Büyükbaş hayvanların küpeleme işlemlerinde yeni düzenleme

Büyükbaş hayvanların küpeleme işlemlerinde yeni düzenleme

Kırklareli Tarım Il Müdürlüğü büyükbaş hayvanların küpeleme işlemlerindeki yeni düzenleme ile ilgili olarak bir açıklama yayımladı. Açıklamada şunlar kaydedildi; “Boğa altı inek yetiştiriciliği yapan işletmelerde verimliliğin arttırılması doğrultusunda, kayıt sisteminin ve sun-i tohumlama uygulamasının yaygınlaştırılması, yurt içi hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması ve belgelendirilmesinin sağlanması amacıyla 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu, Hayvanlarda Soykütüğü ve Önsoykütüğü Esasları Ile Çalışma Usulleri Hakkındaki Yönetmelik ve Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama, Ovum ve Embriyo Transferi Faaliyetlerinin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik çerçevesinde hazırlanan, Kırklareli Ili Sığır Soykütüğü ve Ön Soy Kütüğü Programı Uygulama Protokolü ile Türkvet, Soykütüğü, Önsoykütüğü Kayıt ve Küpeleme Işlemleri ile Ilgili Protokol, Kırklareli Il Tarım Müdürlüğü ile Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği arasında 05.01.2010 günü imzalanarak yürürlüğe konmuştur.

Aynı tarihte Müdürlüğümüz; Serbest Veteriner Hekimler, Şirket, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile özel sığır suni tohumlaması yapılmasıyla ilgili Protokolü de imzalayarak yürürlüğe koymuştur.

Yapılan protokoller ile 2010 yılı Küpeleme çalışmaları Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Birlik ile küpe yapmak üzere sözleşme imzalayan/imzalayacak Serbest Veteriner Hekimler ve Şirket statüsündeki tüzel kişiliklere devredilmiş ve uygulama ücreti 5 TL. / adet olarak belirlenmiştir. Yapılan küpeleme çalışmaları ve hayvanların e-ıslah sistemine kayıt işlemlerinin DSYB tarafından yürütülecek olması, yetiştiricilerin sisteme dâhil edilmelerini sağlayarak Hayvancılık Desteklemelerinden yararlanma oranını arttıracak ve yetiştirici mağduriyetlerinin önüne geçilmiş olacaktır.”