Bulgaristan Türklerinin zorunlu göçünün 20. Yılı Kırklareli'nde anıldı

Vali Coş; Yaşadıklarınızı unutmayın, unutturmayın'

Kırklareli Valiliği ve Balkan Türkleri Federasyonu ile ortaklaşa hazırlanan Bulgaristan Türklerinin zorunlu göçünün 20. yılı düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Tören ilk olarak Balkan Türkleri Federasyon Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu’nun Vilayet Meydanı Atatürk anıtına çelenk bırakması ile başladı.
Kırklareli’nin Kavaklı Beldesi Gaziosman Paşa yabancı kabul ve barınma merkezinin yanındaki boşluk bir alan da düzenlenen törende bir konuşma yapan Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Türkler dünyada verecekleri savaşını silahla değil, kültürle vermek zorunda olduğunu söyledi.
Türk kimliği nerede yaşatılıyorsa orası Türkiye’dir diyen Vali Coş, “Sizler aslında göçmen değil bu toprakların aslı hunsuları, esas sahiplerisiniz. Biliyoruz ki hepinizin kökleri bu topraklardadır” dedi.
Yaşattığımız yüce değerleri başta adımız, kültürümüz, dinimiz olmak üzere onları yine koruyabilelim, onları yabancıların kötü niyetlerinden sakin ve dokunulmaz kılabilmeliyiz diyen Vali Coş şöyle devam etti : “Bu olaylarda büyük acılar yaşanmışsa onları asla unutmamak her zaman hatırımızda tutmak lazım. O büyük acıları İnsan zaman zaman geçmişte yaşadığı kötü anılarını unutuyor.
Böyle önemli bir günün ilimizde kutlanmasından dolayı mutluyuz.1989 yılında zorunlu göç ile Gaziosman paşa kampında böyle bir organizasyonun düzenlendiği için teşekkür ediyorum. Bu organizasyon böyle bir insanlık dramını insanlığın yüz karası olan böyle bir hadiseyi unutturmadan genç kuşakların da hatırlamasını sağladığı ve aynı zamanda bütün Dünya kamuoyuna da yaşananları tekrar hatırlatılması çok önemlidir.
Göç olduğunda doğan çocuklarımız şimdi 20 yaşında. Onlar bu hadiseyi yaşamadılar. Ama onlara yaşamış gibi anlatarak akıllarına kazımak zorundayız. İleride benzeri ve kötü olaylarla karşılaşmayalım. Ben bu günün yirminci, otuzuncu hatta altmışıncı yıllarının dahi kutlanmasını istiyorum. Yaşadığımız o kötü günleri unutmayın, unutturmayın” dedi.
Kısa bir konuşma yapan AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam 1984 ile 1989 yılları arasında yaşananların unutlmaması gereken anılar olduğunu belirterek; “Sizler Peygamberimiz gibi Hicret etmiş insanlarsınız. Yapılan baskılara karşı boyun eğmeden kendi anavatanınıza döndünüz. İnançlarınız, örf ve adetlerinizin uğruna annenizi, babanızı, doğduğunuz toprakları bırakarak buraya geldiniz. Sizleri bağrına basan Kavaklı Beldesi halkına hepiniz adına teşekkür ediyorum” dedi.
Federasyon genel Başkanı Hacıoğlu ise yaptığı konuşmasında; “Bulgaristan totaliter rejiminin 1984 yılında sonbaharında başlatmış olduğu asimilasyon politikası neticesinde Bulgaristan Türklerinin adları değiştirilerek Bulgar isimlerini vermiştir. Türkçe yasaklanmış temel insan haklarından mahrum bırakılmışlardır. Bütün bu baskılar sonrası Bulgaristan Türkleri toplu bir şekilde direnç göstermiş ve gösteri yapmaya başlamışlardır. Bu politika Bulgar tarihinin kara sayfalarına geçmiştir. Bulgaristan’da yaşayan kardeşlerimiz bilsinler ki bizler her zaman onların yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Hem onların hem de 1989 yılında zorunlu göçe tabi tutulan bizlerin haklarını uluslar arası platformda savunacağız
Avrupa birliği üyesi Bulgaristan sesimizi duy. Bulgar Türklerinden elini çek, baskıları acilen durdur” şeklinde konuştu.
1989 yılında zorunlu göç eden İbrahim Karaman(98) Bulgaristan’ın kendilerini zorunlu göçe ittiğini belirterek Türkiye’ye geldiğini ve Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ettiğini söyledi. Büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Karaman Bulgaristan işkence yaşadıklarının farkına verdiklerini bildirdi.

Anavatan Türkiye

1989 yılında zorunlu göç ile Türkiye’ye gelen ve Kırklareli Gazi Osman Paşa Yabancı kabul ve barınma merkezinde yaklaşık 2 yıl kaldığını belirten Cemal Can(60) şunları kaydetti; “İsmimiz değiştirdiler. Gelenek göreneklerimizi yaptırmadılar. Sünnet gibi geleneklerimiz bize yaptırmadılar.1989 yılında zorunlu göç ile Kırklareli’ne barınma merkezine yerleştirildim.
Devlete müracaat ettik ve Türkiye Cumhuriyeti bizi kabul etti bize ev verdi. Anladık ki anavatan Türkiye. Çok büyük zorluklarla direndik bu günlere geldik. Bulgaristan’ı Sırplar keşfetmiş. Bulgaristan’dan kızımla zorunlu göz yaptık. Ailem benden 2 ay sonra vize ile geldiler. Malımız mülkümüz hepsi orada kaldı” dedi.


Türkiye’mi çok seviyorum

1989 yılında zorunlu göç ile Türkiye’ye gelen Nesibe Vatansever düzenlenen etkinliklerde gözyaşlarını tutamayarak Türkiye’mi çok seviyorum diye bağırdı”
1989 yılında Bulgaristan’dan zorunlu göç ile Türkiye’me geldim diyen Vatansever “Babam öldü cenazesini göremedim, ablamlar ı ağabeyleri göremedim babamın adını değiştirmişler. Babamı mezarda, mezar taşında adını gördüm. Kardeşlerimi akrabalarımı özlüyorum. Bıraksınlar da 2 saatliğine de olsa gidip onları göreyim. Ama her seferinde vize almak zorunda kalıyorum” dedi.
Etkinlikler çerçevesinde TRT program yapımcısı Metin Edirneli, İstanbul Üniversitesi yardımcı Doç. Dr. Nurcan Özgür ve Mehmet Türker göç konulu söyleşi yaptılar.
Söyleşinin ardından Şair Mehmet Serbest yazmış olduğu şiirlerini okuyarak göçmenleri gözyaşlarına boğdu.
Ardından Bulgaristan Rodop bölgesi halk oyunları ile Çorlu Trakya halk oyunları gösterileri büyük beğeni ile izlendi.


Etli pilav alabilmek için izdiham

Bulgaristan Türklerinin Zorunlu göçünün 20. yıl kutlamaları sonunda katılımcılara etli pilav ikram edilirken törenlerin büyük bölümünü oluşturan Bulgaristan Türkleri pilav alabilmek için birbirleriyle yarıştılar. Zaman zaman izdiham meydana gelirken izdihamı önlemek için jandarma ekipleri olaya müdahale ederek göçmenleri sıraya sokmaya çalıştılar.
Törenlerde temsili olarak Türk Kızılay’ına ait yaklaşık 205 çadır kurularak içersine yataklar yerleştirilerek sergilendi.
Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş’un yanı sıra Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin yanı sıra Bulgaristan’dan da yüzlerce kişi katıldı. (yy)