Büyükmandıra er meydanında, büyük coşku

Büyükmandıra er meydanında, büyük coşku

Büyükmandıra Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı Ibrahim Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşlerinin 84.’ncüsü, 31 Mayıs Pazar günü, büyük bir katılımla gerçekleşti. Büyükmandıra er meydanını dolduran güreşçiler ve izleyenler, her yıl olduğu gibi bu yıl da “Büyükmandıra yağlı güreş” geleneğini en güzel şekilde yaşattılar. Müsabakalar sonunda bu yılın başpehlivanı; Ahmet Yavuz oldu.

Şükrü Çölgeçen Başkanlığı’ndaki Büyükmandıra Belediyesi’nce düzenlenen muhteşem organizasyonu, Gençlik ve Spor Il Müdürü Ata Karataş da izledi. Karataş bu etkinliği izledikten sonra, Istanbul’daki yeni görevine başlamak üzere ilimizden ayrıldı.

Program, saat 10.30’da mezar ziyareti ile başladı. Merkez Camii’nde bulunan beldenin kurucusu Kavasoğlu Ibrahim Pehlivan'ın mezarı ziyaret edildi, kendisi için dualar okundu. Belediye Başkanı Çölgeçen, Gençlik ve Spor Il Müdürü Ata Karataş ve sporcuların katıldığı ziyaretin ardından ise, tüm vatandaşlar at yarışlarını izlemek üzere güreşlerin yapılacağı bölgenin hemen yanındaki alana ilerlediler.

Gerçekleştirilen at yarışları büyük bir heyecanla izlendi.

2.000 ve 1.400 metrede düzenlenen, iki at yarışı da (Büyükmandıra Belediye Başkanlığı Kupası) büyük bir coşkuya sahne oldu. Trakyanın çeşitli bölgelerinden katılan 11 at ve binicileri parkurda kıyasıya bir mücadelenin içerisine girdiler. 1.400 metrede yarışan 6 at içerisinden; Recep Uysal’ın “Sarıyerli” isimli atı birinci, Cemalettin Ergene’nin atı ikinci, Ahmet Bozel’in atı ise üçüncü oldu. Bu yarışın sponsorluğunu Büyükmandıra’lı iş adamı Mehmet Yorulmaz yaptı.

Büyükmandıra Belediyesi tarafından düzenlenen 2.000 metre at yarışlarından ise, yarışmaya katılan 5 at içerisinden; Selahattin Suyabakan’ın atı birinci, Cemalettin Ergene’nin atı ikinci, Erol Seyven’in atı ise üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacıların ödülleri daha sonra, Büyükmandıra er meydanında törenle takdim edildi. (1.400 metre; Birinci: 1.000 TL, ikinci: 700 TL, üçüncü: 500 TL - 2.000 metre: birinci; 1.500 TL, ikinci; 1.000 TL ve üçüncü: 500 TL.)

Halk, daha sonra Büyükmandıra er meydanının etrafını doldurmaya başladı. Alanın etrafında satış yapan esnaf da, geleneksel yağlı güreş müsabakalarını bir “panayır” havasına soktu. Saat 13.00’de başlayan Geleneksel Yağlı Güreş Müsabakalarına; Büyükmandıra Belediye Başkanı Şükrü Çölgeçen, Babaeski Garnizon Komutanı Istihkam Albayı Murat Mayda, Gençlik ve Spor Il Müdürü Ata Karataş, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel, Alpullu Belediye Başkanı Ahmet Durgun, Meriç Belediye Başkanı Erol Dübek, Istanbul-Beylikdüzü Il Genel Meclis Üyesi Iskender Duriç, Yağlı Güreş Federasyon Temsilcisi Ibrahim Duran, Selanik Sehos Kasabası Belediye Başkanı Fanis Papaz, Sinanlı Belediye Başkanı Ali Alkan, Barbaros Belediye Başkanı Fikret Yılmaz, Belde belediye başkanları ile çok sayıda sporcu, davetli ve vatandaşlar katılım gösterdi.

