Bulgar Sadık'ın altınları hala aranıyor

Kırklareli'nde milli mücadele dönemi kahramanlarından ''Bulgar Sadık''ın olduğuna inanılan altınları bulmak için başlatılan izinli kazı çalışmasında 37. günde de bir sonuca ulaşılamadı.

Bulgar Sadık'ın halktan topladığına inanılan 2 ton altını tarlasına gömdüğünü öne süren Abdullah Düzyol, yaptığı açıklamada, 37 gün önce başladıkları kazı çalışmasında 20 metre derinliğe ulaştıklarını söyledi.
 Kültür ve Turizm Bakanlığından aldıkları izinle çalışmaların polis ve müze yetkililerinin kontrolünde sürdürüldüğünü belirten Düzyol, iş makinesiyle başladıkları çalışmalara kazma kürekle devam ettiklerini, şu ana kadar altınlara ulaşamadıklarını bildirdi.
Düzyol, kazıda 3 işçinin görev yaptığını, 30 günlük kazı izni bitmesinden sonra tekrar kazı izni aldıklarını belirtti.
Kazıya devam edebilmek için yeniden Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurduklarını ifade eden Düzyol, ''37. günümüzde 20 metre derinliğe ulaştık. Şu ana kadar altına rastlamadık. Ancak, heyecanımız ve umutlarımız kazmayı toprağa vurduğumuz ilk günkü gibi sürüyor'' dedi.
 Düzyol, söyle devam etti:
 “Milli mücadele döneminde Bulgar Sadık'ın tarlama 2 ton altın gömdüğüne inanıyorum. Çünkü, 13 yıl önce 102 yaşındayken Kırklareli'ne gelip tarlamda inceleme yaptı. O dönemde Bulgar Sadık'ın altınlarını aradığını herkes biliyordu. On yıl önce tarlamda arama yaptım, ancak bir sonuç çıkmadı.Burada kesin altın olduğunu biliyorum ve inanıyorum.Burada altınları bulana kadar çalışmalarımız devam edecek.
 Düzyol, altınları bulduğu takdirde bir kısmını çocuk yuvası ile çocuk esirgeme kurumuna bağışlayacağını sözlerine ekledi.
Kazı çalışma yapan işçiler Murat Büyük, Mümin Kambur,Cemil Sarıkaya çalışmaların gün geçtikçe zorlaştığını belirtti.Çalışmalarda sürekli su çıkmasından dolayı zaman zaman çalışma yapamadıklarını belirten işçiler her gün daha fazla heyecanla çalışmalara devam ettiklerini belirttiler.
İşçiler öğle paydoslarında ise mangal keyfi yapıyorlar.
Bulgar Sadık'ın, çeşitli kaynaklara göre, Milli Mücadele sırasında İzmit ve çevresinde düşmana karşı mücadele ettiği, silah ve mühimmatın cepheye ulaştırılmasında görev aldığı belirtiliyor.(ay)