Bu kimin kabahati?

Bu kimin kabahati?

Kırklareli'de Kabahatler Kanunu'na aykırı olmasına rağmen ses yayın cihazıyla satış yapılıyor. Belediyenin şehir girişine koyduğu uyarı yazısını ve yasayı kaale almayan seyyar satıcılar Kırklarelilileri rahatsız ediyor. Vatandaşlar, yasaya uymayan satıcılardan olduğu kadar yasayı uygulamakta yetersiz buldukları yetkililerden de şikayetçi.

Halk arasında 'megafon' olarak da bilinen ses yayın cihazıyla mal satmaya çalışan bazı kişiler Kırklareli sokaklarında gürültü kirliliği yaratıyor. Birkaç yıl önce Kırklareli Belediyesi tarafından Babaeski yolu başlangıcına konulan tabeledaki yasal uyarı, seyyar satıcıları durdurmaya yetmemiş görünüyor. Bahsi geçen tabeledaki uyarı yazısında ilgili yasalar gereği ilimizde ses yayın cihazı ile her türlü mal satışı yapmanın yasak olduğu belirtilmesine karşın sokaklarda megafonlu araçlarla satışlar sürüyor. Kırklareli'de bu tür satışlara hemen her gün rastlamak mümkünken, özellikle pazar günleri sokaklarda cirit atan megafonlu birkaç araç, vatandaşlara tatil günü uykularını zehir ediyor. Pazar günleri geç saate dek uyumayı tercih eden Kırklarelililer bu araçlara bağlı megafonlardan yükselen 'Sarı patates' ve 'Taksitçi' nidalarıyla yataklarından kalkıyor. Sessiz ve sakin bir gün geçirerek haftanın yorgunluğunu atmak isteyen vatandaşlar çoğu kez günün ilerleyen saatlerinde de bu satıcıların gürültüsüne maruz kalıyor.

Zabıta ekiplerinin megafonla satış yapan seyyar satıcıları yeterince sıkı takip etmediğinden yakınan Kırklarelililer, sorumluları yasaları uygulamaya ve suç işleyenleri cezalandırmaya davet ediyor. Aksi halde yasaları uygulamakla yükümlü olan yetkililerin de işlenen kabahate ortak olacaklarını belirten vatandaşlar, şehirlerinde gürültü kirliliğine yol açan herkesin hak ettiği cezayı almasını istiyor. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 'gürültü' ve 'rahatsız etme' başlıklı 36 ve 37 nci maddelerine göre başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan ve mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişilere zabıta tarafından idari para cezası uygulanıyor. Bu maddeleri ihlal ederek satış yapmaya çalışan kişi, bu işi ticari bir işletmenin faaliyeti çerçevesinde yapıyorsa, ceza binlerce liraya dek çıkabiliyor.