Bulgaristan'a mazot uygulamasına misilleme

Bulgaristan'a mazot uygulamasına misilleme yapıldı. Bulgaristan hükümeti tarafından Türk taşımacılık firmalarına uygulanan Akaryakıt kotasına Türk tarafından misilleme.  Türk uluslararası taşımacılık sektörüne büyük bir darbe olarak nitelendirilen 200 litre akaryakıt sınırlamasına karşılık olarak Türk hükümeti de Bulgaristan'dan Türkiye'ye giriş yapan tırlara 200 litre akaryakıt sınırlaması getirdi.


Bulgaristan’da denetime tabii tutulan ve 200 litreden fazla mazotu olan tırlara ceza kesilmesi üzerine, Bakanlık aynı uygulamanın, Türk tarafında Bulgar tırlarına uygulanmasına karar verdi. Bakanlar kurulu kararına göre Bulgar tırları dünden itibaren sadece 200 litre mazot ile giriş yapacak ve yoğun denetim uygulanacak.
Bakanlar Kurulu Kararı ise şöyle;
“MADDE 1 – (1) Bu Karar, 1/1/2009 tarihinden itibaren Türk plakalı ticari taşıtların Bulgaristan’a girişinde, taşıtların standart depolarındaki gümrüksüz akaryakıt miktarına getirilen sınırlamaya, mütekabiliyet esasları çerçevesinde düzenleme yapmak amacıyla Bulgaristan plakalı araçlara uygulanacak sınırlamaya ilişkin esasları kapsar.
MADDE 2 – (1) 13/1/2000 tarihli ve 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Kararın 103 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirlenen standart depo muafiyetine ilişkin yakıt miktarı, Bulgaristan plakalı ticari taşıtlar ve özel konteynerler için azami 200 litre olarak uygulanır.”
 Resmi Gazete ile yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı Bulgarları zora sokacak.
Şubat ayında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Edirne ziyaretinde gazeteciler ile yaptığı görüşmede gazeteciler tarafından Yıldırım’a Bulgaristan’ın uyguladığı 200 lt sınırlamasının nasıl aşılacağı sorulmuştu. Ulaştırma Bakanı yaşanan sorunun aşlımayacağımızı dile getirmiş ve bunun nedenini de “Çünkü biz de karşılığını koyduk” şeklinde açıklamıştı.
Buradan da anlaşılacağı üzere Bulgaristan tarafından, Avrupa’ya çıkacak olan TIR’larımıza getirilen 200 litre sınırlaması uluslararası diplomatik yollarla çözüme kavuşmayınca Bakanlık iradesini karşı uygulama ile ortaya koymuştu.
Gazetecilerin durumu değerlendirmesini istediğinde Yıldırım; “Uygulama çok sıkı değil. Eski uygulamaya yakın bir uygulama devam ediyor fakat getirilen sınırlama biraz kâğıt üzerinde kalmış gibi gözüküyor” demişti.
Tüm bunlardan sonra, 27184 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Bulgar TIR’larının standart depolarındaki gümrüksüz akaryakıt miktarına 200 litre sınırlaması getirildi.Bulgaristan Plakalı Taşıtlara Uygulanacak Standart Depo Muafiyetine İlişkin Esaslar Hakkında Kararın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığının 20/3/2009 tarihli ve 6183 sayılı yazısı üzerine, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 55 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre, Bakanlar Kurulu’nca 25/3/2009 tarihinde kararlaştırıldı.
Ayrıca belirtilen miktarın aşılması durumunda aynı Kararın 103 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanacak.

*“İç nakliyecilik engellenmeli”
 
Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yapan yabancı plakalı araçların ülke içinde taşımacılık yapması yerli taşımacılık firmalarını sıkıntıya sokuyor.
         Özellikle Romanya ve Bulgaristan’a ait araçların yüksüz giriş yaptığı Türkiye’de yük taşıması, yerli firmaların ekmeğini elinden alıyor.
         Kapıkule Sınır Kapısından Edirne’ye giriş yapan yabancı plakalı nakliye araçları, ihraç için yük alacağı yerlere boş gitmemek için Edirne’den Türkiye’nin değişik illerine yük taşımacılığı yapıyor.
         Yabancı plakalı araçların iç nakliye yapması ise Uluslar arası taşımacılık kurallarına göre etik kabul edilmiyor.
         Yabancı plakalı araçların Türkiye içerisinde yük taşımasını doğru bulmayan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Alamut,  yabancı plakalı araçların iç nakliyecilik yapmasının engellenmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
         Güvenlik güçlerinin konu hakkında gerekli yaptırımları işleme koymasını isteyen Alamut, yerli nakliyecilere büyük darbe vuran yabancı plakaların iç taşımacılık yapmasının bir an önce engellenmesini istiyor.
         Türk nakliye firmalarının uluslar arası normlara göre taşımacılık yaptığını hatırlatan Alamut, yabancı firmaların da aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğini savunuyor.
         Büyük sıkıntılar içinde ekmeğini çıkarmaya çalışan Türk nakliyecinin hakkının yabancı firmalar tarafından gasp edilmesini haksızlık olarak değerlendiren Alamut, yabancı firmaların bu konulara karşı duyarsız olmasına sitem etti.
         Hiçbir Türk taşımacılık firmasının yurt dışında iç taşımacılık yapmadığına dikkat çeken Alamut, konu hakkında şunları söyledi;
         “ Bizim firmalarımızı asla yurt dışında iç taşımacılık yapmaz. Ama yabancı firmalar iç taşımayı Türkiye’de yapıyor. Avrupa’da yabancı firmaların iç taşımacılık yapmasının ağır yaptırımları vardır. Ama bizde boşluk olduğu için yabancı firmalar iç taşımacılık yapmakta. Biz yurt dışından yük alıyoruz ama Türkiye’ye nakletmek için. Fakat yabancı firmalar Edirne’den saman yüklüyor Balıkesir – İzmir’e götünüyor. Biz buna karşıyız.”  (mhç)