Bu hafta çarşamba pazarını yağmur vurdu

Bu hafta çarşamba pazarını yağmur vurdu

Bu haftaki çarşamba pazarında vatandaşlar sebze ve meyve tezgâhlarının yanı sıra kıyafetlerin satıldığı bölümlere de uğradı. Zaman zaman hareketlenen pazarda esnaf günü karlı kapamak için elinden geleni yaptı. Ilimizde dün çok bulutlu bir hava seyir ederken yağmur zaman zaman kendini gösterdi.

Yaşanan sel felaketi Pazar yerindeki tezgahları azalttı

Hafta başından beri Trakya’da şiddetli sağanak yağış hakim olurken, birçok yer sel sularına teslim oldu. Evlerin zemin katları ile işyerlerinde su baskınları olurken pazarcı esnafı da bu durumdan etkilendi.

Dün sabah ve öğle saatlerinde Kırklareli’de çok bulutlu bir hava baş gösterdi. Özellikle Tekirdağ/Çorlu istikametinden ilimize gelen pazarcılar olumsuz hava şartları ve sel felaketi yüzünden bu hafta ilimizde tezgâh açamadı. Sel mağdurları yaralarını sarmaya çalışırken, yaşanan bu afet millet olarak herkesi üzüntüye boğdu. Kırklarelili vatandaşlar meydana gelen sel felaketi yüzünden endişeli saatler yaşadı.

Sel felaketinin yoğun olduğu il ve ilçelerden gelen pazarcı esnafı bu hafta Kırklareli Merkez’e gelemedi. Pazar Meydanı’nda eksik tezgâhlar göze çarparken vatandaşlar bu felaketin özellikle maddi anlamda Trakya’yı vurduğunu belirttiler. Yaşanan can kayıplarının ülkemizi yasa boğduğunu söyleyen vatandaşlar, bu durumdan duydukları sıkıntıyı dile getirdiler.

Okul ve bayram alışverişi vatandaşı düşündürürken, esnafı sevindiriyor

Ramazan Bayramı’na az bir zaman kala bayram öncesi alışveriş için vatandaşlar pazarın yolunu tuttu. Fakat birçok vatandaş, bu hafta yine kıyafetten yana tercihini yapamayarak alışverişini bir sonraki haftaya erteledi.

Bayram alışverişi Kırklarelili aileleri bu haftadan itibaren kara kara düşündürmeye başladı. Maddi durumu yetersiz vatandaşlar bu seneki bayramı az bir masrafla bitirmenin yollarını arıyor. Bu yüzden fiyat bakımından daha ekonomik olan halk pazarına vatandaşlar ilgi gösteriyor. Bu da geçici bir süre de olsa pazar esnafını umutlandırırken krizin etkileri bu bayramda da hissedileceğe benziyor.

Pazarcılar, zar zor ayakta kaldıklarını belirtirken vatandaşlar da ekonominin canlandırılması için yetkililerden farklı krizden çıkış yolları oluşturmalarını istediler. Pazar esnafı konu ile ilgili görüşlerini bildirirken şu şekilde konuştu: “Ekonomik kriz ve parasızlık yüzünden insanlarımız pazarı bırakın sokağa, kahveye bile çıkamıyor. Çünkü para yok cebinde” diyerek sadece okulların açılacağı zamanlarda ve bayramlarda değil esnafın her zaman iş yapabilecek konuma gelmesini istediklerini belirttiler.

Pazardaki fiyatların daha makul olduğunu söyleyen vatandaşlar, mağazalardaki fiyatların pazara oranla daha fazla olduğunu ifade ettiler. Bu yüzden vatandaşlar tercihlerini pazardan yana kullandıklarını belirttiler. Bazı vatandaşlar ise kredi kartlı alışverişlerde taksit yapılması için mağazaları tercih ettiklerini söylediler.

Bu hafta çarşamba pazarında en çok tercih edilen yine gıda maddeleri olurken, vatandaşlar bütçelerine göre alışverişlerini yaptılar. Ayrıca akşamüstü başlayan yağmur alışverişi olumsuz yönde etkiledi.

