Bir milletin "Dirilişi" Kültür Merkezi'nde seyirci ile buluştu

Bir milletin 'Dirilişi' Kültür Merkezi'nde seyirci ile buluştu

Kırklareli Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından organize edilen, Turgut Özakman’ın aynı adlı eserinden uyarlanan, Samsun Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediği “Diriliş” adlı oyun, 26 Nisan Pazar günü saat 19.00’da ilimiz Kültür Merkezi’de sahnelendi. Oyun, gerek; Çanakkale destanını anlatan konusu, gerekse oyucuların muhteşem performansları ile dikkat çekti. Samsun Sanat Tiyatrosu ayrıca çocuklar için “Uçan şemsiye” adlı oyunu da dün iki seans üzerinden (13.00 ve 14.30) sergileyerek, minik seyirciler ile buluştu.

Kırklareli ADD Başkanı Emine Turhan’ın, Dernek üyelerinin ve izleyicilerin ilgiyle izlediği “Diriliş” adlı oyunda; Yaşar Gündem, Suhendan Gürbüz, Kenan Güler, Cüneyt Gürbüz, Cumhur Kocaoğlu, Murat Güleç, Cavit Özer, Samet Baş, Fırat Kaplan, Müge Uysal Özgür Gündem ve Erol Yılmaz rol aldılar.

Geçtiğimiz yıl yine Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler” isimli oyununu da sahneye uyarlayan Samsun Sanat Tiyatrosu, bu kez Çanakkale savaşlarını akıcı bir dille anlatan Özakman’ın “Diriliş” isimli oyununu sahneye koydu.               

Yaklaşık iki saat süren oyunda, salon zaman zaman alkışlarla inledi. Seyircinin tüylerini diken diken yapan oyunda; Özellikle Sarıkamış faciası oldukça etkiliyici bir biçimde izleyenlere aktarıldı. Genel Sanat Yönetmeni ve oyunda “Mustafa Kemal Atatürk”ü canlandıran Yaşar Gündem, “Diriliş” ile ilgili olarak şunları kaydetti;

“Geçen sezon ‘Şu Çılgın Türkler” adlı oyunla ülke genelinde 70.000 km. yol yaparak 452 gösterimde, 250.000 sanatsevere ulaştık. Bu ülkenin serüvenini anlattık. Yeni sezonda da Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü “Diriliş”, Turgut Özakman’ın aynı adlı romanından sahneye uyarlandı. Osmanlı devletinin çöküşü, emperyalist güçlerin ülkeyi paylaşma ve Istanbul’u elde etme hayalleri... Yoksul ve cahil bir halk... Halkından çok uzaklarda yaşayan ve düşünen bir devlet... Geri kalmışlığın acı duruşu...

Boğazlarımızı, etimizle tırnağımızla dünya devletlerine karşı müthiş bir savunma örneği... Her ne kadar ülkenin savunması Alman’lara teslim edilmiş de olsa Mustafa Kemal gibi dahiler ve ülkesinden vazgeçmeyen vatanseverlerin onur savaşı...

Savunma zaferi gerçekleşirken Enver Paşa’nın Mustafa Kemal’i Sofya’ya elçi olarak atayıp, göz önünden uzaklaştırması... Turancılık hayali, Sarıkamış’ta binlerce insanın ölüme sürüklemesi, Kınalı Aliler, Seyit Onbaşılar, kadınlar, hemşireler... Hepsi Mustafa Kemal önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözünü yazmaktalar. Bu oyun; Türk’ün geri dönüşünü, Cumhuriyet’in önsözünü, bir milletin dirilişini anlatıyor.”

Oyunun ardından, Kırklareli ADD Başkanı Emine Turhan, oyuncular adına yönetmen Yaşar Gündem’e bir çiçek sundu. Oyuna katılamadığını üzülerek ifade eden CHP Kırklareli Milletvekili’nin mesajı da okunduktan sonra oyunda “Mustafa Kemal Atatürk”ü canlandıran Yaşar Gündem; “Amacımız, milim milim kazanılan bu toprakların, nasıl kurtarıldığını anlatmaktır. Gerçi bugünlerde satılsa da... Sattırmayın” diyerek, diğer oyuncularla birlikte tüm karanfilleri seyircilere attı.

Bu ödüllü oyuna hiçbir protokol mensubu katılım göstermedi. Çanakkale Destanı’nı muhteşem bir kurguyla anlatan Samsun Sanat Tiyatrosu, 9’uncu Lions Tiyatro Ödülleri’nde 4 dalda ödül alarak, büyük bir başarıya imza atmıştı. IX. Lions Tiyatro Ödülleri değerlendirmeleri sonucunda; Cüneyt Gürbüz “Diriliş” oyunundaki performansı ile, Erkek Oyuncu Kategorisinde, Diriliş oyuncularından Ihsan Bengier de ´Canlandırmada Bütünlük´ kategorisinde dereceye girdi. “Diriliş” oyunu ayrıca hareket tasarımları ile kareografi kategorisinde de “Direklerarası Seyircileri” tarafından övgüye değer görüldü.