"Can Dostum Trakya Notları"

'Can Dostum Trakya Notları'

Önadım Medya Grubu bünyesinde bulunan Önadım ve Kırklar Haber gazeteleri köşe yazarı, şair-yazar Selahattin Demiraco’nun “Can Dostum Trakya Notları” isimli son kitabı Bellek Yayınları’ndan çıktı. Demiraco’nun Önadım Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptığı dönem itibariyle 7.’nci, yazarlık hayatının ise 10.’ncu kitabı olan “Can Dostum Trakya Notları”, insan sevgisi ile yüklü bir gezginin gezi notlarını içeriyor.

Trakya’yı karış karış gezen yazarın, bölgemize olan sevdası ile harmanladığı makalelerini ve en güzel şiirlerini içeren kitapta, Kırklareli’den Edirne’ye, Lüleburgaz’dan Pınarhisar’a, Hayrabolu’dan Keşan’a kadar pekçok il, ilçe ve beldeden; olaylar, kişiler ve notlar yer alıyor. Demiraco yazılarında ve şiirlerinde her zamanki gibi; insan sevgisini, Trakya’ya olan sevdasını, Balkanlara duyduğu hayranlığını, kaleminden damlayan cümleler ile kağıda dökmüş. Yazar bir yandan, bir Il veya Ilçe’ye duyduğu sevgiyi dile getirirken, diğer yandan esnafın çektiği sıkıntıları da sayfalarına taşıyor. Onların sesi, onların temsilcisi oluyor...

198 sayfalık kitabın kapağında, Fransız bir fotoğrafçının çektiği eski bir Kırklareli fotoğrafı yer alıyor. Arka kapağında ise Osmanlı’nın 1770 yılındaki sınırlarını hösteren bir harita ve Demiraco’ya iat fotoğraf yer alıyor.

Ilk olarak yazarın eserlerini tanıttığı ve “Uzunköprülü Doksanlık Ayşe Ninem” adlı şiiri ile okuyucuyu sayfalarına sürüklediği “Can Dostum Trakya Notları” isimli kitabın “Sunuş” bölümünde daha önce Önadım Gazetesi’nde de yayınlanan; “Çocuklarımız Ruhumuzdaki Eşsiz Şarkılardır” isimli yazara ait makale bulunuyor.

Şiirler ile süslü, buram buram Trakya kokan bu kitabı Demiraco; “En güzel kitaplarımdan birisi” olarak tanımlıyor. Trakya’nın “Evliya Çelebisi” Selahattin Demiraco; “Kitabımda, Önadım Gazetesi’nde yayınlanmış gezi notlarımın yanı sıra, oldukça farklı ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak yazdığım, hiçbir yerde yayınlanmamış makalelerim de yer alıyor. Yine en güzel şiirlerimden bir demeti de bu kitapta okuyucuma sunuyorum. Bu sadece bir gezi kitabı değil. “Can Dostum Trakya Notları” yine; hayata, kişilere, etkinliklere ve elbette Trakya’ya dair bir eser niteliği taşıyor” diyerek kitabını tanıtıyor.

Her zaman dünya barışından yana, içi insan sevgisi ile dopdolu olduğunu anlatan Demiraco’nun bu örnek kişiliğini, “Can Dostum Trakya Notları” isimli kitabın sayfalarında da bulabilirsiniz. Demiraco ayrıca; “Eserin okuyucu ile buluşmasında büyük katkıları olan, ve kitabımın son sayfalarında kendilerine de yer verdiğim sponsorlarıma çok teşekkür ediyorum. Trakya insanının birlik ve beraberliğini simgeleyen bu dayanışma, kitapları değerli okuyucuları ile biraraya getiriyor” dedi.

Kitapta; “Atatürk’te Edebiyat Sevgisi”, “Balkan Muhacirleri”, “4. Geleneksel Lezzetler Şenliği Güzeldi”, “LAFOD’la Kırklareli Turunda Beraberdik”, “Lüleburgaz Eğitim’de, Sporda, Güzel Sanatlarda Çok Başarılı”, “Atatürk Babaeski’de”, “Vize Tarihi ve Kültürüyle Gülümsüyor Bizlere”, “Edirne Konaklarında Yaşam”, “Şiir Yazmak Huzur Veriyor, keşan’ı Seviyorum”, “Çorlu Trakya’nın Gözbebeğidir”, “Hayrabolu’nun Güzel Insanlarına Selam Olsun”, “Kırklareli Düğünleri” gibi yazıların yanı sıra,

“Keşanlı Ali Destanı”, “Ozanlar”, “Bir Demet Karanfil”, “Yosun Tutmuş Gözlerim”, “Anneler Bir Başka Sever” gibi şiirler de yer alıyor.

Trakya sevdalısı Demiraco, kitabının arka kapağında “Bu coğrafyanın yükü acıdır, ağırdır. Kaldırmaya yürek ister, kuvvet ister, can ister...” diyerek okuyucusuna selam ediyor.

Işte Demiraco’nun tüm eserleri

"Yitik Akşamlar" ve "Yanar Tozlu Patika Yollar" isimli şiir kitaplarıyla Kırklareli ve Trakya'nın yerel kültür ve tarih dokusunu araştırdığı, "Anılar Denizinde Kırklareli", "Zamanın Durduğu Yer Kırklareli", "Kalemin Ucundaki Kırklareli ve Trakya", "Adım, Adım Trakya ve Kırklareli", "Trakya'dan Görüntüler", "Türkiye'nin Aydınlık ve Çağdaş Yüzü Trakya Izlenimleri" isimli kitapları yazarın başlıca eserleri arasında. Ayrıca Ulusal Basında da bazı makaleleri yayınlandı. Bunlardan: Sabah Gazetesinde 1995 yılında yayınlanan; "Çocuklar Babalar Ağlamasın", "Ekmek Kavgası", "GAP ve Mutluluk Ateşi" Cumhuriyet Gazetesi'ndeki "68 Kuşağı ve Kitap" (1996), "Altyapısız Türkiye ve Halktan Kopmuş Yönetenler" (1997), Türkiye Gazetesi'nde "Mart Dokuzu" (2000) ve "Rumeli Garip Sevdam" (2001) isimli olanlar anılabilir. Yazar halen Önadım ve Kırklar haber gazetelerinde düzenli olarak köşe yazılarına devam etmekte.

Ilk Trakya turunu 2003'te "Yanar Tozlu Patika Yollar" şiir kitabıyla yaptı. Trakya can dostudur. Gezi izlenimleri Önadım ve Kırklar haber gazetelerinde çıkmakta. Piri, Evliya Çelebi'dir.