Biz39 2010'a hızlı girdi

Biz39 2010'a hızlı girdi

Kırklareli Şair-Yazarlar Ve Sanatçılar Derneği tarafından büyük bir ivedilik ile hazırlanan Biz39 Dergisi’nin 0cak- Şubat sayısı çıktı. Nitelikli çalışmaların yer aldığı Biz39 Dergisinin 5. sayısında yine birbirinden güzel konular işleniyor. Biz39’un kapağında Kırklareli’nin havadan çekilmiş tarihi bir fotoğrafı “Bir Zamanlar Kırklareli” adı altında yer alıyor. Derginin iç sayfalarına doğru ilerlediğimizde bizleri ilk olarak Kırklareli Şair-Yazarlar Ve Sanatçılar Derneği Başkanı ve Biz39’un sahibi Mustafa Ermiş, eğitim ve öğretime dikkat çektiği editör yazısı ile okurlarına ”merhaba” diyor.

Akabinde ise Dernek Başkan Yardımcısı A. Umut Kızılarslan’ın “Seni Seviyorum” makalesi ile “Bu son deme” ve “Ve sen” şiirlerine yer veriliyor. Geçmiş sayılarında olduğu gibi yine buram buram kültür- sanat ve eğitim kokan derginin bir diğer sayfasında ise Trakya Bölgesi’nden yetişmiş ünlü şairler Cahit Irgat ve Niyazi Akıncıoğlu’nun şiirleri okuyucuların favorisi olacak cinsten.

Okuyucularına dolu dolu bir dergi sunmak için oldukça güzel çalışmalara yer verilen Biz39’da, ayrıca Şair, yazar, halk bilimci, folklorist, müzikolog rahmetli Vahit Lütfi Salcı’nın özgeçmişi, anıları, yayınlanmış ve yayınlanmamış yapıtları ile “Nefes” çalışmalarına yer verilmiş. Derginin ilerleyen sayfalarına doğru ilerlediğimizde ise Biz39’un genç ve yetenekli Yazı Işleri Müdürü Hümeyra Aras, “Yeniden” isimli makalesinde ayrılık, zaman ve hayallerden söz ediyor.

Biz39’un 7. sayfasında Dernek Başkanı Mustafa Ermiş tarafından Ali Rıza Selamanpakoğlu’na ithaf edilen “Ana/doluyum” şiiri yine Ermiş’in çektiği manzara fotoğrafı ile yerini alıyor. Kültür alanındaki başarısı kadar sanat alanında da başarılı çalışmaların olduğu dergide ilimizin en güzel caddelerinden olan Istasyon Caddesi’nin Hüseyin Göcek tarafından “Füzen Tekniği” ile çizilmiş resmi de dergiye değer katan çalışmalardan.

Derginin bu sayısına da düzenli olarak şiir, makale ve eğitici yazırlar yazan Başkan Mustafa Ermiş, “Türküler” konulu yazısında türküleri ezgi ve yapılarına göre ikiye ayırıyor ve Rumeli ve Yozgat türkülerine örnekler veriyor. Kırklareli Şair-Yazarlar Ve Sanatçılar Derneği’nin bu güzel dergisindeki sayfalarda ilerlediğimizde Orhan Veli Kanık ve Atilla Ilhan’ın şiirleri de kendine yer edinmiş.

Toplamda 23 sayfada kültür, sanat, eğitim, edebiyat eserlerinin yanı sıra röportaja da yer verilen dergide Kırklareli Üniversitesi’nin tek kadın idarecisi Cemile Özeker ile yapılan röportaj bayağı uzun soluklu hali ile epey ilgi çekici.

Bir diğer sayfaya geçtiğimizde ise Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş’un “Kırklareli Mutfak Kültürü -1-” isimli araştırma yazısı da ilimizin yemek kültürünü merak edenler için önemli bilgi kaynağı. Biz39’un 15. sayfasına geldiğimizde Kırklareli’nin tanınmış dağcılarından Selçuk Aslan’ın “Istrancalar” konulu seyahatnamesinde Kırklareli’nde doğup, büyümüş  üniversite eğitimi dolayısıyla bir kaç yıldır Kırklareli’ne az aralıklarla gelmiş bir doğa tutkunun Hollandalı araştırmacı-maceraperest Leo Dekker’a Istranca(Yıldız) Dağları’nda yaptığı rehberlik ve başlarından geçen anıların özetle anlatıldığı bu mütevazı makale özellikle Istranca Dağları’na meraklı olan gezginlere de önemli mesajlar veriyor.

Derinlikli ve çok yüzlü sayfaları ile dikkat çeken bir diğer sayfaya atladığımızda ise Kırklarelili Eğitimci- Yazar Buket Gövce’nin tekerleme ve şiirleri ise her kesime hitap eden nitelikli bir çalışmanın ürünü. Biz39 Dergisi’ne düzenli olarak yaptığı röportajlarla katkıda bulunan Dernek Üyesi Asu Kayat, Kırklarelili Yazar Burak Akkul’un “Türkçe Aşk Laçkadır” kitabından özetler sunuyor. Bir sonraki sayfada ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa Nutku’na ve Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Mustafa Kemal” şiirine “Tarihten Notlar” adı altında yer veriliyor.

Eğitimci- Yazar Hakan Büyükdere’nin “Hayat Güzeldir” köşesinde “Başarı- Başarısızlık” adına önemli bir makale okunmaya değer. “Okudukça” başlıklı köşesinde “Yahya Kemal”i anlatan Türk Dili Okutmanı Özdemir Admeş, edebiyat ve şiir tutkunlarına güzel bir yazı hazırlamış. Kırklareli Şair-Yazarlar Ve Sanatçılar Derneği’nin iki ayda bir çıkardığı Biz39 Dergisi’nde son olarak, Kırklareli’nin muhtelif ilçe ve köylerinden şiir gönderen şairlerin eserleri ile okuyucularını selamlıyor. Biz39 0cak-Şubat 2010 sayısı ile yeni okur ve müdavimlerini sevgi ve saygı ile kucaklıyor.