Buğday kalitesi Meclis gündeminde

Buğday kalitesi Meclis gündeminde

Kırklareli Il Genel Meclisi Ocak ayı 2. birleşimini dün yaptı. Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’ndan 05 Ocak Salı(dün) saat 10:30’dan başlayan meclis toplantısında ilimiz hudutları dahilindeki çiftçilerin buğdaylarda kalite düşüklüğünden kaynaklanan şikayetler önemli yer tuttu.

 Tuna Soykan Başkanlığı’nda toplanan Il Genel Meclisi üyelerinin tam kadro birleşime katılması dikkatlerden kaçmadı.

Rutin olarak yoklama ve geçen birleşime ait tutanak özetinin okunmasının ardından 3. gündem maddesinin görüşülmesine geçildi.

Bu maddeye istinaden Il Özel Idaresi Kanunu’nun 17. maddesi gereğince, gizli oylama ile üye sayısı 3’ten az 5’ten çok olmamak üzere “Denetim Komisyonu” oluşturulması, öncesi teklif okutuldu. Denetim Komisyonu’na CHP’den; Tuna Soykan, Aydın Karakoç ve Sadettin Kızmaz, AK Parti grubundan da Cemal Vural aday olarak gösterildi. Yapılan gizli oylama ile CHP grubu adayları 25 tam oy, AK Parti adayı 24 oy alarak denetim komisyonlarına seçildi.

Il Genel Meclisi’nin 4. gündem maddesinde ise 2010 yılında makina- ekipman kiralama ve etüt işlemlerinden alınacak ücretlerin, yeniden değerleme oranında arttırılması teklifi görüşüldü. Söz konusu maddenin Meclis Bütçe ve Plan Komisyonu’na havale edilmesine oy birliği ile karar verildi. Meclisin 5. gündem maddesi ise ilimizde son yıllarda kalitesi giderek düşen Buğday’ın kalitesinin arttırılması yönünde bir madde görüşüldü. 04 Ocak Pazartesi günkü birleşimde Il Genel Meclisi Katip Üyesi Aydın Karakoç tarafından verilen yazılı önerge ile dünkü meclis gündemindeki yerini alan madde, ilimizdeki buğday kalitesinin de derinlikli bir şekilde tartışılarak ele alınmasını sağladı.

Maddenin içeriği ile ilgili teklifin okunmasının ardından söz alan Aydın Karakoç; ”Çiftçilerle yaptığımız sohbetlerde çok büyük bir sıkıntıdan söz ediliyor. Ne yazık ki bu sıkıntı her yıl artarak büyümekte. Kırklareli buğdayı gerçekten Türkiye’nin önde gelen buğdayından biriydi. Konya Oavası’ndaki buğdaylar hariç Türkiye’de ikinci sırayı alıyordu. Bu buğdaylarımız sertlik oranında un yapımında çok kaliteli bir buğdaydı. Buğdayımızdaki kalitenin düşmesinde bir sürü etken var. Bu etkenleri çiftçi arkadaşlarımız kulaktan duyma nedenlerle, Tarım Il Müdürlüğü’nden aldıkları bilgilerle yapmaya çalışıyorlar ama bir türlü sonuç alamıyorlar. Şimdi bunun çok yönlü bir araştırılması gerekir. Edirne’de tarım ile ilgili araştırmaların yapıldığı Trakya Araştırmalar Enstitüsü var. Son 20- 25 yıl içerisinde Kırklareli’nde neredeyse yarım derecey varan artışlar yaşanıyor. Kış aylarında eski yıllarda eksi 15 dereceyi görürken son yıllarda eksi 5 dereceyi bile zor görür olduk. Yani bütün doğal şartlara, toprağa, iklime ve toprak yapısına uygun bir buğday çeşidinin veya birkaç buğday çeşidinin bu bölgede saptanması gerekir. Bir bakıyorsunuz yapılan araştırmalarda 60’ı aşkın buğday çeşidi kullanılıyor. Bu anlamda bunun desteklenmesini ve geliştirilmesini umuyorum” dedi.

Aydın Karakoç’un konuşmasının sonrasında söz alan Yurdaer Ulus; ”Bu buğday kalitesini etkileyen faktörleri şöyle sıralayabiliriz. Azotlu gübre kullanımının zamanı tam olarak ayarlanmıyor. Özellikle Ziraat Odaları’nın, Tarım Il Müdürlüğü’nün ve Araştırma Enstitüleri’nin bu konu ile ilgili çalışmalarını yaptığını biliyorum. Ancak Ziraat Odaları’nın bu konuda halkı bilinçlendirme adına daha çok çalışma yapmaları gerektiğini düşünüyorum. 60 çeşit buğday Tüm Türkiye genelinde bulunan illerin hava ve toprak şartlarına göre bulunan çeşitlerdir. ”. diye konuştu.

Nedim Orcan; ”Buğday çeşitleri çoktur ve olmalıdır. O zaman aynı yerden aynı mahsülü almak için her sene aynı yere aynı ürünü ekmezsiniz, ekmemeniz gerekir. Trakya bölgesi olarak bir sene buğday ekerseniz, bir sene ayçiçeği ekersiniz. Her sene buğday yerine buğday ekerseniz, verim alamazsınız. Verim alamayınca buğday da verimli olmaz ve bunun da değeri düşer.”

Konu ile ilgili söz alan Hasan Dağ ise kısa ve öz konuştu; ”Çiftçinin esas sorunu borç ve ürettiğini gereken değerde satamamadır. Çiftçi 3 TL’ye mazot alıyor, buğdayı da 35 kuruşa satıyor. Bu kazançla çiftçi neyi kireçlendirecek ya da neyi azotlandıracak. Çiftçiye destek verilmezse, 1 TL’ye tohum, 3 TL’ye mazot satılırsa, 70 Kuruş ile 2 Lira arasında gübre satılırsa çiftçi hiçbir şey yapamaz. ”

Yapılan konuşmaların ardından maddenin Tarım Komisyonu’na havale edilmesi kararlaştırıldı. Gündem dışı söz alan Aydın Karakoç, ilimiz Yıldız Dağları Bölgesi’nde 2009 yılı boyunca uygulanana Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin köylerimiz için çok faydalı olduğunu fakat bu projede yer alan iki kelimelik su kaynakları ibaresinin çok büyük bir tehlike yarattığını dile getirerek konunun Il Genel Meclisi’nin gündemine alınmasına oy birliği ile karar verildi. Başkan Tuna Soykan verilen karar ile Il Genel Meclisi Ocak ayı 2. birleşimini kaopattı. Meclis Ocak ayı 3. birleşimi bugün saat 10:30’da gerçekleştirilecek.