Bu kez neşter yerine keski

İlhan Koman Uluslar arası Heykel Sempozyumu'nda mermere elindeki keski ve çekiçle ilk vuruşu yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Enver Duran 'Allah'tan cerrahım, elim kesmeye alışık' dedi.

EDİRNE

Trakya Üniversitesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği İlhan Koman Uluslar arası Heykel Sempozyumu Edirne’de başladı. Elindeki keski ve çekiçle mermere ilk vuruşu Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Enver Duran vurdu. Duran “Allah’tan cerrahım, elim kesmeye alışık” diye espri yaptı.
Üniversiteye ait Balkan Yerleşkesi’nde yaklaşık bir ay sürecek uluslar arası sempozyuma Türkiye`den Ali Dirier, Ayhan Kayapınar, Ergün Akgül, Malik Bulut, Mustafa Bulat, Mustafa Yılmaz, Tanzer Arığ, Moldovya`dan Dimitri Ayoğlu, Sırbistan`dan Giorgie Cpajak, Bulgaristan`dan Liliya Pobornikova, İspanya`dan Miguel Isla, Mısır`dan Omar Toussoun, Almanya`dan Valeriu Ciumacu, Ukrayna`dan Vasly Hurmak ve Beyaz Rusya`dan Viktor Kopach adlı heykeltıraşlar katılıyor. Sanatçıların Atatürk’le ilgili çalışmalar yapacakları sempozyumun ilk gününde alana gelen Rektör Prof. Duran, habercilerin isteği üzerine eline çekiç ve keskiyi alarak mermer yonttu ve habercilere poz verdi. Kalp damar cerrahı olan Prof. Duran “Allah’tan cerrahım ve elim kesip biçmeye alışık” esprisi yaptı.
Sempozyum boyunca çalışarak Atatürk heykel ve figürleri yapacak olan sanatçılara T.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi’nden bir gurup öğrenci de yardımcı olacak.
Sempozyuma Sırbistan’dan katılan Georgie Cpajak, Türkiye’deki böyle bir sempozyuma katılmaktan mutluluk duyduğunu belirterek “Yugoslavya’da yaşadığım bölge Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesine yakın. Dolayısıyla Müslüman çok arkadaşım var. Türkiye’ye daha önce de kısa sürelerle geldim. Ancak şimdi bu çalışma nedeniyle uzun süre kalacağım ve Atatürk’le ilgili bir eser bırakacağım için mutluyum” dedi.