"Camiler, manevi hastalıklarımızın şifa kaynağı, ilahi çağrı ve davetin yapıldığı yerlerdir"

'Camiler, manevi hastalıklarımızın şifa kaynağı, ilahi çağrı ve davetin yapıldığı yerlerdir'

Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Milletvekili Sarıçam mesajında şunları kaydetti;

“1986 yılından beri her yıl Ekim ayının ilk haftası "Camiler Haftası" olarak kutlanırken yerinde bir kararla 2003 yılından itibaren bu hafta "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak kutlanmaya başlamıştır. Çünkü içinde Din Görevlisi ve cemaati olmayan bir cami sadece bir binadan ibarettir.

Din görevlisi ve cemaat bu binaya ruh verir, caminin binasını sadece estetik, gelişigüzel toplanılan bir yer hüviyetine çıkarır.

Bir toplum içinde doktor, öğretmen mühendis, savcı, polis… ne kadar önemliyse doğumdan ölüme kadar sosyal hayatın her alanında yer alan hep iyilik öğütleyen toplumdaki unsurları birleştirici din adamları da en az bu kadar önemlidir.

Camilerimiz dua ve ibadetlerin topluca Allah'a arz edildiği, gönüllerin arındırıldığı, elem ve sevincin paylaşıldığı kutsal mekânlardır.

Bilmediklerimizi öğrendiğimiz ilim ve irfanımızı yükselttiğimiz yerlerdir. Islam toplumlarında o toplumun Müslüman olduğunun en güzel ve en bariz simgeleridir. Camiler Islam beldelerinin tapu belgeleridir. Gayrimüslim beldelerde yaşayan Müslümanların kimliklerinin de bir parçasıdır. Bir cami cemaati olmak, gurbette yaşayan bir ölçüde yalnızlık ve hasret duyguları içinde olan insanlara güçlü bir kimlik ve mensubiyet duygusu kazandırmaktadır. Islam'ın simgesi olan camilerimiz şehrin estetiğine de güzellikler katar.

Camiler birlik ve beraberliğimizin sağlandığı kutsal mekânlardır. Huzur iklimi ve manevi sığınaktır. Manevi hastalıklarımızın şifa kaynağı, ilahi çağrı ve davetin yapıldığı yerlerdir.            

Bizde öyle bir cami anlayışı var ki içinde dünya kelamının konuşulmadığı, namazın kılınıp cemaatin dağıldığı bir mekân… Oysa Resulullah SAV'in uygulamasındaki gibi mescit, ev ve eğitim öğretim yeri olarak fonksiyonları olmalıdır camilerin. Mademki Resulullah SAV. bizlere örnektir yapılan camilerde çok amaçlı hizmet sunmayı hedef edinmelidirler. Okuma salonu, spor salonu, misafirhane, Kur'an Kursu, elişi kursları, aşevi gibi hizmetleri sunabilmelidir. Yani tam anlamıyla bir kültür merkezi haline gelmelidirler.

Bu kutsal mekânları belirlenen işleri etkin bir şekilde ifa etmesi için samimi ve özverili hizmet eden din görevlisi imamın payı büyüktür. Imam bilgili, becerikli, hoşgörülü, paylaşımcı, sosyal ve kültürel aktivitelerde yer alan cemaate ve çevresine örnek bir kişi olmalıdır. Zengin-fakir, işçi-memur,  kültürlü-cahil her kesime hizmet ettiğinin bilincinde olmalıdır. Hizmetinde sevgiyi esas almalıdır.

Din görevlileri gerek söz ve davranışlarıyla ve gerekse insanlarla olan ilişkilerinde mütevazı ve alçak gönüllü olmalı, tatlı dil ve güler yüzle davranıp, kolaylaştırıcı öğütlerle, toplumdaki dayanışmanın temelindeki harç vazifesinde olduğunu bilmelidir. Bu da toplumda sosyal barışı, uzlaşmayı, dayanışmayı ve ortak amaçlar etrafında toplanıp birlik ve kardeşlik duygularının güçlenmesini sağlayacaktır.

Zaten Diyanet Işleri Başkanlığı Din Görevlilerinin en güzel şekilde yetişmesi için çok çalışmaktadır. Yapılmakta olan Camilerin estetik anlayışa uygun şekilde yapılması için de gereken önlemleri almaktadır.

Camiler ve Din Görevlileri haftasının insanımız ve toplumumuz için ve din hizmeti veren Din Görevlilerimiz için hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum.”