Bulgaristan'da yıllardır ilköğretim ve ortaokulda verilen Türkçe eğitimin kaldırılması tepkilere neden oluyor

Bulgaristan'da yıllardır ilköğretim ve ortaokulda verilen Türkçe eğitimin kaldırılması tepkilere neden oluyor

Bulgaristan'da Türkçe eğitimin kaldırılması 7 Haziran'da protesto edilecek. Bulgaristan'da yıllardır ilköğretim ve ortaokulda verilen Türkçe eğitimin insan hakları çiğnenerek kaldırılması tepkilere neden oldu. 

Balkan Türkleri Konfederasyonu Başkan Vekili İzzet Altuntaş, 7 Haziran'da Kırklareli Bulgaristan sınırında tepki eyleminin gerçekleştirileceğini kaydetti.      

Altuntaş, Yunanistan'ın Türklere yönelik eğitimle ilgili engeli ve Lozan Antlaşması'na aykırı hareket etmesinin ardından, Avrupa Birliği'ne (AB) giren Bulgaristan'ın yıllardır okullarda verilen Türkçe eğitimini kaldırdığını ve Türklerin Türkçe eğitim almasını engellediğini iddia etti.

Türkiye'de AB'nin sözcülüğünü yapan insan hakları ve mazlum savunucusu olduğunu belirten bazı dernek ve odaların Kürtçe eğitim verilmesi için çırpındığını hatırlatan Altuntaş, Bulgaristan'daki haksızlığa karşı çıkılmadığına dikkat çekti. Avrupa Birliği'nin iki oyunlarını Türklere yönelik her alanda görülmeye devam ettiğini vurgulayan Altuntaş, "Balkanlarda yıllardır din ve dil üzerinde ciddi oyunlar oynanıyor. Ülkeyi bölmek için uğraşanlar. Avrupa Balkanlarda da Türklerin peşini bırakmıyor. AB Türkiye'de Kürtçe eğitim için diretiyor. Bulgaristan'da Türkçe eğitimin kaldırılmasına ses çıkartmıyor. Asimilasyon çalışmaları Balkanlarda hızla sürüyor. 7 Haziran'da Bulgaristan sınırında tepkimizi dile getireceğiz" dedi.