"Buğdayın kalitesi düştü"

'Buğdayın kalitesi düştü'

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, gazetemize yaptığı açıklamasında üreticinin son durumunu değerlendirdi. Koyuncu, çiftçimizin hüznü ve sevinci birarada yaşadığını kaydetti.

Son dönemde ilimizde ve çevresinde etkili olan yağmurların mısır ve ayçiçeğine büyük fayda sağladığını, dolayısıyla çiftçimizin bu durumdan gayet memnun olduğunu söyleyen Koyuncu; “Ancak aşırı yağmurlar, buğdayın kalitesini düşürmüştür. Bu anlamda çiftçimiz sevinci ve hüznü bir arada yaşamaktadır” ifadesini sözlerine ekledi.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti;

“Geçtiğimiz hafta boyunca ilimizde, çevre ilçelerimizde, belde ve köylerimizde etkili olan sağanak yağış, hayatı hem olumlu hem de olumsuz yönde etkiledi. Öyle ki; uzun zamandır gözünü gökyüzüne çeviren ve yağış bekleyen çiftçimiz için etkili yağışlar tabir-i caiz ise ilaç gibi geldi.

Ancak yağışların belli sıklıklarla kendisini göstermesi, uzun süre etkili olması ve zaman zaman dolu şeklinde yağması, işin olumsuz yönünü oluşturuyor.

Mısır ve ayçiçeği, üreten çiftlerimiz yağışlardan oldukça memnun olurken, buğday üreticilerimiz ise, bu durumdan aynı şekilde memnun olamıyorlar maalesef.

Çünkü aşırı yağışlar, buğdaylar için hiç de iyi gelmiyor. Dolayısıyla buğdayın verim kalitesinde az da olsa bir azalma yaşanıyor.”

Her şeye rağmen bu yılın geçen seneye oranla daha bereketli bir yıl olduğunu kaydeden Koyuncu;

“Geçtiğimiz senelerde yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçimiz, daha üretim aşamasında zorluklara maruz kalıyor, ekim yaptığı toprak, mahsülü yetiştirebilecek verimde olmuyordu.

 Bu nedenle üründen verim alınamıyor, dolayısıyla çiftçi hem mesleki bakımdan, hem de ekonomik bakımdan sıkıntıya giriyordu. Bu yıl bu gibi sorunlar pek yaşanmadı. Üreticimiz doğal şartların verdiği olumsuzlukları da atlatacaktır. Ancak çitçimiz ekonomik anlamda rahata kavuşmadıkça, asla huzurlu olamaz.

Elbette yağışlar çok önemli. Son dönemde etkili olan yağışlar da üreticimizin yüzünü güldürdü. Ancak çiftçimiz yararına olacak her türlü desteğin de önemi büyük. Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı olarak bu konuda atılacak adımların bir an önce atılmasını diliyoruz” dedi.