Hava muhalefeti balıkçıları da vurdu

Balık avı yasağının kalkmasından dolayı balıkta bollaşma meydana geldi. Av yasağının kalmasının bu yıl ramazan ayına denk gelmesi, ramazan sofralarında beyaz et tüketiminin artmasına neden oldu.

Ülkemizde olduğu gibi Kırklareli’nde de genelde Ramazan sofralarında kırmızı et tüketimi çoğalmaktadır. Bu yıl balık sezonunun açılması ve balığın bollaşması neticesinde, sofralarda kırmızı etin yerini balık aldı.

Ancak, son iki günde yaşanan hava muhalefeti nedeniyle balıkçılarda bu durumdan etkilendiklerini kaydediyorlar. Balıkçı esnafı olumsuz hava şartları nedeniyle balıkçıların denize açılamadıklarını bu yüzden balıklarda azalma olduğunu kaydettiler. Buna rağmen Kırklarelili vatandaşların balık yemekten vazgeçmediklerini bundan dolayı satışlarının iyi olduğunu dile getiriyorlar.

Balıkçılar bu sezon çok miktarda palamut, istavrit ve hamsi beklentisi olduklarını ve olumsuz hava şartları yüzünde henüz bu bolluğu yaşamadıklarını dile getirdiler. Yaşanan bolluk arttıkça fiyatlarda da düşüşün yaşayacağını da söylüyorlar.

Bu hafta olumsuz şartlara rağmen fiyatların çok yüksek olmadığını da dile getiren balıkçı esnafı fiyatlarını şöyle açıklıyor: Ithal Palamut: tane 2 L, Sardalye 5 lira, uskumru 7 lira, kupa 4 lira.

Balıkçı esnafı son yıllarda ülke genelinde balık tüketimindeki azalışa rağmen Kırklarelili vatandaşların asla balıktan vazgeçmediklerini, bütçelerin de balığa her zaman yer açtıklarını da söylüyorlar.

Besin değeri yüksek mamül: Balık

Hem sağlıklı, hem de özelliği bakımından vitaminli olan balık, beslenme yönünden de çok değerli. Özellikle protein açısından zengin, ayrıca vitamin ve mineral açısından da çok iyi özellik gösterir. Haftada en az iki kez balık tüketmek çocukların beyin gelişimi için de faydalıdır.

Büyüme dönemindeki çocuklar, hamileler, ileriki yaşlardakiler için özellikle hafızayı güçlendirmesi ve kendini iyi hissettiren omega-3 içeriği, balığı soframıza haftada en az iki kere misafir etmemiz için yeterlilik arz etmektedir.

Balıkların vitamin  mineral içeriği nelerdir?

B grubu vitaminlerinden tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3) ,B6 vitamini (pridoksin) ve B12 vitamininin, ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D vitaminlerinin iyi kaynakları olarak kabul edilirler. 100 gram balık (ortalama) tüketimi özellikle A vitamini (retinol) gereksiniminin yüzde 10- 15’ini karşılar. Balık mineral içeriği ile de zengin bir besindir. Balık ve diğer deniz ürünlerinde iyot, selenyum, fosfor gibi önemli mineraller bulunur. Balıkta en az bulunan vitamin ise C vitaminidir. Balık yanında yenilecek bol limonlu bir yeşil salata bu açığı da lezzetli şekilde kapatan çok iyi bir seçim oluşturur.

Balık yemek için birçok nedenimiz var

Zekâ gelişiminde balığın özellikle çocuklarda zekayı geliştirici özelliği vurgulanmaktadır. Bu beyindeki yağın ana bileşiminin Omega 3 yağ asitleri içeren DHA (Docosa Haxaenoic Acid)  olmasındandır.

-Hamilelik sırasında, bebek Omega 3 yağ asitlerini anneden alır. Bu nedenle hamilelik sürecindeki annenin balık tüketmesi gereklidir..

- Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA ve DHA yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, bu da kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Iyi kolesterolün (HDL kolesterol) kötü kolesterole (LDL kolesterol) oranını artırarak kardiyovasküler sistem için çok faydalıdır.