturmaktadır. Hayvancılığın ilimiz ekonomisine katkı oranı %26,2’dir. Bu hayvansal ürünler içerisinde en önemli payı %89 ile Süt ürünü almaktadır. Buda Kırklareli ekonomisine yılda 25 milyon TL ek katkı demektir.
Süt üretim ve kalitesini arttırmak için; süt verimi yüksek ve kaliteli hayvan ırkı kullanılmalı, bakım ve beslemede yem bitkisi kullanılmalı ve sütteki bakteri oranı düşürülmelidir. İlimizde 207 bin 358 ton Süt, 2 bin 503 ton Et, 24 ton Balmumu, 534 ton Bal ve 28 milyon 732 bin adette Yumurta üretilmektedir.
* “Bakteri oranını sıfıra (0) düşüreceğiz”
İlimiz için çok büyük bir öneme sahip olan Süt’ün bakteri oranı düşürülüp, kalitesi arttıkça birim fiyatta da %15 oranında b.ir artış olacaktır. Şu anda ilimizde üretilen pis sütün 1 miligramında 4 milyon adet bakteri bulunuyor. Bizim uygulamaya koyduğumuz bu proje ile 1 miligram sütteki bu bakteri sayısı dünya standartlarının da altına düşürülerek 100 bin adet olacaktır. Yapılacak çalışmalarımızın kapsamı genişletilerek bu oranın sıfıra (0) düşürülmesini de ilk olarak biz gerçekleştireceğiz.
* “Bu projenin başarılı olabilmesi için sağım öncesi ve sonrası çok önemlidir” 
Sağımı gerçekleştiren kişilerin hijyeni, hayvanda meme temizliği, sağım esnasında sağım makinesinin düzgün yerleştirilmemesi ve sağım süresinin uzaması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Sağım teknikleri ve hijyenine uyulmaması sütün kalitesini bozduğu gibi Mastisit Hastalığı’nı da beraberinde getirmektedir. Buda sütteki Somatik Hücre Sayısı’nı arttırmakta ve %30’a varan verim kayıplarına neden olmaktadır. Sütteki kayıpların en önemli nedenlerinden biri de sütün sağıldıktan sonra bekleme süresi ve toplama merkezine getiriliş şeklidir.
* “Bu proje 203 yerleşim yerinde uygulanacaktır”
Proje kapsamında ilimiz 16 ekibe ayrılmış, bu bölgelerde 4’er gruba bölünmüştür. Her ekibe 1 Mühendis ve 1 Veteriner Hekim gelecek şekilde 32 kişi görev almıştır. Bu proje gerek basın yoluyla ve gerekse müdürlüğümüz tarafından hazırlanan afiş ve el broşürleri ile il genelindeki 203 yerleşim birimindeki üreticilere tanıtılmaktadır.
* “Kaliteli Süt herkese kazandıracaktır”
Kaliteli süt ekonomik anlamda ve sağlık açısından çok önemli bir üründür. Süt Sığırcılığı’nın ve Süt Sanayi’nin gelecekteki anahtarıdır. Kaliteli sütü üreten üretici iyi fiyat veren alıcı bulacağı gibi, bunu alan sanayici de daha çok ve daha kaliteli hammadde elde edecektir. Sütü ya da sütlü ürünü tüketen son tüketici de kaliteli ürün tüketeceğinden kaliteli süt gerçekten herkese kazandıracaktır.
* “Kırklareli Süt Sektörü’nde söz sahibi olacak”
Kırklareli’ndeki 15 bin 565 süt üreticisi ahır hijyeni konusunda bilinçlenecek. Uygun sağım yönteminin ve sağım ekipmanlarının tekniğine uygun kullanımı sağlanacak. Sütte sağım sonrası meydana gelen kayıplar önlenecek. Sütte soğuk zincir temin edilecek. Sütte bakteri sayısı ve somatik hücre sayısı düşürülecektir. Üretilen çiğ sütlerin kalitesi aratacak. İl genelinde Mastitis Hastalığı kontrol altına alınacak. Çiğ sütün ekonomik değeri artacak il ve ülke ekonomisine katkı yükselecek. Bilinçlenen süt üreticileri, işletmelerde otokontrol sistemini geliştirecek. Süt ve süt ürünleri işleyen sanayiye kaliteli, yeterli ve sürdürülebilir hammadde akışı sağlanacaktır. Çiğ süt işleyen firmaların girdi maliyetleri düşecek ve ürün kaliteleri artacak. Kırklareli ili Süt Sektörü’nde söz sahibi konumuna gelecek. Tüketicilerimize sağlıklı süt ve süt ürünleri ulaşacaktır. Kısacası bu proje tam anlamı ile uygulandığı zaman Süt Sanayiyi akın akın Kırklareli üreticisinde Süt almak için ilimize gelecekler, bu da ilimiz ekonomisinin canlanmasına ve gelişmesine sebep olacaktır.”
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü tarafından başlatılan bu projeden son derece memnun olduklarını belirten Süt Üreticisi Azime Altıner’de şunları kaydetti:
“Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından köyümüzde uygulanmaya başlatılan proje kapsamında Veterinerler ve Tarım Danışmanları tarafından bizlere bilgiler verildi. Daha sonra ahırlara gidilerek burada da bu proje kapsamında yapılması gerekenler uygulamalı olarak gösterildi. Şimdi bu sayede köyümüzdeki 50 ahırda hijyenik süt alımı gerçekleştiriliyor. Bizler bugüne kadar bu uygulamalardan habersiz olarak süt üretmişiz. Bu proje sayesinde hayvanlarımızın büyük belası olan Mastitis Hastalığı’da bitme noktasına geldi. Bizlere öğretilen bilgiler ve gösterilen uygulamalar kapsamında artık çok kaliteli süt elde ediyoruz. Bunun içinde başta Valimiz olmak üzere Tarım İl Müdürümüze ve çalışanlarına teşekkür ediyoruz.” (s)