Bu teşvik tersine

Bu teşvik tersine

“Münhasıran tekstil, konfeksiyon ve hazırgiyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunanlardan üretim tesislerini Bakanlar Kurulu'nca belirlenen illere 31.12.2010 tarihine kadar nakleden ve asgari 50 kişilik istihdam sağlayan mükelleflerin, bu illerdeki işletmelerinden sağladıkları kazançlar için nakil tarihini izleyen hesap döneminden itibaren beş yıl süreyle Kurumlar Vergisi oranını yüzde 75'i geçmemek üzere indirimli olarak uygulatma konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki verilmiştir".            

kararı ile tekstil alanında, işletmelere yeni bir fırsat sunuldu. Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen bu hükümde, hükmün gelir vergisi mükellefleri için de geçerli olduğu ayrıca vurgulandı. Teşvik kapsamında 1. Bölgede bulunan iller arasındaki Kırklareli’de, taşıma teşviğinden faydalanabilecek. Buna göre ilimizdeki bir tekstil işletmesi, 4. Bölge içerisinde yer alan 31 ilden bir tanesine taşınırsa, teşvikten faydalanabilecek. Kısacası, ilimize yeni işletmeleri çekmenin yollarını aramamız gerekirken, bu tersine teşvik ile elimizdekileri de başka illere yöneltemeye çalışıyoruz.

Hükümde geçen “Münhasıran” kelimesi ise; “Eğer mükellefin başkaca sektörlerde de faaliyetleri varsa, bu teşvikten yararlanması mümkün değildir” anlamını taşıyor. Bu teşvikten yararlanarak üretim tesislerini taşıyan mükelleflerin, taşınma tarihini izleyen hesap döneminden itibaren bu tesislerden sağlayacağı kazançları, 5 yıl süreyle yüzde 75 oranında indirimli olarak vergilenecek.

Tekstil sektörüne taşınma konusunda tanınan teşvik sadece vergi oranında indirimden ibaret değil. Taşınma başkaca teşvik unsurlarıyla da desteklendi. Bu ilave teşvikler de şunlar;

- Taşınma ile birlikte yapılacak ilave yatırımları da içeren teşvik belgesi kapsamı yatırımlar için 2009/15199 sayılı kararname esasları çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilecek.

- Taşınan tesislerde çalışanların asgari ücrete denk düşen sigorta primi işveren hissesinin tamamı, taşınma tarihinden itibaren beş yıl süre ile Hazine tarafından karşılanacak. Taşınmayla birlikte ilave yatırım yapılan hallerde, ilave yatırımın 31.12.2010 tarihinden önce başlamış olması koşuluyla bu yatırımlarda çalışan ilave personelin yedi yıl süreyle, asgari ücrete tekabül eden sigorta primi işveren hissesinin tamamı yine Hazinece karşılanacak.

- Tesislerin taşınma işleminin 2009 yılı sonuna kadar tamamlanması halinde taşınma giderleri yeminli mali müşavir raporuna istinaden bütçeden karşılanacak.

İşte taşınacak tesislerin bulunması gereken iller;

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale (Bozcaada, Gökçeada hariç), Denizli, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, Istanbul, Izmir, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Yalova.

Tesislerin taşınması gereken iller

Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çanakkale (Bozcaada, Gökçeada ilçeleri), Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Kastamonu, Çankırı, Giresun, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sinop, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van.