Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı

Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı

10 Ocak Çalışan Gazetecileri Günü dolayısıyla geçtiğimiz gün CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış ve BASK Il Temsilcisi Göksal Çidem’de günün anlamına yönelik birer mesaj yayımladılar.

Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, 212 yasanın yürülüğe girmesinden sonraki süreci anlattığı mesajında şu cümlelere yer verdi:

“1961 Anayasası ile yürürlüğe giren 212 sayılı yasa, gazete çalışanlarının çalışma koşullarına iyileştirme getirdi, gazete sahipleri ise yasaya karşı çıktı. Bu nedenle gazete patronları yasayı protesto etmek amacıyla üç gün boyunca gazete çıkarmama kararı aldılar. Bu karar karşısında bir grup gazete çalışanı, 10 Ocak 1961 günü 212 sayılı yasanın kendilerine tanımış olduğu haklara ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla bağlı oldukları sendikanın önünde toplanarak Valiliğe kadar yürümüş, patronların 3 gün gazete çıkarmama kararını protesto etmişlerdir. Patronların bu kararına karşı sendikanın öncülüğünde 11, 12 ve 13 Ocak 1961 tarihlerinde BASIN adıyla bir gazete çıkararak yayınlamaya başlamışlardır.

10 Ocak 1961 tarihinden itibaren 1971 yılının 12 Mart gününe kadar her yıl 10 Ocak günü ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlanmaya başlandı. 1971 yılı 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ bayram olmaktan çıkarılarak ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak anılmaya başlandı.

Bugün geldiğimiz noktada ülkemizde çalışan gazetecilerin durumlarına baktığımızda sıkıntılarının devam ettiğini görüyoruz. Basın özgürlüğü konusunda dünya liginde son sıralarda yer aldığımız, 2008 yılına göre, 2009 yılında 20 sıra gerileyerek 175 ülke arasında 122. sırada yer aldığımız, merkezi Paris’te bulunan ‘Sınır Tanımayan Gazeteciler’ örgütünün 2009 basın özgürlüğü platformuna sunduğu raporda da ortaya konmuştur. Basın yayın organları, görsel ve yazılı basınımız; gözümüz, kulağımız, dünyaya açılan penceremiz, hayatımızın olmazsa olmazları iken, Basın yayın kuruluşlarımıza hayat verenler de basın emekçileri ve çalışan gazetecilerdir. Basın emekçileri ve çalışan gazetecilerimizin, 10 Ocak ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısı ile günlerini kutlarken, üzerlerindeki baskıların sona erdiği, sorunlarının çözümlendiği daha nice ‘Çalışan Gazeteciler Günü’nü sağlıklı, mutlu ve başarılı bir şekilde kutlamalarını diliyor, selamlarımı sunuyorum.”

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonları (BASK) Kırklareli Il Temsilcisi Göksal Çidem’de Gazeteciler Günü ile ilgili yapmış olduğu açıklamada ulusal ve yerel basın çalışanlarının içinde bulundukları şartların daha da iyileştirilmesi gerektiğine değinerek şunları söyledi:

“Adeta gözümüz kulağımız olan ve yaptıkları haberlerle tarihe arşivlik eden emekçilerin çalışmaları takdire şayandır. Gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü çalışmayı içermektedir. Zaman mefumu gözetmeden, can güvenliğinin tehdit eden olaylarda bile, olayların içinden haber aktaran, her türlü iklim şartlarında bizlerin haber almasını sağlayan emekçilerin ücretlerinin, özlük haklarının, yıpranmaları göz önünde bulundurularak yeniden belirlemesi elzemdir.

Gazetecilerin olmadığı, özgürce çalıştırılmadığı, yasaklanıp, sansürlendiği toplumlarda Demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Gazetecilerin çalışma şartlarının ve özlük haklarının tüm Türkiye’de daha da iyileştirilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması, hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması dileğiyle, basın- yayın organlarımızın çalışanlarının ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”