"Birleşmiş Milletler gibi bir kuruluşa bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır"

'Birleşmiş Milletler gibi bir kuruluşa bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayımladı. Barış mesajında, bugün hala dünyanın herhangi bir yerinde savaşlar sürüyor, kan dökülüyor olsa da, dünyada barış ve huzurun korunarak devam etmesinde Birleşmiş Milletlerin varlığının yadsınamaz olduğunu vurguladı.

 Milletvekili Barış şunları kaydetti;

“Bugün 176 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler Örgütü, Dört yıl süren, milyonlarca suçsuz günahsız, masun insanın, ana, baba, çocuk demeden ölümü ile sonuçlanan Birinci Dünya savaşında milyonlarca çocuk öksüz ve yetim kalırken, Ülkeler kan gölüne dönmüştü. Savaş sonrasında ülkelerin sanayisi, tarımı, ulaşımı çökerek büyük zararlar görmüş, kaynakların önemli bir bölümü yok olmuştu.

Savaşa katılan katılmayan tüm ülkelerde açlık ve yoksulluk hakimdi. Kısacası savaştan tüm dünya olumsuz etkilenmişti. Bu tablodan ders çıkaran aklıselim devlet adamları, savaşa yol açan sorunların ancak barışçıl yöntemlerle çözülebileceğine inanarak 28 Nisan 1919 tarihinde Isviçre'de bir araya gelerek Milletler Cemiyeti Antlaşmasını  imzalanarak, Milletler Cemiyetini kurdular. Türkiye'yi davet edilerek kabul edilen tek ülkedir. Milletler Cemiyetinin amacı, Ülkeler arasında yaşanan sorunların barışçıl yollarla çözümlenmesini sağlamak olmasına karşın ne yazık ki ikinci dünya savaşının çıkmasına engel olamadığı için savaş sonrası cemiyet dağıldı. 2. Dünya Savaşından sonra, savaşın galipleri, Dünya barışını korumak, güvenliğini sağlamak ve uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel işbirliğini oluşturmak amacıyla, 24 Ekim 1945'te Türkiye'nin de içinde bulunduğu yaklaşık 50'ye yakın üye ülke bir araya gelerek bugün 192 üyeye ulaşan Birleşmiş Milletleri (BM) kurmuştur.

Birleşmiş Milletler; adalet, güvenlik, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği tüm dünya ülkelerine sağlamayı kendine amaç edinmiş Uluslararası bir kuruluştur. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi dünyada, kuvvet kullanılmasını yasaklayan evrensel düzeyde ilk antlaşmalardan biridir. Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Yönetim Konseyi, Genel Sekreterlik ve Uluslar arası Adalet Divanı'ndan oluşan örgüt yapısı idari bölümlerden oluşmuştur. Güvenlik konseyi, ABD, Rusya, Çin, Ingiltere ve Fransa'dan oluşan mutlak veto yetkisine sahip 5'i daimi toplam 15 üyeden oluşmaktadır. Güvenlik Konseyinde 9/15 oranında alınan kararlarda, daimi üyelerden hiç birinin aksi yönde oy kullanmaması gerekir. Daimi üyelerin oylamaya katılmaması veya çekimser kalması, kararın vetosu anlamına gelmektedir.

Birleşmiş Milletler, uluslar arası ilişkilerde dostluğu geliştirmek, ekonomik , sosyal ve kültürel alanlarda uluslar arası işbirliğini, insanlar arasındaki sorunların çözümünde temel hak ve özgürlüklerin gelişmesini sağlamak amacını gerçekleştirmek için kurulmuş uluslar arası bir kuruluştur.

 Barışı sağlamanın ne kadar zor olduğunu, Birleşmiş Milletler gibi bir uluslar arası kuruluş olmasına karışın hala dünyada savaşların hüküm sürdüğü, her gün yüzlerce masum insanın öldüğü bir dünyada, uluslar arası bir örgütün çatısı altında, onun aldığı kararları insanlık adına, barış adına uymak ve uymayanlara da yaptırımlar uygulayarak uymasını sağlayarak, zor olan barışın sağlanmasını gerçekleştirmekteyiz. Bu örgüte sahip çıkmak, yardımcı olmak her ülkenin olduğu gibi bizimde insanlık adına boynumuzun borcudur.

Bugün hala dünyanın herhangi bir yerinde savaşlar sürüyor, kan dökülüyor olsa da, dünyada barış ve huzurun korunarak devam etmesinde Birleşmiş Milletlerin varlığı yadsınamaz.

 Birleşmiş Milletler gibi bir kuruluşa bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. Eksiklerine, hatalı kararlarına karşın Yarınlarımız için, gelecek kuşaklarımız için Birleşmiş Milletler 'in varlığı dünya var olduğu sürece var olmalıdır. Birleşmiş Milletlerin bu gün tüm dünyada kuruluşunun 64. yıldönümünün kutlandığı 24 EKIM BIRLEŞMIŞ MILLETLER GÜNÜNÜ, kutluyorum.”