"Bir millet ticareti ahlaki değerler çerçevesinde yaparsa, asla yarı yolda kalmaz"

'Bir millet ticareti ahlaki değerler çerçevesinde yaparsa, asla yarı yolda kalmaz'

Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel “Kutlu Doğum Haftası” münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Altıntel mesajında şu ifadelere yer verdi:

 “Peygamberimiz’in (S.A.V.) Miladi doğum günü olan 20 Nisan tarihi esas alınarak Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri yapılmaya başlanmıştır.

Bu çerçevede milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi gaye edinerek; Peygamber’imiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.)’yı bütün yönleriyle daha iyi tanımayı, tanıtmayı, anlayıp anlatmayı, insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrıyı güncelleştirilerek hayatımıza yansıtmayı, güzel ahlakını davranışlarımızın mihveri ve rehberi yapmayı, toplumda peygamber sevgisini yaymayı, birlik, beraberlik, kardeşlik, sevgi, saygı ve yardımlaşma duygusunu güçlendirmeyi, bu vesile ile toplumu din konusunda aydınlatmayı, Islam'ın mesajını, Peygamber’imizi merkeze alarak, yediden yetmişe toplumun her kesimine bilimsel ve anlaşılabilir bir üslup ile ulaştırmayı hedef olarak belirlemeliyiz. 

Her şeyin maddî güce göre değerlendirildiği ve her yere maddenin hakim kılınmaya çalışıldığı bir dönemde neredeyse bütün vakitlerimizi maddî düşünceler, yani ekonomik kaygı ve çalışmalar alıyor, ekonomiyle yatıyor ekonomi ile kalkıyoruz, elbette çalışacağız. Fakat maddiyatın yanısıra ticaret hayatında bazı usul ve erkanlarda olmalıdır. Bu amaçla ticari hayatta ahlaklı ve dürüst bir yol izlenerek, çıkar hesabı yapılmamalıdır. Bir millet ticareti ahlaki değerler çerçevesinde yaparsa, asla yarı yolda kalmaz. Doğru olan; kişinin kendi menfaatini düşünmeden ülke kalkınmasını hedef alarak ticari hayatını sürdürmesidir.

Peygamber’imiz Hz Muhammed Mustafa (S.A.V.) Islâmî gelenekte halkın genel ahlâkının ve ticarî ahlâkın seviyesinin yükseltilmesini, üretici ve tüketici haklarının korunmasını, emniyetli bir alış-verişin yapılmasını istemiştir. Hz. Muhammed devrinde, ticari hayatın temel prensiplerini kavrayabilmek ve onun ticari hayata getirdiği değerleri iyice anlayabilmek için kendisi bu konuda bazı tavsiyeler getirmiştir.

Hz. Muhammed ticari hayatı, mükemmel bir şekilde tanzim etmiş; alış-verişte, üretim ve tüketimde hem aldatmayı hem de aldanmayı önlemiştir.

Yani o, ticari hayata doğruluğu, dürüstlüğü, karşılıklı emniyet ve helâli hakim kılmıştır.

Son olarak, Kırklareli halkının “Kutlu Doğum Haftası”nı en içten dileklerimle kutlar, ülkenin bölünmezliği vatanın birliği için ticaretin de ahlaki değerlere uygun olarak yapılmasının gerekliliğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Millet her alanda olduğu gibi ticari hayatta da başarılar ya da başarısızlıklar yaşayabilir, asıl olan; hatalarımızın farkında olup, en doğru olanı en kısa zamanda yapmak için çaba ve gayret içersinde olmaktır.”