Budak; "Ergene Havzası'nda iyileştirme yapılacak"

  AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, Ergene Havzası Çevre Yönetim Master Planı projesi kapsamında Ergene Nehri'nin su kalitesine etki eden yüklerde ne ölçüde kısıtlamaya gidilerek, iyileştirme yapılacağının tespit edileceğini bildirdi.

     AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, Ergene Havzası Çevre Yönetim Master Planı projesi kapsamında Ergene Nehri'nin su kalitesine etki eden yüklerde ne ölçüde kısıtlamaya gidilerek, iyileştirme yapılacağının tespit edileceğini bildirdi.
     Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Kasım 2008'de TBMM'de Çevre ve Orman Bakanlığının bütçesi görüşüldüğü sırada, gündem dışı söz alarak Ergene Nehri'nin kirliliğini gündeme geçirdiğini, bunun üzerine Bakanlığın kendisine yapılan çalışmalarla ilgili bilgi notu gönderdiğini belirtti.
     Ergene Nehri ile ilgili uygulamaya konulan projeyle mevcut kirliliğin önlenmesine yönelik öncelikli hedeflerin belirlenmesi, havza bazında eylem planlarının oluşturulması ve kirliliğe neden olan kaynaklarda teknolojik ve altyapı eksikliklerinin giderilmesine yönelik yatırım programlarının geliştirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Budak, şöyle devam etti:
     ''Bu kapsamda 2 adet atıksu arıtma tesisi projesi ihale dokümanları, fizibilite çalışmaları ÇED raporları hazırlanmış ve bu kapsamda Uzunköprü Belediyesine alan tahsisi yapılmıştır. Tekirdağ'ın Çerkezköy, Karaağaç, Kapaklı, Kızılpınar ve Veliköy belediyeleri ortak arıtma tesisi için yer seçimi çalışmaları yapılmaktadır. Ergene Havzası Çevre Yönetim Master Planı projesi kapsamında Ergene Nehri'nin su kalitesine etki eden yüklerde ne ölçüde kısıtlamaya gidilerek, iyileştirme yapılacağı tespit edilecektir.''
    
     -TEKİRDAĞ'DA 4 ARITMA TESİSİ YAPILACAK-
    
     Necdet Budak, AB katılım öncesi mali yardım programı altında 2007-2009 dönem, ilk çevre operasyonel programı çerçevesinde Tekirdağ'da biri fiziksel ve üçü biyolojik olmak üzere 4 arıtma tesisi yapılmasının planlandığı belirtti.
     Atıksu eylem planı hazırlandığını, 2010 ve 2012 yıllarında toplam 29 belediyeye arıtma hizmeti verilmesinin hedeflendiğini bildiren Budak, şöyle devam etti:
     ''Ayrıca su kalitesini etkileyen kirlilik yüklerinin en aza indirilmesi, ilgili kurumların ortak çalışmalarının sağlamak, izleme ve denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılması sağlanacak.
     Havzadaki bütün alıcı ortamların birbirleriyle etkileşiminin incelenmesi, su kalitesi modelleri vasıtasıyla su kalitesinin iyileştirilmesi için hangi parametrelerde hangi ölçülerde kısıtlamaya gidileceği ile ilgili bir çalışmanın yapılması amacıyla Ergene Havzası Havza Koruma Eylem Planı hazırlanmış olup, son aşamadır.''
     Budak, ayrıca Edirne sınırları içinde kurulan 3 ayrı belediye birliğinin katı atık sorununa çözüm bulmak için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.