"Bulgar yan çizdi baraj bize kaldı''

Edirne'de her yıl yaşanan nehir taşkınlarına kalıcı çözüm olarak yapılması düşünülen Suakacağı Barajı'nın son durumuyla ilgili çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söylemekle yetinen Bakan Eroglu, b planının projesinin tamamlanacağına dair bir açıklama yapmadı.

Diyarbakır’da yapılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen büyük mitingin ardından ayağının tozu ile Edirne’ye gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Edirne valiliği ziyareti sırasında bazı açıklamalarda bulundu. Kırklareli programını tamamladıktan sonra Edirne’ye gelen ve partililerle birlikte oluşturulan konvoy eşliğinde Valiliğe  gelen Bakan Eroğlu Edirne’ye gelmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek Başbakan Erdoğan’ın selamını getirdiğini belirtti. Özellikle Edirne’ye çok sık geldiğini belirten Eroğlu “Ben Edirne’yi çok seviyorum. Bizim için Edirne ayrı bir yere ve öneme sahip. Bakanlık olarak en çok yatırımı bu ile yapmanın onurunu yaşıyoruz.
Suakacağı barajı Bulgaristan Cumhurbaşkanının Türkiye ziyareti sırasında da gündeme geldi. Görüşmeden bir sonuç çıkmadı.
 
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu “Bulgar’dan hayır yok, barajı biz yapacağız” dedi
 
Meriç nehri’nin taşarak Edirne’yi sele boğmasını önlemek üzere Bulgaristan ile birlikte sınıra Suakacağı barajının kurulmasından ümidini kesen Türkiye, kendi topraklarına baraj kuracak.
Eroğlu, bir Türk şirketinin Arda nehri üzerinde kuracağı baraj konusunda Bulgaristan ile şirket arasında anlaşmazlık çıktı ve taraflar hakeme gitti. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov, Suakacağı barajı için öncelikle bu konunun halledilmesi gerektiğini öne sürdü. Bulgaristan’ın bu tavrı üzerine devlet su işleri’nin bağlı olduğu Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin B planı olarak barajı kendi topraklarında kurmasına karar kıldı.
Porvanov’un ziyaretinde Suakacağı barajı için ilerleme sağlayamayınca Bakan Eroğlu, bürokratlarına, “B planını uygulayalım. Sınırın bizim tarafımızda kendi barajımızı kuralım” dedi. Bakan Eroğlu’nun, Türkiye’nin kendi topraklarında kuracağı baraj için bir proje hazırlattığı ve bunu uygulamaya koyacağı öğrenildi.
Suakacağı barajından ümidini kesen Türkiye’nin B planını devreye sokacağını doğrulayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, “B planını devreye koyuyoruz. Barajı kendi sınırlarımız içinde kuracağız. Kuracağımız baraj için benim çok güzel bir planım var” diye konuştu.
DSİ hizmetleri alarak çok önemli bir bütçe ile Edirne’ye yer verdik. Hamzadere barajı bunlardan en önemlisi” dedi.
Suakacağı barajı konusunda da yöneltilen sorular üzerine “Bu barajın yapımı ile ilgili bir takım sıkıntılar oluyor. Ancak umudumuzu yitirmiş değiliz. Görüşmeler devam ediyor. Olmazsa olmaz. Başka bir planımız var.”dedi.
Öte yandan Bakanlık çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Eroğlu “Bakanlık yeni dönemde yangınlara karşı daha etkin müdahale edebilmek için kolları sıvadı. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl mart-nisan döneminde yapılan yangın söndürme helikopter ve uçak ihalesi bu yıl ocak ayında yapıldı. Bunun sonucunda 4 adet yangın söndürme uçağı ile 16 civarındaki helikopter sezon öncesinde hazır bekletiliyor. Bakanlık yangın dönemi öncesinde helikopter, uçak ve karada kullanılan yangın söndürme araçlarını riskli bölgelerde konuşlandıracak. (mhç)