Büyükmandıra Güreşleri'nin Başpehlivanı Ahmet Yavuz oldu

Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra Beldesi'nde bu yıl 84'ncüsü yapılan Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde Başpehlivanlığı Ahmet Yavuz kazandı.

Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra Beldesi’nde bu yıl 84’ncüsü yapılan Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri saat 11.00’de Büyükmandıra Belediye Başkanı Şükrü Çölgeçen ve beraberindekilerin Merkez Camii bahçesinde bulunan Abdülaziz’in Başpehlivanı Kavasoğlu İbrahim’in mezarının ziyaret edilerek dua okunması ile başladı. Başkan Çölgeçen ve beraberindekiler buradaki törenin ardından At Yarışları’nı izlemek üzere Büyükmandıra Koşu Alanı’na geçti. At Yarışları’nın tamamlanmasından sonra güreşlerin yapılacağı Er Meydanı’na geçildi.
Burada yapılacak olan güreşleri izlemek için; Büyükmandıra Belediye Başkanı Şükrü Çölgeçen, Büyükmandıra Güreş Ağası İstanbul Beylikdüzü İl Genel Meclisi Üyesi İskender Duriç, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel, Alpullu Belediye Başkanı Ahmet Durgun, Sinanlı Belediye Başkanı Ali Alkan, Karahalil Belediye  Başkanı Dindar Seçen, Selanik Schos Kasabası Belediye Başkanı Fanis Papaz, Meriç Belediye Başkanı Erol Dübek, Yağlı Güreş Federasyonu Temsilcisi İbrahim Doğan, Kırklareli Gençlik ve Spor İl Müdürü Ata Karataş, Barbaros Belediye Başkanı Fikret Yılmaz, Babaeski İlçe Emniyet Müdürü Tuncay Şimşek, Garnizon Komutanı İstihkam Albay Murat Mayda ile çok sayıda vatandaş er meydanını doldurdu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından okunan duadan sonra açılış konuşmasını yapan Büyükmandıra Belediye Başkanı Şükrü Çölgeçen şunları kaydetti:
“Büyükmandıra Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşlerinin 84.yıldönümünü kutluyoruz. Hepiniz hoş geldiniz, onur verdiniz.
Tarihi Kırkpınar'dan sonra en çok pehlivanın güreş tuttuğu er meydanı Büyükmandıra'dadır. Büyükmandıra Beldesi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı zamanında kurulmuştur. Kavasoğlu İbrahim Sultan Abdülaziz'in çok sevdiği bir pehlivanıdır. Kavasoğlu İbrahim Pehlivan'in bacanağı Şamdancıbaşı İbrahim Pehlivan'da sarayın ünlü bir pehlivanı olup, sarayın baş şamdancısıdır. Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarımıza öncelikle İstanbul Alemdağ Semti ikamet etmeleri için önerilmiş ancak insanlarımız çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığından, kabul görmemiştir. Bu durumda Kavasoğlu İbrahim ve Şamdancıbaşı İbrahim, Sultan Abdülaziz'in huzuruna çıkarak durumu anlatırlar. Padişah da Kavasoğlu İbrahim Pehlivan'a Trakya'yı dolaş beğendiğin bir arazi bul ve oraya iskan olun der. Bunun üzerine Kavasoğlu İbrahim Pehlivan bugünkü Büyükmandıra Beldesi'nin sınırlarını belirleyerek, burayı kendilerine iskan edinirler. Beldemizin kurucusu Kavasoğlu İbrahim Pehlivan'ın mezarı Beldemiz Merkez Camii bahçesinde bulunmaktadır. Kasabamızda her yıl geleneksel olarak bu iki pehlivan adına düzenlenen yağlı pehlivan güreşleri 1925 yılından bu yana büyük bir katılım ve coşku ile yapılmaktadır.
Bu etkinliklerimizin ata sporumuz yağlı güreş gibi önemli bir kültürel mirasımızın korunması ve hak ettiği ilgiyi görmesi açısından çok yararlı olduğuna inanıyorum.Bu duygularla etkinliklerimize katılan pehlivanlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”
Yapılan konuşmanın ardından kıyasıya mücadelelerin olduğu Yağlı Pehlivan Güreşleri’ne geçildi. Yapılar güreşler sonucunda Başpehlivanlığı Ahmet Yavuz alırken diğer sıkletlerde şu sonuçlar alındı.
* Minik-1:
1. A. Baki Kara
2. Cengiz Derviş
3. Aykut Karademir
3. Doğukan Ay
Ödüllerini Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel verdi.
* Minik-2:
1. H. İbrahim Kara
2. Mert Akter
3. Çetin Pınarbaşı
3. Hakkı Karakaya
Ödüllerini Sinanlı Belediye Başkanı Ali Alkan verdi.
* Minik-3:
1. Ufuk Yanık
2. Mustafa Arslan
3. Ömer Canbilgen
3. Tolga Ballı
Ödüllerini Alpullu Belediye Başkanı Ahmet Durgun verdi
* Teşvik: 
1. Fethi Güldiken
2. Serkan Yumurtacı
3. Tolga Karahan
3. Ali Yücel
Ödüllerini Barboros Belediye Başkanı Fikret Yılmaz verdi.
* Tozkoparan:
1. Kamil Pak
2. Tuncay Tacer
3. Yunus Emre Sancaktar
3. Abdurrahim Gargi
Ödüllerini Karahalil Belediye Başkanı Dünder Seçen verdi.
* Deste Küçük Boy:
1. Harun Özçetin
2. Ramazan Gargi
3. Nedim Anı Gider
3. Neşat Çakmak
Ödüllerini Yağlı Güreş Federasyonu Temsilcisi İbrahim Doğan verdi.
* Deste Büyük Boy:
1. Umut Bayraktar
2. Zafer Dama
3. Yunus Emre Kenar
3. Celal Kılıçaslan
Ödüllerini Büyükmandıra Güreş Ağası İstanbul Beylikdüzü İl Genel Meclisi Üyesi İskender Duriç verdi.
* Küçük Orta Büyük Boy:
1. Tansel Umut
2. Soner toto
3. Ertuğrul Dağdelen
3. Umut Vardar
Ödüllerini Kırklareli Gençlik ve Spor İl Müdürü Ata Karataş verdi.
* Küçük orta Küçük Boy:
1. Ziya Kurt
2. Serkan Uğdüler
3. Erdal Şahin
3. Fatih Kocaer
Ödüllerini Babaeski Belediye Meclis Üyesi Sebahattin Ön verdi
* Büyük Orta:
1. Yaşar Öztürk
2. Olcay Karaçavuş
3. Alpaslan Aslan
3. Erkan Mete
Ödüllerini Orhan Saltık verdi.
* Başaltı:
1. Şener Sar
2. Salim Donat
3. Rıdvan Özal
3. Salim Bak
Ödüllerini Garnizon Komutanı İstihkam Albay Murat Mayda verdi.
* Başpehlivan:
1. Ahmet Yavuz
2. Sezgin Yüksel
3. Ziya Ünlü
3. Ekrem Yavuz
Ödüllerini Büyükmandıra Belediye Başkanı Şükrü Çölgeçen ve Garnizon Komutanı İstihkam Albay Murat Mayda verdi.
* En İyi Peşrev Çeken: Remzi Yavuz
* En Centilmen: İsmail Paçalı
* En Teknik: Süreyya Özcan
Ödüllerini Babaeski İlçe Emniyet Müdürü Tuncay Şimşek verdi. (s)