Brezilya'nın "Edirneli'si"

Flibe'nin merkezinde 11 yıldan beridir çalıştırdığı Brezilya Restaurant'ta, köfteden ızgara çeşitlerine kadar Türk mutfağının çok çeşitli tadlarını, çoğunluğu Bulgar olan müşterilerine sunan İlyas Kavuranlar'ın Flibe macerası, değme filmlere taş çıkaracak enteresanlıkta.

Şenol Goncagült / Flibe

İlyas Kavuranlar aslen Edirne’li. Dedelerinin seceresine bakıldığında; Edirne Balık pazarında ciğercilik yaptıklarını öğreniyoruz. Babası Mustafa Kavuranlar, dedesi Ahmet Kavuranlar’ın yanında çekirdekten öğrenmiş ciğer işini. Ahmet Dede’nin en önemli meziyeti ise, yaptığı yağ köftesinin hala dillerde destan olması. 90 yılı aşkın bir zamandan beridir de, aynı gelenek sürüp geliyor…

Brezilya adı nereden geliyor?!

19 yıl evvel Bulgaristan’a gelen İlyas Kavuranlar, çeşitli işlerle uğraştıktan sonra, Flibe’nin merkezi caddelerinden birinde bulunan Brezilya Restaurantı devralmış. Bu mekan; Brezilya kahvesinin satıldığı bir yermiş. Bulgaristan’da, TIR şöförleri dahil, bir çok kişi bu mekanı bu isimle tanıdığından, mekanın ismini değiştirmemiş. Bir aralar buradan ayrılarak, yakın bir köyde yapmış lokanta işini. Bakmış ki, beklediği hareket ve kazanç yok, yeniden Flibe’ye, kent merkezine dönmüş. 7 yıl evvel de, Brezilya Restaurant’ı, bugünkü haliyle çalışır duruma getirmiş.

Üst katta aile ve TV salonu var

Lokantanın üst katında da son derece nezih bir ortam oluşturulmuş. Türk ve Bulgar aileleri, yemeklerini yiyorlar. Kahvelerini yudumluyorlar. Tv izliyorlar ve internet kullanıyorlar. Çocukları Türkiye’de voleybol ve futbol takımlarında forma giyen Bulgar aileler de, Türk kanallarından çocuklarının maçlarını izliyorlar. Türk-Bulgar halkının kaynaştığı, dostluğun harman olduğu bir mekan halini de almış Brezilya…

Mesut Üğdül ve Tahsin Göl: “Bulgar mutfağı da Türk mutfağını andırıyor”

10 yıl boyunca Avrupa’nın çeşitli ülkelerini gezen Tunceli’li Tahsin Göl ve Mesut Üğdül ile İlyas Kavuranlar’ın yolu Flibe’de kesişmiş. 28 yaşlarındaki bu iki başarılı genç, İlyas bey’in sağ kolu olmuşlar. Türk mutfağının bir çok farklı çeşidini, Türk ve Bulgar müşterileriyle buluşturmuşlar. Tahsin ve Mesut:”Türk ve Bulgar mutfaklarının bir çok yönü birbiri ile ortak veya benzer. Müziğinden, yaşam tarzlarına kadar da, çok yönlü benzerlikler ve yakınlıklar mevcut. Bu yüzden de, Brezilya Restaurant olarak, her iki ülke insanına da cazip geliyoruz.” Diyorlar.

Catering işine de giriyoruz

Toptan yemek sektörüne de girmek ve bu sahada da iddialı olmak istediklerini belirten İlyas Kavuranlar, gerekli müracaatlarını yaptıklarını belirtti. Kavuranlar:”Frekans Gazetesi aracılığı ile başta memleketim Edirne olmak üzere, tüm Türkiye’ye selamlarımı gönderiyorum. Bizi birbirimize kavuşturan Frekans Gazetesi’ne de, ayrıca başarılar diliyorum” dedi.