''Bulgaristan ile Türkiye arasında mazot kotasında prensip anlaşmasına varıldı''

Bulgaristan'ın Türk TIR'larına uyguladığı 200 litre mazot kotasının, iki ülke bakanları ve yetkililerinin görüşmesi ile çözüm bulduğu bildirildi.

     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı,  Bulgaristan tarafından Türk TIR'larına uygulanan 200 litre mazot sınırlamasının 550 litreye çıkartılması konusunda prensip anlaşmasına vardığını bildirildi.
     Bulgaristan'ın mazot sınırlaması getirmesinin ardından Türkiye'nin de Bulgar TIR'larına aynı sınırlamayı getirdiğini ifade eden Yardımcı, sorunun çözülmesi için Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in geçen hafta Gümrük ve Turizm İşletmeleri Anonim Şirketi (GTİ AŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ile birlikte Bulgaristan Maliye Bakanı ile görüştüğünü belirtti.
     Bakan Tüzmen'in yaptığı bu görüşme sonunda sorunun çözüldüğünü anlatan Yardımcı, şunları kaydetti:
     ''Bakanımız bu konuda bastırdı, Bulgaristan ile Türkiye arasında mazot kotasında prensip anlaşmasına varıldı. Bulgaristan bu anlaşmayı dün uygulamaya başladı. Bulgaristan Maliye bakan yardımcısı söz konusu sınırlamanın tamamen kaldırılmasını istiyor. TIR'larımıza uygulanan yol parasının da önümüzdeki günlerde İki ülkenin Ulaştırma Bakanları arasında ele alınıp çözüleceğine inanıyorum.''
     Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Alamut da Bulgaristan'ın kota uygulaması ile Türk TIR'larının bu ülkeden geçecek miktarda mazotla Bulgaristan'a giriş yapmalarını engellediğini belirterek, ''200 litre mazotla Bulgaristan'ı geçmek mümkün değil. Böylece, Türk TIR'ları Bulgaristan'dan mazot almak zorunda bırakılıyordu. Geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan görüşmeler sonucunda kota miktarı 550 litreye çıkartıldı. Bu miktar mazotla TIR'larımız Almanya'ya kadar gidebilecekler. Yanlış uygulamadan dönülmüş oldu'' bilgisini verdi.
     Alamut, Bulgaristan'ın halen Türk TIR araçlarının ülkelerinden geçişte araç başına gidiş-geliş ücreti olarak, otoban parası adı altında 85'er Avro aldığına da dikkati çekerek, ''Geçmişte bu para 170 Avro'ydu'' diye konuştu.