"Bu kanun ülkemizdeki birçok faydalı işin önünü açacak"

'Bu kanun ülkemizdeki birçok faydalı işin önünü açacak'

Sarıçam; “Tapu Kanunu, Orman Kanunu, Kadastro Kanunu ve Harçlar Kanunu’nda değişiklikler yapan 5831 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle bürokratik işlemler azalacak, Orman ve kadastro konusunda bugüne kadar çözülmemiş birçok sorun da, çözümlenmiş olacaktır”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, “Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” adıyla TBMM’de kabul edilen 5831 sayılı kanun hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı. Sarıçam açıklamasında, söz konusu kanunun bürokrasiyi ve kırtasiyeciliği arttıran gereksiz süreç ve işlemlerin ayıklanmasını, hizmetlerin vatandaşların talep ve ihtiyacı doğrultusunda hızlı ve verimli şekilde sunulmasını amaçladığını belirterek, Hükümet Programında ve Acil Eylem Planında ülkemiz genelinde tesis kadastrosunun süratle bitirilmesinin de hedeflendiğini belirtti.

Sarıçam açıklamasında şunları kaydetti;

“Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” adıyla TBMM’de kabul edilen 5831 sayılı kanun, 27.01.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yürürlük maddeleri haricinde 9 maddeden oluşan kanunun, 1 maddesi 2644 Sayılı Tapu Kanunu, 4 maddesi 6831 Sayılı Orman Kanunu, 2 maddesi 492 Sayılı Harçlar Kanunu, son 2 maddesi de 3402 Sayılı Kadastro Kanunu ile ilgili değişiklikleri içermektedir.

- 2644 Sayılı Tapu Kanununun 26. maddesine eklenen fıkralar ve mevcut içerikte yapılan ifade değişiklikleri ile; personel istihdamında güçlük çekilen Tapu Sicil Müdürlüklerinde işlerin aksamaması için komşu müdürlüklerden personel görevlendirilmesine imkan tanınarak, vatandaşlarımızın işlerinin daha çabuk görülmesi amaçlanmıştır.

- 6831 Sayılı Orman Kanununun 7, 9 ve 45. maddelerinde yapılan değişiklikler ve yeni eklenen EK 10. Madde ile ; 

a) Diğer kanunlara göre yapılan kadastro çalışmaları Valilik onayına sunulmadığı halde Orman Kanununa göre yapılan Orman Kadastro çalışmalarının Valilik onayına sunulması nedeniyle uygulamada karşılaşılan zaman kaybının önüne geçilmesi amaçlanmış ve Orman Kadastro çalışmalarının tamamlanmasını müteakip harita ve tutanakların doğrudan Maliye Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünün taşra birimlerine gönderilmesi hükme bağlanmıştır.

b) ”Henüz orman kadastrosuna başlanılmamış yerlerde, 3402 sayılı Kadastro Kanunu hükümlerine göre belirlenen orman sınırı, orman kadastro komisyonunca belirlenen orman sınırı niteliğini kazanır."  hükmü ile ülkemiz kadastrosunun bir an evvel bitirilmesi amaçlanmıştır.

c) Orman Kanununun 2. maddesinin birinci fıkrasının (B) bendindeki uygulamalar neticesinde "orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin" (kamuoyunda 2/B olarak bilinen yerlerin) çıkarma işleminin gerçekleştiği tarihten itibaren kazandırıcı zaman aşımı yoluyla iktisap edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

- 3402 Sayılı Kadastro Kanununa eklenen maddeler ile; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan personel ile sözleşmeli personele fazla mesaileri karşılığı yapılacak ödemeler düzenlenmiş,

“Orman Kanununun 2 nci maddesinin (B) bendine göre orman kadastro komisyonlarınca Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler, fiili kullanım durumları dikkate alınmak ve varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduğu ve kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağının beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle, bu Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen askı ilanı hariç diğer ilanlar yapılmaksızın öncelikle kadastrosu yapılarak Hazine adına tescil edilir.”

“Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler, daha öncesi tescil edilmiş olduğuna bakılmaksızın Maliye Bakanlığının talebi üzerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce fiili kullanım durumları dikkate alınmak suretiyle ifraz ve/veya tevhit de yapılabilir.”

“Bu madde kapsamındaki kadastro, ifraz ve tescil işlemleri, 3194 sayılı Imar Kanunu ile 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunundaki kısıtlamalara tabi olmaksızın yapılır.”

Hükümleri kanuna eklenerek, ülkemizde yıllardır çözülemeyip adeta kangren hale gelmiş olan sorunlu arazilerin kadastrosunun ve Hazine adına tescilinin yapılması sağlanacak, Maliye Bakanlığının talebi üzerine de "fiili kullanım durumları dikkate alınmak suretiyle ifraz veya tevhit" işlemleri yapılabilecektir.

5831 Sayılı Kanunla getirilen yenilikleri özetlemek gerekirse;

AK Parti'nin iktidara geldiği günden beri gerçekleştirmeye çalıştığı ve hükümetin Acil Eylem Planında  yer alan "Kamu Yönetiminde Bürokrasinin ve Kırtasiyeciliğin Azaltılması" çalışmaları kapsamında hazırlanarak Başbakanlığa sunulan  "Tapu ve Kadastro Hizmetlerinde Etkinlik Raporu" gereğince yasal düzenlemeler yapılmış, bürokrasiyi ve kırtasiyeciliği arttıran gereksiz süreç ve işlemlerin ayıklanması, hizmetlerin vatandaşların talep ve ihtiyacı doğrultusunda hızlı ve verimli şekilde sunulması hedeflenmiştir.

Ayrıca Hükümet Programında ve Acil Eylem Planında ülkemiz genelinde tesis kadastro- sunun süratle bitirilmesi hedeflenmiştir.

Bu hedef doğrultusunda 2005 yılında 3402 Sayılı Kadastro Kanununda günümüz koşullarına uyum sağlanması amacıyla değişiklik yapılmış ancak kadastro çalışmaları sırasında özellikle çalışma alanında bulunan ormanların kadastrosuna ilişkin karşılaşılan sorunların çözümlenmesi ve 6831 Sayılı Orman Kanunu hükümleriyle 3402 Sayılı Kadastro Kanunu hükümlerinin uyumlu hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Ülkemizdeki birçok faydalı işin önünü açacağını düşündüğüm bu kanunumuzun Devletimize ve milletimize hayırlı olmasını diler, tüm hemşehrilerime selam ve sevgilerimi sunarım.”