Cazgır Şükrü Kayabaş’ın sunumunda düzenlenen güreş müsabakalarının açılış konuşmasını Büyükmandıra Belediye Başkanı Şükrü Çölgeçen gerçekleştirdi. Çölgeçen konuşmasında şunları kaydetti; 

“Tarihi Kırkpınar'dan sonra en çok pehlivanın güreş tuttuğu er meydanı Büyükmandıra'dadır. Büyükmandıra Beldesi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı zamanında kurulmuştur. Kavasoğlu Ibrahim Sultan Abdülaziz'in çok sevdiği bir pehlivanıdır. Kavasoğlu Ibrahim Pehlivan'ın bacanağı Şamdancıbaşı Ibrahim Pehlivan'da sarayın ünlü bir pehlivanı olup, sarayın baş şamdancısıdır. Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarımıza öncelikle Istanbul Alemdağ Semti ikamet etmeleri için önerilmiş ancak insanlarımız çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığından, kabul görmemiştir. Bu durumda Kavasoğlu Ibrahim ve Şamdancıbaşı Ibrahim, Sultan Abdülaziz'in huzuruna çıkarak durumu anlatırlar. Padişah da Kavasoğlu Ibrahim Pehlivanca Trakya'yı dolaş beğendiğin bir arazi bul ve oraya iskân olun der. Bunun üzerine Kavasoğlu Ibrahim Pehlivan bugünkü Büyükmandıra Beldesini'nin sınırlarını belirleyerek, burayı kendilerine iskân edinirler.

Kasabamızda her yıl geleneksel olarak bu iki pehlivan adına düzenlenen yağlı pehlivan güreşleri 1925 yılından bu yana büyük bir katılım ve coşku ile yapılmaktadır. Bu etkinliklerimizin ata sporumuz yağlı güreş gibi önemli bir kültürel mirasımızın korunması ve hak ettiği ilgiyi görmesi açısından çok yararlı olduğuna inanıyorum.”

Bu konuşmanın ardından yağlı güreşler için start verildi. Saat 18.00’e kadar süren müsabakaları, vatandaşlar ve konuklar büyük bir ilgi ve heyecanla izlediler. Balaban dondurma sponsorluğunda, güreşlere katılan Kırklareli ekibi de, yarışmalarda derece almayı başardı. Ahmet Yavuz’un başpehlivan seçildiği müsabakalarda dereceye giren sporcular şöyle;

Minik 1.Boy; 1- A.Baki Kara, 2- Cengiz Derviş, 3- Aykut Karademir, 3- Doğukan Ay.

Minik 2.Boy; 1- H.Ibrahim Kara, 2- Mert Akter, 3- Çetin Pınarbaşı 3- Hakkı Karakaya.

Minik 3.Boy; 1- Ufuk Yanık 2- Mustafa Arslan 3- Ömer Canbilgin 3- Tolga Ballı.

Teşvik; 1- Fethi Güldiken, 2- Serkan Yumurtacı, 3- Tolga Karahan, 3- Ali Yücel.

Tozkoparan; 1- Kamil Pak, 2- Tuncay Tacer, 3- Yunus Emre Sancaktar 3- Abdurrahim Gargi.

Deste-Küçük Boy; 1- Harun Özçetin, 2- Ramazan Gargi, 3- Nedim Anı Gider, 3- Neşat Çakmak.

Deste Büyük Boy; 1- Umut Bayraktar, 2- Zafer Dama 3- Yunus Emre Kenar 3- Celal Kılıçaslan.

Yarışmalarda en iyi peşrev çeken; Kırklareli’den Remzi Yavuz, En centilmen sporcu; Ismail paçalı, En Teknik sporcu ise; Süreyya Özcan seçildi.

Küçük Orta Küçük; 1- Ziya Kurt, 2- Serkan Uğdüler, 3- Erdal Şahin, 3- Fatih Kocaer.

Küçük Orta Büyük; 1- Tansel Umut, 2- Soner Totu, 3- Ertuğrul Dağdelen, 3- Umut Yardar.

Büyük Orta; 1- Yaşar Öztürk, 2- Olcay Karaçavuş, 3- Alpaslan Aslan 3- Erkan Mete.

Başaltı; 1- Şener Sar, 2- Salim Donat, 3- Rıdvan Özal, 3- Salim Bak.

Başpehlivan; 1- Ahmet Yavuz, 2- Sezgin Yüksel, 3- Ziya Ünlü, 3- Ekrem Yavuz.

Müsabakaları izleyen protokol, dereceye giren tüm sporculara madalyalarını vererek, onlara “başarılar” diledi. Bu arada Kırklareli Gençlik ve Spor Il Müdürü Ata Karataş ilimizdeki bu son etkinliğe katıldıktan hemen sonra, yeni görev yerine (Istanbul-Sarıyer) gitmek üzere Kırklareli’den ayrıldı.