Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği desteklemeleri açıklandı

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği desteklemeleri açıklandı

Anaç sığır ve manda, suni tohumlamadan doğan buzağı damızlık koyun ve keçi yetiştiriciliği desteklemelerinin yapılmasına yönelik açıklama şu şekilde yayımlandı:

Desteklemeden yararlanacak olanlar;

Kriterleri aşağıda belirlenen, 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle en az beş baş anaç sığıra sahip, örgütlü yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılır.

Tarımsal amaçlı kooperatifler ve süt üreticileri birlikleri, tebliğde tanımlanan yetiştirici / üretici örgütlerinden birine tüzel kişilik olarak üye olması halinde tek işletme olarak kabul edilir. Anaç manda desteğinden yararlanacak olan yetiştiricilerde örgütlülük ve sayı şartı aranmaz.

Müracaat yeri, şekli ve zamanı;

Anaç sığır desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu örgüte dilekçe ile başvurur. Üretici örgütleri, üyeleri adına 1-31 Aralık 2009 tarihleri arasında il / ilçe müdürlüklerine müracaat eder. Anaç manda desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, 1 Kasım-31 Aralık 2009 tarihleri arasında başvuru dilekçesi ile il / ilçe müdürlüklerine müracaat eder. Müracaatında eksikleri veya yeterliliği olmayanlar yazılı olarak uyarılır ve üç gün içerisinde eksikliğin tamamlanması istenir.

Başvuruda istenecek belgeler

Anaç sığır desteklemesinde; ekinde başvuruda bulunan üyelerinin listesi ile merkez birliklerinden alınan icmal hazırlama yetki belgesi bulunan yetiştirici örgütlerinin başvuru dilekçesi, anaç manda desteklemesinde, başvuru dilekçesi ve Türkvet Işletme Tescil belgesi,

Desteklenecek anaç sığır ve mandalarda aranacak şartlar; anaç sığır ve manda desteklemesinden faydalanacak yetiştiricilerin sığırları, Türkvet ve e-ıslah veri tabanına, anaç mandaları ise Türkvet veri tabanına kayıtlı olmalıdır. Anaç sığırlar kültür ırkı veya kültür ırkı melezi olmalıdır, işletmede bulunan anaç sığırların aynı ırktan olma şartı aranmaz. Sığırlarda 15 aydan önce tohumlanan hayvanlar desteklemeden faydalanamaz. Desteklenecek mandalara, tebliğin yayım tarihinden itibaren en az bir kez şap aşısı yaptırılmış ve Türkvet’e kaydedilmiş olmalıdır. Anaç sığırlar Türkvet ve / veya e-ıslah kayıt sistemlerinde, anaç mandalar ise Türkvet kayıt sisteminde desteklemeye müracaat eden işletmede adına 1 Ekim 20009 tarihinden önce kayıt edilmiş olmalıdır. Anaç sığır desteklemesinde; işletmenin anaç sığır mevcudu Türkvet ve e-ıslah, ırk ve doğum tarihi bilgileri e-ıslah kayıt sistemlerinden alınır.

Soykütüğü farkından faydalanacak üretici sığırlarını, e-ıslah’ın soykütüğü bölümüne 1 Ekim 2009 tarihinden önce kayıt ettirmiş olmalı ve 2009 yılında soykütüğünde ay olarak üyelik süresinin 2/3'ü kadar işletmesinde süt ölçümü yapmalı ve döl kontrolü çalışmaları ile ilgili talimatlara uyulmalıdır. Bu şartları sağlamayan ve talimatları uygulamayan üretici ile 1 Ekim 2009 tarihinden sonra soykütüğüne üye olanlara, soykütüğü için verilen fark ödenmez. Soykütüğü  faaliyetlerinin  ve   desteklemesinin  yürütülmesinden Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve il birlikleri sorumlu olup, gerekli  tedbirleri almakla yükümlüdür. Yetiştiriciler, işletmelerindeki anaç sığırlar ile desteklemeye esas kayıtların 31 Aralık 2009 tarihine kadar Türkvet ve e-ıslah veri tabanında güncellenmesinden sorumludur.

Buzağı desteklemesinden yararlanacak olanlar;

Bu destekleme e-ıslah veri tabanına kayıtlı saf kültür ırkı veya melezi sığırların aynı kültür ırkı boğanın spermasıyla, yerli ırk ve melezi sığırların ise ırkına bakılmaksızın suni tohumlama sonucu doğan ve Türkvet’te de kayıtlı olan 2009 yılı doğumlu tüm buzağıları için ödenir. Dişi buzağılara Brusella S-19 aşısı yapılmış ve Türkvet’e kaydedilmiş olmalıdır. Işletmenin e-ıslah'a kayıt tarihinden önce doğan   buzağılar desteklemeden yararlanamaz. Desteklemeden her buzağı bir kez faydalanır. Ikiz veya üçüz doğan her buzağı desteklemeden faydalanır. Buzağının doğum bilgisi e-ıslah veri tabanından alınır ve destekleme buzağının doğduğu işletmeye ödenir. Doğum bilgileri ve doğduğu işletmesi e-ıslahta belirlenemeyen buzağılar için destekleme ödemesi yapılmaz. Buzağının doğumunu sağlayan suni tohumlama uygulaması, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde ve ülkemizde yapılmış olmalıdır.

Suni tohumlama bilgisinin e-ıslah veri tabanında kayıt edilmiş olması zorunludur. On beş aylık yaştan (450 gün) önce tohumlanan hayvanların buzağısı desteklemeden faydalandırılmaz.

Türkvet ve e-ıslah'a kaydedilmeden ölen, kesilen veya satılan buzağılar ile ölü doğum ve yavru atıkları   desteklemeden faydalandırılmaz. E-ıslah'a ve Türkvet'e kaydedildikten sonra ölen, kesilen veya satılan buzağılar desteklemeden faydalandırılır.

Müracaat şekli, zamanı, yeri

Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticilerden, soykütüğüne kayıtlı olanlar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile, Önsoykütüğüne kayıtlı olanlar ise şahsen il / ilçe müdürlüklerine 1 Ekim - 31 Aralık 2009 tarihleri arasında dilekçe ile müracaatta bulunurlar.

Anaç koyun ve keçi desteklemelerinden

yararlanacak olanlar;

En az yirmi beş baş anaç koyun-keçiye sahip, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerine üye olan ve hayvanlarını Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kaydettirerek küpeleten yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılırlar.

Müracaat yeri, şekli ve zamanı;

Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, başvurularını  1-30 Eylül 2009 tarihleri arasında üyesi bulunduğu Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerine dilekçe ile yapar. Yetiştirici örgütleri başvuru dilekçelerini en geç 31 Ekim tarihine kadar il / ilçe müdürlüğüne gönderir.

Istenecek belgeler;

Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerince üyelerinin üyelik durumunu da belirten ve ekinde başvuru listeleri olan dilekçe, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin Merkez Birliğince düzenlenmiş icmal hazırlama yetki belgesi

Desteklenecek anaç koyun-keçilerde

aranacak şartlar;

Anaç koyun ve keçiler Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmalıdır. Anaç koyun-keçilerin aynı ırktan olma şartı aranmaz, tebliğde belirlenen icmallerin onay tarihinde anaç koyun ve keçiler en az 15 aylık olmalıdır. Anaç koyun-keçilerin desteklemeye esas listeler hazırlanırken hayvanların aynı Işletmede en az üç ay kayıtlı bulunması zorunludur.