Bu tarlada 25 seçmen kayıtlı!

Tekirdağ'a bağlı Kumbağ beldesinde naylon seçmen skandalı yaşanıyor. Beldede ikamet etmeyen birçok kişinin, restoran ve tarla gibi yerlerde oturuyor gösterilerek seçmen kayıtlarının yapıldığı ortaya çıktı. Ekin ekili tarlada 25, bir restoranda hiç kimsenin tanımadığı 23 seçmen kayıtlı.

Tekirdağ merkeze bağlı Kumbağ Beldesi’nde yerel seçim öncesi seçmen skandalı yaşanıyor. Seçmen kayıt listelerinin asılmasının ardından bazı belde sakinleri, daha önce adlarını duymadıkları birçok kişinin boş tarlalarda ve restoranlarda ikamet ediyor gibi seçmen kütüklerine işlendiklerini ortaya çıkardı.
Belde sakinleri, seçmen kayıt listelerinde Paşalı’nın Yeri adlı restoranda 23 kişinin ikamet ediyor gözüktüğünü söylerken, Naip köyüne bağlı boş bir buğday tarlasında da 25 kişinin ikamet ediyor gösterildiğini kaydettiler.

* Restoran sahibi şaşkın

Seçmen listelerine göre 23 kişinin ikamet ettiği gözüken Paşalı’nın Yeri adlı restoranın sahibi Ahmet Ersin, adlarını ilk kez duyduğu kişilerin kendi restoranında ikamet ediyor gözükmelerine şaşırdığını belirterek, “8 yıldır bu restoranı işletiyorum. Burada ikamet eden herhangi bir seçmen yok. Burada sadece garson ve çalışanlar var. Zaten burası bir restoran, otel değil ki. Akşam olduğu zaman kapıyı kilitleyip gidiyoruz. Restoranımda 23 kişinin ikametinin bulunduğunu ilk kez sizlerden duyuyorum. Listedekilerin hiç birini tanımıyorum ve nasıl burada ikamet ediyor gözüktüklerini anlamış değilim.” diye konuştu.

Restoranın Kumbağ’a komşu Barbaros beldesi sınırlarında olduğunu belirten işletme sahibi, “Restoranımda kaydı gözüken 23 kişinin seçmen kütüklerinin Kumbağ’da olduğu gözüküyor. Ama aslen restoranın bulunduğu alan Barbaros beldesine bağlı. Hatta restoran ruhsatımda Barbaros belediyesinin onayı var. 23 kişinin burada ikamet etmesi olayın ilk yanlışı ikinci yanlış da ikametleri burada olsa bile seçim yerleri Kumbağ değil Barbaros olmalıydı.” dedi.

*25 kişi tarlada ikamet ediyor(!)

Naylon seçmen skandal bununla da bitmiyor. Yine Kumbağ’daki seçim listelerinde isimleri açıklanan 25 kişinin ikametinin boş bir tarlada gözüktüğü ortaya çıktı. Kumbağ beldesi sakinlerinden Ersin Bilmeç, askıya çıkan seçmen listelerini incelerken belde sınırlarında yer almayan komşu Naip köyüne bağlı 47 No.lu boş bir tarlada 25 kişinin ikamet ediyor gözüktüğünü tespit ettiklerini belirtti. Bilmeç, “Burada ne elektrik ne su ne de insanların ikamet ettiği bina var. Elimizdeki resmi belgelerde burada 25 kişinin yaşadığı gözüküyor. Bir vatandaş olarak bunları araştırıp ilçe seçim kurulu yetkililerine belgelerdeki yanlışlıkları sunduk. Beldemizle ilgisi olmayan kişilerin buraya niçin kayıt edildiğini anlayamıyoruz.” şeklinde konuştu.

*Naylon seçmen listesi uzayabilir

Yine belde sakinlerinden Hüseyin Türkmen ise, Kumbağ’da açıklanan seçmen listelerinden şüphelenip araştırma gereğini hissettiklerini belirterek, “Seçmen listelerini kontrol ederken, soyadları farklı bazı doğu kökenli vatandaşlarımızın ikametlerinin toplu olarak aynı adreslerde bulunmaları dikkatimizi çekti. Olayı araştırdığımızda ortaya çok farklı bir manzara çıktı. Toplu ikametlerin gösterildiği yerlerden birinin buğday ekili bir tarla olduğunu saptadığımızda ilk şoku yaşadık. Ayrıca 23 kişinin ikametinin gözüktüğü yerin restoran olduğunu fark etmemiz ikinci bir şok yaşamamıza neden oldu.” dedi.

Türkmen, askıya çıkan listelerdeki birçok ismi ilk defa duyduklarını belirterek, detaylı bir araştırma yapıldığında naylon seçmen listesinin daha da uzayabileceği kaygısını taşıdıklarını belirtti.

2004 yerel seçimlerinde Kumbağ beldesinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Sami Eren 675 oya tekabül eden yüzde 47 ile belediye başkanlığına seçilmişti. Beldede ayrıca DYP yüzde 30 (430) ve AKP’de yüzde 18,7 (267) oranında oy toplamıştı. (sm)