"Çakıllı'ya çimento fabrikası yapılacak mı?"

'Çakıllı'ya çimento fabrikası yapılacak mı?'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Çakıllı beldesi, mülkiyeti Hazine’ye ait olan 538 dekar miktarındaki taşınmaz üzerinde çimento fabrikası yapılmasının mümkün olmadığının ilgili resmi kurumların kararıyla sabit olduğunu belirterek, bu konudaki gelişmeleri bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.      

Dibek söz konusu önergesinde şunları kaydetti:

“Seçim bölgem olan Kırklareli Ili Vize Ilçesi Çakıllı Beldesi sınırları içersinde yer alan ve mülkiyeti Hazineye ait olan toplam 537 Bin 875 m2 yüzölçümlü taşınmaz Maliye Bakanlığının 29.08.2007 tarih ve 54287 Sayılı yazısı ile, bu arazi üzerinde Çimento fabrikası yapma talebinde bulunan Taşyapı Grubuna ait Avrupa Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ’ne 2.017.033 TL bedelle satılmış, bu satış bedelinin de 4 eşit taksit halinde ödenmesine karar verilmiştir.

Bu taşınmazla ilgili olarak TBMM de yapmış olduğum gündem dışı konuşmaya Maliye Bakanlığı 07.11.2007 tarihli basın açıklaması ile cevap vermiştir.

Bakanlığın basın açıklaması incelendiğinde, sözü geçen taşınmazın 4076 Sayılı Mülkiyeti Hazineye ait olan Arazilerin Ekonomiye Kazandırılmasına Yönelik Kanunun 4. maddesi uyarınca Taşyapı Grubu’na satıldığı, bu satışın, arazi üzerinde yetkili makamlarca Çimento Fabrikası yapılmasına izin verilmemesi durumunda, satın alan Taşyapı Grubu’nun bu taşınmazı, herhangi bir hak, tazminat, faiz vs talebinde bulunmaksızın satış bedeli üzerinden Hazineye aynen geri iade edeceği taahhüdüyle yapıldığı belirtilmiştir.

Mülkiyeti Hazineye ait olan 538 dekar miktarındaki bu taşınmaz üzerinde Çimento Fabrikası yapılmasının mümkün olmadığı ilgili resmi kurumların kararıyla sabit olmuştur. Buna karşın bu taşınmazın Taşyapı Grubu’na satışı sırasındaki koşullara uygun olarak Maliye Bakanlığınca geri alındığına dair bir açıklama henüz kamuoyuna yapılmamıştır. Buna göre;

1- Sözü geçen 538 dekar miktarındaki bu taşınmaz üzerine alıcı Taşyapı Grubu’nun talebi gibi çimento fabrikası yapılması olanaklı mıdır? Olanaklı değilse gerekçesi nedir?

2-Taşınmaz üzerine Çimento Fabrikası yapılamayacak ise, bu taşınmazın Taşyapı Grubu’ndan, Maliye Bakanlığı’nın 07.11.2007 tarihli basın açıklamasında belirttiği gibi, alıcı tarafından, faiz, tazminat ve bir hak istenmeksizin satış bedeli üzerinden geri alınması için Bakanlığınızca hangi işlemler yapılmıştır? Yapılmamış ise neden yapılmamıştır?

3-Taşınmazı Çimento Fabrikası yapma taahhüdüyle satın alan Taşyapı Grubu, taşınmaz üzerinde çimento fabrikası yapılamayacağını öğrendikten sonra, Maliye Bakanlığından, bu taşınmaz üzerinde başka bir faaliyette bulunma talebinde bulunmuş mudur? Bulunmuş ise Bakanlığınız bu talebe ne cevap vermiştir?

4-Vize Malmüdürlüğünce taşınmazın satış tarihindeki emlak vergi değeri 13 Milyon TL olarak belirlenmesine karşın, Bakanlıkça bu taşınmaz Taşyapı Grubu’na dört eşit taksitte ödenmesi kolaylığı ile toplam 2 Milyon TL’na satılmıştır. Taşyapı Grubu satış bedelinin tamamını süresi içersinde ödemiş midir? Ödememiş ise Bakanlığınızca hangi işlemler yapılmıştır? Yapılmamış ise neden yapılmamıştır?”