"Borsanın üretici lehine herhangi bir faydası yoktur"

'Borsanın üretici lehine herhangi bir faydası yoktur'

Babaeski Ziraat Odası Başkanlığı yaptığı açıklamada, Ticaret Borsasında yapılan uygulamaların çiftçiye avantaj yerine eziyet ve külfet getirdiğini vurguladı.

Babaeski Ziraat Odası Başkanı Mehmet Atalay ve Yönetim Kurulu Üyeleri bir araya geldikleri toplantı sonucunda ortak yaptıkları açıklamada, şunlar kaydettiler; “Borsa Başkanı T.M.O. Müdürlüğü ve Sivil Toplum örgütlerinin katılımı ile sezon öncesi Buğday alım politikası ile ilgili Babaeski Ticaret Borsası'nın gerçekleşen bilgilendirme toplantısında gerek T.M.O. Müdürlüğü'nün vermiş olduğu, gerekse Babaeski Ticaret Borsası'nın vermiş olduğu beyanatlarda buğday fiyatlarının Borsanın faaliyete girmesiyle birlikte piyasa şartlarının üzerinde seyredeceği yönünde üreticiye umut ışığı verilmişti.

Ancak günümüz itibarıyla sezon bitimine yaklaşıldığı şu günlerde Borsanın üretici lehine herhangi bir faydası olmadığı gibi üreticinin müstahsil makbuzunda

Ancak günümüz itibarıyla sezon bitimine yaklaşıldığı şu günlerde Borsanın üretici lehine herhangi bir faydası olmadığı gibi üreticinin müstahsil makbuzunda

 Borsa katılım payı adı altında kesilen oranlar olduğu halde ek olarak kantar ücreti ve Buğday analiz ücreti adı altında 5,00. TL alındığı görülmüştür.

Borsanın bu tür bir uygulama ile üreticiye bir fayda sağlamadığı açıktır.

Sonuç olarak; bilgilendirme toplantısında ürünün değerinde gitmesi konusunda da herhangi bir lehte gelişme olmadığı, aksine gerek ulaşım konusunda gerek, ürünün açık arttırma bedelinde T.M.O.'nun vermiş olduğu birim fiyatın altında pazar bulduğu, dolayısıyla bu uygulamanın üreticiye avantaj yerine eziyet ve külfet getirdiği anlaşılmaktadır.

Bu ekonomik kriz ve tarım sektörünün zor döneminde, biz üreticiler; Buğday alım politikasında Trakya Birlik, Panko Birlik, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği üreticilerine, üyelerinin sorunlarına, dertlerine yönelik birlikte politikalar ve çözümler konusunda bir araya gelerek neler yapılması konusunda ortak kararlar alınmasının birlikler, üreticiler ve üyeler açısından olumlu olacağına inanıyoruz."